Τέλος εποχής για τη Μέι - Η Βρετανία αποχαιρετά την πρωθυπουργό που «έκανε ό,τι μπορούσε»

Τέλος εποχής για τη Μέι - Η Βρετανία αποχαιρετά την πρωθυπουργό που «έκανε ό,τι μπορούσε»

Προδοσίες, πισωμαχαιρώματα, δάκρυα στα μάτια αλλά και τολμηρές ενδυματολογικές επιλογές κυρίως στις γόβες (σε όλα τα χρώματα και σχέδια!).

Αξέχαστη θα μείνει στους Βρετανούς αλλά και την Ευρώπη η επεισοδιακή θητεία της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας με τα διεθνή ΜΜΕ να περιγράφουν με μελανά χρώματα το πολιτικό της αποτύπωμα.

Από σήμερα, όπως είχε η ίδια ανακοινώσει, αποχωρεί από την ηγεσία των Συντηρητικών σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη για την διαδοχή της. 

Μέχρι την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις που θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι θα εκτελεί τα καθήκοντά της ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Στις 22 Ιουλίου η Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό. 

H Μέι, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 2016, έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. 


Απανωτά ταξίδια-αστραπή στις Βρυξέλλες και πολλαπλές ομιλίες της στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν την συμφωνία που συνήψε με τους Ευρωπαίους για το Brexit. 

Αν και έκανε ό,τι μπορούσε, δεν τα κατάφερε. Η Μέι χρεώνεται όχι μόνο την αποτυχία του Brexit αλλά και την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στη Βρετανία όπως επίσης και τον έντονο διχασμό στο κόμμα της. 

Οι Τόρις είναι πλέον χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα: σε αυτούς που πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να αποχωρήσει με συμφωνία από την ευρωπαική οικογένεια, σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει χωρίς συμφωνία και σε αυτούς που θεωρούν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει κάτω από την «ομπρέλα» των Βρυξελλών. 

Η Deutsche Welle διερωτάται «εάν ήταν η χειρότερη πρωθυπουργός» από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ο Λόρδος Νορθ δεν κατάφερε να αποτρέψει την ανεξαρτησία των βρετανικών αποικιών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι επικριτές της Τερέζα Μέι θεωρούν βέβαιο ότι έχει εξασφαλισμένη την αρνητική πρωτιά.

Η Μέι πρόβαλε τον εαυτό της ως επιτυχημένη μεταρρυθμίστρια, η οποία μπορεί να αποτινάξει το αναχρονιστικό προφίλ των Τόρις, αλλά και τα επίμονα στερεότυπα για ένα κόμμα των λίγων, που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους έναντι των πολλών. 


Κι όταν, μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, οι επίδοξοι ηγέτες του κόμματος, Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκαβ έριχναν ο ένας στον άλλον τα βέλη τους, η Μέι φαινόταν ως η μοναδική συνετή επιλογή για την ηγεσία ανάμεσα σε ανώριμους δελφίνους, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

Στην πρώτη ομιλία της ως πρωθυπουργός, η Τερέζα Μέι είχε το θάρρος να κατονομάσει «έκδηλες αδικίες» της βρετανικής καθημερινότητας, για παράδειγμα ότι οι φτωχοί ζουν κατά μέσο όρο εννέα χρόνια λιγότερο από τους πλούσιους, ότι η αστυνομία συμπεριφέρεται βάναυσα στους μαύρους, ότι οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες. 

Η ίδια υποσχόταν ότι η Βρετανία θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αν και δεν ήταν υπέρμαχος του Brexit, δεσμεύτηκε στους συμπολίτες της ότι θα κάνει πράξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Προσπαθώντας να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος, η Τερέζα Μέι υποτάχθηκε από την αρχή στη θέληση των πιο σκληρών αντι-ευρωπαϊστών. 

Τον Ιανουάριο του 2017, πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας, οχυρώθηκε πίσω από κόκκινες γραμμές, οι οποίες ουσιαστικά προκάλεσαν το πρόβλημα των συνόρων στην Ιρλανδία και κατέστησαν ανέφικτο το αρμονικό διαζύγιο. 

Σε τρεις συνεχείς ψηφοφορίες η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε τη συμφωνία εξόδου με την ΕΕ. Οι πιο σκληροί οπαδοί του Brexit απέρριπταν κάθε συμβιβασμό για το ζήτημα της Ιρλανδίας, ενώ η αντιπολίτευση δεν ήθελε να στηρίξει το «κακό σενάριο των Τόρις για το Brexit». 


Σε μία απέλπιδα προσπάθεια η Τερέζα Μέι επιχείρησε τέταρτη ψηφοφορία, αλλά γρήγορα αντελήφθη ότι δεν είχε άλλη διέξοδο από την αποχώρηση.

Το ναυάγιο του Brexit δεν ήταν η μοναδική αποτυχία. Η αναγκαστική προσήλωση στον στόχο του Brexit οδήγησε σε παράλυση, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα, από τις πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι την αύξηση της εγκληματικότητας ή την καταστροφική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ Τάουερ του Λονδίνου. 


Κι αφού έκανε ότι μπορούσε, σήμερα παραιτείται. Πρόκειται για μία παραίτηση σε δύο πράξεις: σήμερα από την ηγεσία του κόμματος και στα τέλη Ιουλίου από την πρωθυπουργία.

the00
Από την Δευτέρα ξεκινά η υποβολή υποψηφιοτήτων των Συντηρητικών που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος.Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, μέχρι στιγμής έντεκα Συντηρητικοί διεκδικούν την αρχηγία των Τόρις και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία της Βρετανίας. 

Πρώτος και καλύτερος ο εκκεντρικός Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος θεωρείται το μεγάλο φαβορί. 


Φαίνεται ότι πολλοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται τη ρητορική του δεινότητα και επιπλέον ο Τζόνσον θεωρείται αυτή τη στιγμή ο μόνος που μπορεί να αντιπαραταχθεί με επιτυχία στο Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και στον λαϊκιστή του Brexit Νάιτζελ Φαράζ. 

Ο ίδιος ο Τζόνσον έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί οριστική την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Από τη μία πλευρά αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για άτακτο Brexit. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον ποτέ δεν είχε πρόβλημα να αλλάξει γνώμη.

Κι ενώ η Μέι ετοιμάζει τις βαλίτσες της και ουσιαστικά θα κινείται σαν φάντασμα στην Ντάουνινγκ Στριτ, νέα δημοσκόπηση της ΥουGov βλέπει το φως της δημοσιότητας με το κόμμα του Brexit να παραμένει στην πρώτη θέση. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Times του Λονδίνου, το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ αποσπά ποσοστό 26%, με τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20% . Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί με ποσοστό 18%.
epirusblog.gr
5 of 5
Τέλος εποχής για τη Μέι - Η Βρετανία αποχαιρετά την πρωθυπουργό που «έκανε ό,τι μπορούσε»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5448782704642337181
item