Ήπειρος: Με καλούς ρυθμούς «τρέχει» το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο

Ήπειρος: Με καλούς ρυθμούς «τρέχει» το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο
Σε διπλό «ταμπλό» όσον αφορά το ΕΣΠΑ αρχίζουν να κινούνται Υπουργεία και Περιφέρειες, καθώς εκτός της υλοποίησης του τρέχοντος, ξεκινούν και οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό του επόμενου. 
Χθες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», που έγινε στην Περιφέρεια, έγινε εκτενής συζήτηση και εξέταση του τρέχοντος και παράλληλα ανοίχτηκε ο «φάκελος» του επόμενου. 
Όσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα, από τα μέλη της Επιτροπής, διαπιστώθηκε η πολύ καλή πορεία της υλοποίησής του, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον άξονα της Επιχειρηματικότητας, στον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου- όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη Υπουργείων και Ε.Ε.- είναι η πρώτη στη χώρα που τον ενεργοποίησε σε τόσο μεγάλο βαθμό (97,6%) και μάλιστα αποκλειστικά με τις υπηρεσίες της. 
Εκτενής συζήτηση έγινε για τις δράσεις καινοτομίας και ειδικότερα για τα τρία Κέντρα που ετοιμάζει η Περιφέρεια για τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, τις ντόπιες φυλές και την τυποποίηση του κρέατος. 
Στην εισήγησή του, αλλά και στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, εξαίροντας τη συνεργασία που υπάρχει με τους άλλους φορείς της Ηπείρου. 
Αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η Περιφέρεια, στην καινοτομία, στην έρευνα, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα κ.α. με κεντρική κατεύθυνση την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, δίνοντας βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των παραγομένων προϊόντων. 
Τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συμβασιούχους έργων, καθώς ο στόχος είναι πλέον διπλός: Αφενός στο τέλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό το κλείσιμό του και αφετέρου να υπάρχει δυνατότητα για έργα που θα μπορούν να μεταφερθούν ως «γέφυρες» στο νέο ΕΣΠΑ. 
Ειδικότερα για το νέο ΕΣΠΑ οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, αν και ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Το σίγουρο είναι πως η Περιφέρεια Ηπείρου θα βρίσκεται στην κατηγορία των έντεκα περιφερειών, των μη αναπτυγμένων, ενώ οι άλλες δύο Αττικής και Νοτίου Αιγαίου στην κατηγορία της μετάβασης.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε ορισμένα έργα και δράσεις του Προγράμματος. 
Μεταξύ άλλων, είπε πως στο θέμα των αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τους οικισμούς της Γ΄ κατηγορίας και τώρα το βάρος θα δοθεί σε αυτούς της Δ΄ κατηγορίας. 
Για την οδό Νιάρχου, είπε πως αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ενώ για το πρόγραμμα απασχόλησης νέων επιστημόνων, εκτίμησε πως η πρόσκληση θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. 
Πρόσθεσε επίσης πως η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει 10 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» ΙΙ και για το δίκτυο φυσικού αερίου στις τέσσερις αστικές πόλεις της Ηπείρου 5 εκ. ευρώ. 
Η Προϊσταμένη της Ε.Υ.Δ.
Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του Προγράμματος παρουσίασε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» κ. Εύη Παπανικολάου και για κάθε Άξονα τα αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας. 
Σε γενικές γραμμές η εικόνα του Προγράμματος είναι η εξής:
Οι Άξονες Προτεραιότητας που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ έχουν συνολική χρηματοδότηση 284.497.887€ σε δημόσια δαπάνη (δδ), ενώ αντίστοιχα αυτοί του ΕΚΤ 52.578.394€.
Έχουν συνταχθεί και δημοσιοποιηθεί 75 Προσκλήσεις υποβολής αιτημάτων (50 για το ΕΤΠΑ & 25 για το ΕΚΤ) που αντιστοιχούν στο 87,6% του προϋπολογισμού του ΕΠ.
Έχουν εκδοθεί 324 αποφάσεις ένταξης δημόσιας δαπάνης 254.003.025€ (269 για το ΕΤΠΑ δδ 222.628.962€ & 55 για το ΕΚΤ δδ 31.374.063€) που αντιστοιχούν στο 75,4%.
Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 143.536.837€ και αντιστοιχούν στο 42,6% του ΕΠ (119.666.879€ για το ΕΤΠΑ και 23.869.958€ για το ΕΚΤ).
Οι δαπάνες αντίστοιχα ανέρχονται σε 73.102.409€ και αντιστοιχούν στο 21,7% του ΕΠ (53.556.937 € για το ΕΤΠΑ και 19.545.472€ για το ΕΚΤ).
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Με καλούς ρυθμούς «τρέχει» το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8122487718867109450
item