Γιάννενα: ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ - Πρώτα η προστασία, μετά η ανάδειξη της Λίμνης

Γιάννενα: ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ - Πρώτα η προστασία, μετά η ανάδειξη της Λίμνης
Σημαντική και πολύτιμη η συνεργασία του Φορέα με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, για την προώθηση νέων παρεμβάσεων στη Λίμνη – Πλούσιος ο απολογισμός έργου του Φορέα, το πρώτο εξάμηνο του 2019­. 
Με πρωταρχικό στόχο την προστασία της λίμνης και στη συνέχεια την ανάδειξη του σημαντικού οικοσυστήματος, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, συνεχίζει τη συνεργασία του με τη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων).

Χθες, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου του Φορέα, Φίλιππα Φίλιου, με τη ΜΟΔ στα πλαίσια της προσπάθειας, για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην λίμνη.
Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στην δεύτερη συνάντηση που έγινε επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι να είναι έτοιμοι με μελέτες ώστε να μπορέσουν έπειτα να πετύχουν χρηματοδοτήσεις.
«Είναι η δεύτερη συνάντηση που κάνουμε. Χάρη στην ομάδα της ΜΟΔ έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία τακτικών στόχων για να ολοκληρωθεί ό,τι απαιτείται για να μπορούμε με ολοκληρωμένες μελέτες να ενταχτούμε σε έργα που προϋποθέτουν ότι η λειτουργία τους θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στο λιμναίο οικοσύστημα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Φορέα.
Στη συνέχεια ο κ. Φίλιος επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τον κοινό στόχο: Την προστασία του λιμναίου συστήματος αλλά και την ταυτόχρονη ανάπτυξη δράσεων στη λίμνη.
«Απαιτεί τη συνέργεια όλων. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, Δήμο, Πανεπιστήμιο και ένα φορέα - με προσωπικό, που μπορεί να ανταποκριθεί σε όλη την περιοχή Νatura που επιβλέπουμε αλλά και στις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται. Με νέες ιδέες, με άλλο μάτι, κάτω από νέες συνθήκες. 
Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Τα κείμενα θα μπουν σε διαβούλευση και ζητάμε από τους πολίτες να τα δει, να τα μελετήσει για να γίνει ένα ουσιαστικό κείμενο και σε βάθος χρόνου εάν θέλουμε αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Φίλιος.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΜΟΔ συντάχτηκε λέγοντας ότι με «την τεχνογνωσία από την ΜΟΔ και με τις εμπεριστατωμένες μελέτες μπορούμε να κάνουμε βήματα για την νέα προγραμματική περίοδο και να φτάσουμε σε κατάλληλο χρόνο να έχουμε έτοιμες τις μελέτες για χρηματοδοτήσεις. Να είναι ώριμα τα καλύτερα έργα».
Ο απολογισμός
Παράλληλα, προχθες δόθηκε στη δημοσιότητα ο συνοπτικός απολογισμός του Α’ εξαμήνου του Φορέα Διαχείρισης.
Σύμφωνα με τον απολογισμό, προχώρησαν πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας, έγινε ιεράρχηση έργων Λίμνης, ενώ οργανώθηκαν οι συναντήσεις με τη ΜΟΔ.
Ακόμη, υπήρξαν στο ΠΕΠ, προσκλήσεις ενδιαφέροντος και προκηρύξεις (μουσείο), ενώ προχώρησε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη για την υποβολή Θεματικών Διαχειριστικών Σχεδίων.
Υπήρξε υποβολή πρότασης στο «Συμμετοχικό προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών», αλλά και υποβολή προτάσεων σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα συμπεριληφθούν στο Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027στο οποίο καθορίζονται οι ανάγκες και οι προτεραιότητες χρηματοδότησης του δικτύου Natura 2000 σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο και μέσω του οποίου διευκολύνεται η ένταξή τους στα χρηματοδοτικά μέσα της ένωσης.
Ακόμη, ο Φορέας προχώρησε μελέτη για τη διαχείριση του καλαμώνα, ενώ για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης, το πρώτο εξάμηνο, είχαμε συμμετοχή του Φορέα στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα, εισήγηση του προσωπικού για το Π.Δ., διοργάνωση ημερίδας -συζήτησης σχετικά με το υπό έγκριση Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας παρουσία του υπουργού περιβάλλοντος κ. Φάμελλου και αποστολή των προτάσεων στο ΥΠΕΝ.
Επίσης ο Φορέας οργάνωσε, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, επίδειξη λειτουργίας αυτόνομων σκαφών, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020.
Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και αποδοτικών συστημάτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών παρακολούθησης των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής. 
Η επίδειξη στόχευε στην ενημέρωση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με καινοτόμες προσεγγίσεις αναφορικά με τη διαχείριση, παρακολούθηση και προστασία των επιφανειακών υδάτων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, έγιναν σημαντικές δράσεις, όπως οι δακτυλιώσεις των πελαργών, εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ενώ πραγματοποιήθηκαν 52 ενημερώσεις σε σχολεία, σε 2.345 μαθητές.
Τέλος, σε ότι αφορά την εποπτεία και τη φύλαξη, το πρώτο εξάμηνο υπήρξαν περιπολίες φυλάκων, αντιμετώπιση περιστατικών (ψόφια ψάρια στον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο Ανατολής –Κατσικάς, επιχωματώσεις Ανατολή) και ανταπόκριση σε καταγγελίες (πτηνοτροφία στην περιοχή Μπιζάνι, ψόφια ψάρια στη Ντραμπάντοβα).

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ - Πρώτα η προστασία, μετά η ανάδειξη της Λίμνης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5997191181015781051
item