Ικανοποίηση στη Λευκωσία: Η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας Ικανοποίηση στη Λευκωσία: Η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ικανοποίηση στη Λευκωσία: Η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Ικανοποίηση στη Λευκωσία: Η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Την ικανοποίησή της για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε η Προεδρία της Κύπρου και, προσωπικά, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυπριακή Προεδρία, τα ξημερώματα της Παρασκευής, τονίζεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Με αυτή την απόφαση, η ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο, πέραν από την επιβεβαίωση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019, υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Κυπριακή Προεδρία: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός του, Ντόναλντ Τουσκ- καταδίκασε «σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και εξέφρασε τη «σοβαρή του ανησυχία αναφορικά με τις τρέχουσες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η Λευκωσία, αποδοκίμασε το γεγονός ότι «η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες» και υπογραμμίζει «τον σοβαρό, άμεσο, αρνητικό αντίκτυπο που αυτές οι παράνομες ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Η Κυπριακή Προεδρία σημειώνει ότι η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απόσχει από αυτού του είδους τις πράξεις».

«Εκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους-μέλους δεν γίνονται ανεκτές»

Σχολιάζοντας την απόφαση για τις στοχευμένες κυρώσεις κατά της Αγκυρας, η Κυπριακή Προεδρία επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για να υποβληθούν, άμεσα, προτάσεις για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά τις εξελίξεις, ενώ εκφράζει την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως» τονίζει η Λευκωσία και καταλήγει ως εξής:

«Πέραν της ομόφωνης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και της στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά, με συλλογική απόφαση του ανώτατου οργάνου της ΕΕ, υπογραμμίζεται ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους-μέλους δεν γίνονται ανεκτές και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις».

epirusblog.gr
5 of 5
Ικανοποίηση στη Λευκωσία: Η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5247063643849323982
Σχόλια
item