Τον Οκτώβριο το πρώτο crash test Μητσοτάκη με τους δανειστές

Τον Οκτώβριο το πρώτο crash test Μητσοτάκη με τους δανειστές
Η μετεκλογική παγίδα που στήνει εδώ και καιρό η κυβέρνηση στον χώρο της οικονομίας μπορεί να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το μεταμνημονιακό καθεστώς της ελληνικής οικονομίας, με όρους αυτή τη φορά προσαρμοσμένους στις ανάγκες των αγορών.
Ο χρόνος της νέας μεγάλης συζήτησης έχει ήδη προσδιοριστεί από τους θεσμούς για τον προσεχή Οκτώβριο, μαζί με την αξιολόγηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων αλλά και του μείγματος πολιτικής που τα συνθέτουν. 
Μετά την «αφαίρεση του φερετζέ» της δήθεν πετυχημένης πορείας της οικονομίας τους τελευταίους 12 μήνες, με τους οικονομολόγους της απερχόμενης Κομισιόν να μη μασούν τα λόγια τους στην τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα στοχεύει στην επιδοκιμασία των αγορών μειώνοντας το κόστος δανεισμού και φέρνοντας πιο κοντά με ταχείς ρυθμούς την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) των οίκων αξιολόγησης.
Αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα της διαπραγματευτικής ομάδας που θα προκύψει μετά τις εκλογές και θα κληθεί να φέρει το βάρος των συζητήσεων με τη νέα πλέον Κομισιόν.
Στο βάθος αυτού του δρόμου εντάσσεται και η επίτευξη του στόχου για ένταξη, έστω και καθυστερημένα, στα υπόλοιπα, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αναλυτές εκτιμούν ότι όσο πιο γρήγορα έρθει η επενδυτική βαθμίδα τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να απολαύσει και η ελληνική οικονομία τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων και την επιδοκιμασία των αγορών.
Η ποιότητα των μέτρων
Υποστηρικτικά στην ελληνική προσπάθεια που θα λάβει χώρα μετά τις εκλογές αναμένεται να λειτουργήσει και η επιχειρηματολογία της κριτικής που άσκησε η Κομισιόν στο προεκλογικό πακέτο Τσίπρα, με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα συζητούσε μειώσεις φόρων, φτάνει αυτές να κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση. 
Δημιουργώντας δηλαδή, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τις προϋποθέσεις να καταστούν τα δημόσια οικονομικά περισσότερο φιλικά προς την ανάπτυξη ώστε να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα φτώχειας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η κριτική της έκθεσης στις πρόσφατες μειώσεις του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, στα εστιατόρια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, καθώς το βασικό επιχείρημα της Κομισιόν είναι ότι η μείωση θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον πολύ υψηλό συντελεστή 24%. Θετικά θα έβλεπαν οι θεσμοί και τη μείωση των φόρων σε επιχειρηματικούς κλάδους όπως ο τουρισμός.
Επιχειρηματικό κλίμα
Πέραν των μειώσεων φόρων, οι αγορές αναμένεται να επικροτήσουν, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις, πολιτικές που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα είναι φιλικές προς τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διατήρηση της δημοσιονομικής πορείας μακριά από επικίνδυνους για την οικονομία εκτροχιασμούς, καθώς και την εξασφάλιση ανεξάρτητης και αποτελεσματικής δικαιοσύνης.
Επενδύσεις: πρώτο μήνυμα προς τους θεσμούς θα είναι η τόνωσή τους προκειμένου να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 4% για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα χρειάζεται περίπου 20 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως μέσα στην επόμενη τετραετία για να καταφέρει να κλείσει αυτή την τρύπα. 
Οι επενδύσεις μπορούν να προέλθουν από πολλούς τομείς ενώ σε αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν μεγάλα έργα που έχουν παγώσει, όπως το Ελληνικό, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και πιθανή εκλογή της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να οδηγήσει στην κατά προτεραιότητα υλοποίησή του. 
Το ίδιο και για μια μεγάλη ακόμα επένδυση που έχει παγώσει εδώ και καιρό, όπως αυτής της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. 
Σε αυτό το περιβάλλον μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, η μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές προσδοκίες. 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει ένα επενδυτικό κενό της τάξης του 10% του ΑΕΠ τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν το καλύψουμε, θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με ρυθμούς διπλάσιους από αυτούς που αναπτυσσόμαστε σήμερα. 
Και αυτό είναι εφικτό γιατί ακόμα η Ελλάδα δουλεύει κάτω από τις δυνατότητές της. Επομένως μπορούμε στα επόμενα 3-4 χρόνια πραγματικά να απογειωθούμε, όπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ποιότητα κεφαλαίων: η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσει κεφάλαια που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα. Επ' αυτού ήδη υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, ήδη από το βράδυ των ευρωεκλογών.
Επιχειρηματικό περιβάλλον: Η προσδοκία που υπάρχει ότι μέσα στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, προτού καν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, θα είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δημιουργεί εύλογα ένα σημαντικό επιχείρημα στα χέρια της νέας κυβέρνησης. 
Πολιτικές που αντιμετωπίζουν το διαρθρωτικό πρόβλημα της αναιμικής αύξησης της παραγωγικότητας, της επιστροφής ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό και της μείωσης της ανεργίας, μαζί με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων (π.χ. επενδύσεις σε αιολικά πάρκα).
Μεταρρυθμίσεις: Οι αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση της φορολογίας, που θα οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Σημαντικό στοιχείο για τους επενδυτές είναι και η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. 
Μια κυβέρνηση που δεν θα παρεμβαίνει σε θέματα της Δικαιοσύνης, αλλά θα διευκολύνει την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, αξιολογείται θετικά από τις αγορές. 
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανάγκη για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, καθώς και η ολοκλήρωση εμβληματικών έργων που υποβοηθούν τις επενδύσεις, όπως το Κτηματολόγιο.
epirusblog.gr
5 of 5
Τον Οκτώβριο το πρώτο crash test Μητσοτάκη με τους δανειστές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5292154916274390476
item