Ήγουμενίτσα: Υποβολή πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας

Ήγουμενίτσα: Υποβολή πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας υπέβαλε στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ουΓυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας» προϋπολογισμού 1.753.157,83€.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο στεγάζει τις σχολικές μονάδες του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας επιφάνειας 3.241,67 m2, καθώς και στα απαιτούμενα, από την υλοποίηση του τεχνικού έργου υποδομής, έξοδα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Ειδικότερα οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που προβλέπονται να γίνουν με την υλοποίηση της πράξης είναι παρεμβάσεις, με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ):
  • Προσθήκη περιμετρικού κελύφους για τη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων
  • Θερμομόνωση δωμάτων
  • Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες
  • Τοποθέτηση νέου συστήματος φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης
  • Τοποθέτηση νέου συστήματος θέρμανσης με αντλίες θερμότητας
  • Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων
  • Επαύξηση ισχύος και σύνδεση με το δίκτυο ΔΕΗ για τον ενεργειακό συμψηφισμό λόγω παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το εγκατεστημένο Φ/Β σύστημα (net metering)

Το εν λόγω κτηριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε περί το έτος 1969, έχει νόμιμα μεταβιβαστεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας, δυνάμει της αριθ. πρωτ. 96753/09.07.2019 απόφασης (ΑΔΑ: 9ΩΝ4ΟΡ1Γ-ΣΕ9) του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και η τακτοποίηση του βάσει του Ν. 4178/13.Σήμερα, το κτηριακό συγκρότημα αποτελεί δημοτικό κτίριο με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, στο οποίοόμως υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εκτός της προφανούς μείωσης των λειτουργικών δαπανών, επιτυγχάνονται μείωση των εκπομπών CO2, θερμική άνεση,βελτιστοποίηση του φωτισμού με την επίτευξη οπτικής άνεσης,ελαχιστοποίηση των φορτίων θέρμανσης και δροσισμού καιβελτίωση ποιότητας ζωής, αφού ρυθμίζονται κατάλληλα οι περιβαλλοντικές συνθήκες μέσα στους χώρους, έτσι ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να νιώθουν άνετα και ευχάριστα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί μέρος του Σχεδίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ) Δήμου Ηγουμενίτσας,ενώ η μελέτη και υποβολή της τεχνικής πρότασης υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα: Υποβολή πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 563209951498387292
item