Τουρκία: Εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Aντίστροφη μέτρηση για τη «μάχη των μαχών» στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί την πολύτιμη «Πόλη» και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο εκλεκτός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα γευτεί μία ακόμα ήττα από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Η δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης είναι θέμα γοήτρου αλλά και δύναμης για τον «Σουλτάνο του Βοσπόρου» ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι, «όποιος χάσει την Πόλη, χάνει και την Τουρκία». 

Kαι οι δύο πλευρές επιστρατεύουν στρατιές νομικών, ως παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. 

Εάν κρίνουµε από τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, τότε την Κυριακή ο Ερντογάν κινδυνεύει να ηττηθεί ξανά στην Κωνσταντινούπολη, για δεύτερη φορά µέσα σε διάστηµα µόλις δύο µηνών. 


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις , όπως αναφέρει το euronews, δείχνουν την ψαλίδα να ανοίγει με τον κεμαλιστή Ιμάμογλου να προηγείται με εννέα μονάδες έναντι του Γιλντιμίρ. 

Από τα 8,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων στην Πόλη, η πλειοψηφία στέκεται στο πλευρό του υποψηφίου της κεµαλικής αντιπολίτευσης (CHP) για τη δηµαρχία. . 

Ο 48χρονος Ιµάµογλου έχει προβάδισμα έναντι του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίµ, στις δημοσκοπήσεις, παρά τη συντονισµένη εκστρατεία λάσπης που εξαπολύουν εναντίον του τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας. 

Ωστόσο, υπάρχει μία δημοσκόπηση που δείχνει τον Γιλντιρίμ να προηγείται οριακά έναντι του κεμαλιστή αντιπάλου του. Με βάση την δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «ORC», ο Γιλντιρίμ προηγείται με 48,3% έναντι 47,7% του Ιμάμογλου. 


Η συμμετοχή πάντως αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με την 31η Μαρτίου που ήταν 84,6% αγγίζοντας αυτή τη φορά το 88%. 

Για την τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» , όσοι περισσότεροι ψηφίσουν την Κυριακή , τόσο καλύτερο για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι αναποφάσιστοι τείνουν να προτιμούν το κυβερνών κόμμα, σχολιάζει το τουρκικό δημοσίευμα.

Λίγες ώρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε έκκληση στο φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) να παραμείνει ουδέτερο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν δικηγόροι του.

Νωρίτερα, το πρακτορείο «Ανατολή» είχε μεταδώσει ότι ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων έκανε μια τέτοια έκκληση στο κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εκρέµ Ιµάµογλου είχε επικρατήσει έναντι του Γιλντιρίµ στις δηµοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, αλλά με οριακή διαφορά, µόλις... 0,16% ή 13.000 ψήφων σε σύνολο περίπου 8,5 εκατοµµυρίων πολιτών που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η οριακή διαφορά ήταν εκείνη που έδωσε το κίνητρο στον Ερντογάν να απορρίψει το εκλογικό αποτέλεσµα επικαλούµενος νοθεία, προτού αναλάβει δράση το αρµόδιο Ανώτατο Εκλογικό Συµβούλιο που ακύρωσε τη νίκη του Ιµάµογλου. 

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας ακυρώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα µεγάλο αστικό κέντρο της Τουρκίας γεγονός που καταδεικνύει ότι ο Ερντογάν τα έχει βρει «μπαστούνια».

Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλη αξία για δύο λόγους: ο Ερντογάν ξεκίνησε από την Πόλη την καριέρα του ως δήµαρχος το 1994. 


Η δημαρχία της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαµοσυντηρητικού κόμματος «AKP» τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά και ως και µια πόλη 16 εκατοµµυρίων κατοίκων. 

Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, αντιστοιχεί στο 31% του τουρκικού ΑΕΠ αλλά και στο 15% του τουρκικού εκλογικού σώµατος. 

Ο 64χρονος Ερντογάν δεν θέλει µε τίποτα να χάσει την Πόλη, ωστόσο, πολλοί συμπολίτες του δείχνουν να υποκύπτουν στη γοητεία του λαοφιλούς Ιμάµογλου. Ο κεμαλιστής που προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν έχει στα social media πάνω από 2,5 εκατοµµύρια followers.
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6135545656460227577
item