Κατρούγκαλος για Καστελόριζο: Έχουμε Ναυτικό και η Τουρκία το ξέρει

Κατρούγκαλος για Καστελόριζο: Έχουμε Ναυτικό και η Τουρκία το ξέρει

Η Ελλάδα διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό και έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Τουρκία στείλει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ανοιχτά του Καστελόριζου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά. 

Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο ραδιόφωνο του Πρώτο Θέματος.

Τόνισε πως αυτή είναι η πάγια θέση της Αθήνας όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της στην θάλασσα, και δεν πρόκειται για αλλαγή στάσης ως αντίδραση στις ενέργειες της Άγκυρας.

Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» απέπλευσε σήμερα. Επισήμως ο προορισμός είναι η ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. 

Το σκάφος αναμένεται να αρχίσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου, σε υποθαλάσσιθα τεμάχια που έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Άγκυρα, εάν αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις, μπορεί να στείλει το «Γιαβούζ» μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, αμφισβητώντας ευθέως την επήρεια που μπορεί να έχει το ελληνικό νησί στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και προβάλλοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο.

Γεωτρήσεις ανοιχτά της Πάφου εκτελεί εν τω μεταξύ το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Πορθητής».
epirusblog.gr
5 of 5
Κατρούγκαλος για Καστελόριζο: Έχουμε Ναυτικό και η Τουρκία το ξέρει
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4598913991545290870
item