Η πλατφόρμα για την α’ κατοικία ενεργοποιεί εκ νέου τους πλειστηριασμούς –Τι ζητούν οι Βρυξέλλες

Η πλατφόρμα για την α’ κατοικία ενεργοποιεί εκ νέου τους πλειστηριασμούς –Τι ζητούν οι Βρυξέλλες

Το ότι οι πλειστηριασμοί έχουν «φρενάρει» από την αρχή του έτους, εν αναμονή της νέας πλατφόρμας για την α’ κατοικία, είναι δεδομένο και καταγράφεται στις Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν.

Δεδομένο, όμως, θα πρέπει να θεωρείται, επίσης, ότι μόλις ενεργοποιηθεί η διαδικασία ρύθμισης στεγαστικών- επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύριας κατοικίας, οι τράπεζες θα αρχίσουν να πατάνε γκάζι. 

Αυτήν τη στιγμή, είναι αναρτημένα 5.091 προγράμματα πλειστηριασμών, από την επομένη των εκλογών, δηλαδή από τις 8 Ιουλίου, ως τις 31 Δεκεμβρίου κι αν εξαιρέσει κανείς τον Αύγουστο, που είναι «νεκρός» μήνας, ο Ιούλιος είναι «φορτωμένος» με 1.353 πλειστηριασμούς, ο Σεπτέμβριος με άλλους 1.317, ο Οκτώβριος με 844, ο Νοέμβριος με 846 και ο Δεκέμβριος με 726.

Αυτά είναι, όμως, τα προγράμματα πλειστηριασμών ως τώρα, καθώς οι τράπεζες, πέρα από της διαδικασίες ρυθμίσεων μέσω της πλατφόρμας για την α’ κατοικία, αφενός θα εντείνουν τις πιέσεις σε όσους δεν μπορούν να υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας έτσι ώστε να ρυθμίσουν με άλλου τύπου διευκολύνσεις τις οφειλές τους αφετέρου θα πατήσουν γκάζι στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για όσους συνεχίσουν να αδιαφορούν.

Περιμένουν αντίδραση οι Βρυξέλλες
Οι Βρυξέλλες έχουν καταγράψει το άτυπο moratorium κι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον όγκο των «κόκκινων» δανείων. Πέρα, όμως, από το «φρενάρισμα» των πλειστηριασμών, οι Ευρωπαίοι έχουν καταγράψει δύο ακόμα στοιχεία. 

Το πρώτο είναι ακόμα και οι πλειστηριασμοί, που «έτρεξαν» από την αρχή του χρόνου, κατά τα 2/3 είτε ματαιώθηκαν, είτε αναβλήθηκαν, είτε κηρύχθηκαν άγονοι. 

Το δεύτερο είναι ότι στις περιπτώσεις που οι πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν, περίπου τα 7 στα 10 ακίνητα κατέληξαν στις… τράπεζες, γεγονός που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες δεν μπορεί να συνεχιστεί κι εδώ εκκρεμεί η σύσταση να γίνει πιο «φιλική» στους επενδυτές η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, οι βελτιώσεις στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος γίνονται με αργούς ρυθμούς, με σημαντικότερη αδυναμία αυτή του υψηλού δείκτη «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα από τα 82 δις ευρώ.

Αν και η ρευστότητα έχει βελτιωθεί- εξ ου και η απεξάρτηση από τον ακριβό ELA- οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη αναβαλλόμενου φόρου (60,8%) στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, χρήζουν προσοχής και συντεταγμένων κινήσεων, ειδικά στο πεδίο των προβληματικών δανείων, «θυμίζοντας» έτσι ότι ακόμα δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα σε σχέση με τα 2 σχέδια- του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας- για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

Σε πλειστηριασμό γραφεία του Λάκη Γαβαλά
«Φρενάρισμα» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, παρατηρείται και στο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ. 

Από τη μια, οι κατασχέσεις είναι ζήτημα να φτάνουν στις 5.000 το μήνα, από 20.000- 25.000 που καταγράφονταν στο προηγούμενο 12μηνο κι από την άλλη τα προγράμματα πλειστηριασμών για χρέη στην εφορία μετριούνται στα δάκτυλα του… ενός χεριού.

Αυτήν τη στιγμή είναι προγραμματισμένοι 6 πλειστηριασμοί ως το τέλος του έτους, αλλά οι 2 από αυτούς (στις 17 Ιουλίου για δύο γραφεία α’ ορόφου στην Ασωμάτων) αφορούν στο ίδιο πρόσωπο, το γνωστό μόδιστρο Λάκη Γαβαλά, ο οποίος εμφανίζεται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών με συνολικό χρέος 26,8 εκατ. ευρώ προς την εφορία κι άλλα 2,3 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.

epirusblog.gr
5 of 5
Η πλατφόρμα για την α’ κατοικία ενεργοποιεί εκ νέου τους πλειστηριασμούς –Τι ζητούν οι Βρυξέλλες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5939410151225072366
item