Το Iράν απειλεί: «Μπορεί να ξαναρίξουμε αμερικανικό drone»

Το Iράν απειλεί: «Μπορεί να ξαναρίξουμε αμερικανικό drone»

Μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν αποκλείεται να καταρρίψει εκ νέου αμερικανικό drone όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα έστειλε το Ιράν συντηρώντας στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης στον Περσικό Κόλπο.

Όπως τόνισε ο Ιρανός υποναύαρχος Χουσεΐν Χανζαντί η κατάρριψη του τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αποτελούσε «σθεναρή αντίδραση» του Ιράν στις αμερικανικές κινήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να «επαναληφθεί». «Όλοι είδαν την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους», δήλωσε ο υποναύαρχος Χανζαντί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτή η σθεναρή αντίδραση μπορεί να επαναληφθεί, κι ο εχθρός το γνωρίζει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ιράν: Απέτυχαν οι αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις

Την ίδια ώρα ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί υποστήριζε ότι το Ιράν απέκρουσε όλες τις αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις μετά την κατάρριψη του κατασκοπευτικού drone, μολονότι οι ΗΠΑ «κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες». 

«Τα μέσα ενημέρωσης διερωτώνται αν οι κυβερνοεπιθέσεις που φέρονται να έγιναν εναντίον του Ιράν έγιναν στ' αλήθεια», ανέφερε ο υπουργός. «Πέρυσι εξουδετερώσαμε 33 εκατομμύρια επιθέσεις χάρη στο [εθνικό] τείχος προστασίας», ανέφερε. Οι δράστες των κυβερνοεπιθέσεων «προσπάθησαν σκληρά, αλλά δεν διεξήγαγαν επιτυχή επίθεση», επέμεινε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πεντάγωνο εξαπέλυσε την Πέμπτη κυβερνοεπίθεση για να θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη. 

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε το Σάββατο ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας ιρανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας-αέρος. 

Ο Αζαρί Τζαχρομί χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον συστημάτων πληροφορικής της χώρας «κυβερνοτρομοκρατία» και υπενθύμισε τον ιό Stuxnet, τον πρώτο που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε για να διαπραχθεί επίθεση εναντίον εξειδικευμένων βιομηχανικών συστημάτων, που εξαπολύθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με στόχο υπολογιστές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. 

Ο ιός, που γενικά πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακαλύφθηκε το 2010, όταν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Νατάνζ. 

Αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες κλιμακώνονται κατ' αυτήν και ετοιμάζεται όπως προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, να ανακοινώσει σήμερα νέες, «σκληρές» κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
epirusblog.gr
5 of 5
Το Iράν απειλεί: «Μπορεί να ξαναρίξουμε αμερικανικό drone»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 9171024000332355906
item