Ορκίζεται πρωθυπουργός στη 1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Ποιοι θα είναι οι νέοι υπουργοί

Ορκίζεται πρωθυπουργός στη 1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Ποιοι θα είναι οι νέοι υπουργοί

Με γρήγορους ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί τα επόμενα 24ωρα ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των εθνικών εκλογών 2019, που διαμορφώνει ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο.

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας με 158 έδρες επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινηθεί χωρίς προσκόμματα και να δείξει τις προθέσεις του για την επανεκκίνηση της Οικονομίας μέσα στις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης.

Ετοιμο το νέο υπουργικό Συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην 1 το μεσημέρι θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ορκωμοσία αναμένεται να είναι μόνο η οικογένεια του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παράδοση-παραλαβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης είναι ήδη έτοιμη και την Τρίτη θα γίνει η ορκωμοσία. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Για την κομβική θέση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ.Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στον Στέλιο Πέτσα. Ο κ.Πέτσας ήταν μέχρι σήμερα ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Απρίλιο του 2018. 

Τα βασικά ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου
Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργείο Ανάπτυξης: Αδωνις Γεωργιάδης
Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεδωρικάκος
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής : Κυριάκος Πιερρακάκης
Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
Υπουργείο Αμυνας: Βασίλης Κικίλιας
Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υπουργείο Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υπουργείο Υγείας: Κώστας Τσιάρας ή Βασίλης Κικίλιας αν δεν τοποθετηθεί στο Αμυνας
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
 Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης ή Γιάννης Πλακιωτάκης ή Μάκης Βορίδης
Υπουργείο Τουρισμού: Ολγα Κεφαλογιάννη
Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι και η μοναδική φορά που το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάσει στη Βουλή, καθώς όλα τα επόμενα θα πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πρώτα νομοσχέδια
Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Βουλή θα μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι προκειμένου η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να προωθήσει γρήγορα το κυβερνητικό της έργο και τα πρώτα κρίσιμα νομοσχέδια να κατατεθούν και να ψηφισθούν άμεσα.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα έχει τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων» και θα προβλέπει την άμεση θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας με ισχυρό ρόλο, στην οποία θα συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο νομοσχέδιο που σκοπεύει η ΝΔ να καταθέσει προς ψήφιση είναι το φορολογικό. Θα περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών όπως έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τρίτο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη διοίκηση δήμων και περιφερειών από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Δήμοι και Περιφέρειες που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο κινδυνεύουν με παράλυση καθώς η έλλειψη πλειοψηφίας των δημάρχων και περιφερειαρχών, εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και οδηγεί σε ακυβερνησία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Θεσσαλονίκη όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που εκλέχθηκε δήμαρχος έχει επτά συμβούλους σε σύνολο 42. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αυξημένες αρμοδιότητες για δημάρχους και περιφερειάρχες προκειμένου να μπορούν να διοικήσουν τους δήμους.

Νέο πολιτικό σκηνικό
Με τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν θα φανούν και οι προθέσεις του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκρατεί ενα μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, έκανε τον πρωθυπουργό να δηλώσει οτι δεν πρόκειται για στρατηγική ήττα, ότι το κόμμα του συνιστά την μεγάλη δύναμη στον προοδευτικό χώρο και πρόσθεσε ότι θα ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση. 

Πρσθέτοντας: «Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις υπέρ της κοινωνίας και των εργαζομένων. 

Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης της φωνής των αδυνάμων, των αξιών μας και θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη να επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου».

Σε πρώτη φάση πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί αναμφιβολα σε συνέδριο, με στόχο όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, την διαμόρφωση της νέας του φυσιογνωμίας.

Η άνοδος πάντως του ΚΙΝΑΛ δίνει νέα δυναμική στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, και αναμένεται να υπάρξει διαγκωνισμός στην αντιπολίτευση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες συναίνεσης.

epirusblog.gr
5 of 5
Ορκίζεται πρωθυπουργός στη 1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Ποιοι θα είναι οι νέοι υπουργοί
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6878974689819873561
item