Γιάννενα: Ένα μικρό αθλητικό κέντρο στην αυλή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Γιάννενα: Ένα μικρό αθλητικό κέντρο στην αυλή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Μια διαφορετική εικόνα πρόκειται να αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια ο αύλειος χώρος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στο κτίριο που στεγάζει σχολεία.
Στο πλαίσιο της 5ης κοινής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Interreg IPA CBC «Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020», που συνεδρίασε στις 20 και 21 Ιουνίου στo Berat της Αλβανίας, εγκρίθηκε η χρηματοδότησης των προτάσεων για επιλέξιμα έργα, που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης.
Στον άξονα προτεραιότητας «Αύξηση της Ενεργειακής Απόδοσης με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση έξι έργα, μεταξύ των οποίων και αυτό με την κωδική ονομασία «G.A.M.E.S -Greece Albania Mobilization towards sustainable Energy for Students», συνολικού προϋπολογισμού 1.624.750 ευρώ. 
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις στο κτιριακό συγκρότημα της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με κατασκευή αθλοπαιδιών με τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.
Αναλυτικότερα, οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν κατασκευή τριών νέων γηπέδων μπάσκετ, δύο νέων γηπέδων βόλεϊ και ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5, την ανακαίνιση δαπεδοστρώσεων του αύλειου χώρου με χυτά δάπεδα ειδικών προδιαγραφών, μια παιδική χαρά νηπίων και ΑμεΑ, διαμόρφωση σημείων ανάπαυλας/σκίασης με προσθήκη αστικού εξοπλισμού, εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων στον περιβάλλοντα χώρο, αντικατάσταση εσωτερικού φωτισμού στα κτίρια με αντίστοιχο τεχνολογίας LED για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία βιωματικού εργαστηρίου με στόχο την εκπαίδευση και εξοικείωση των μαθητών σε θέματα ευαισθητοποίησης αειφόρου ενεργειακής διαχείρισης. 
Η ακριβής χωροθέτηση των γηπέδων και ο προσδιορισμός των ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, που αποτελούν συμβατική ρήτρα της εγκεκριμένης πρότασης, θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής τεχνικής μελέτης εφαρμογής, που θα προηγηθεί της δημοπράτησης των έργων.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η περιφέρεια Ηπείρου και οι υπόλοιποι εταίροι είναι το Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φυσικών Πόρων της Αλβανίας. 
Η πρόταση υποβλήθηκε μετά από σχετική συνεργασία (μέσω προγραμματικών συμβάσεων) της περιφέρειας Ηπείρου με τον δήμο Ιωαννιτών και τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
«Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη σε όλους τους δήμους του “Αθλητισμού Γειτονιάς”. 
Δηλαδή των έργων που θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές, αλλά και θα δημιουργούν νέους ανοιχτούς χώρους άθλησης σε αυλές σχολείων και σε αλσύλλια», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση ως εκπροσώπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και ήταν υπεύθυνη για τη συγκρότηση του φακέλου της πρότασης, ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες της, που συνετέλεσαν στη θετική κατάληξη της πρωτοβουλίας.

Συμπληρωματικά με το «Εμαυτίων»

Το συγκεκριμένο έργο θα έρθει ως συνέχεια μιας δρομολογημένης παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο της ΖΠΑ, όπου προαυλίζονται οι μαθητές εννέα σχολείων. 

Από το περσινό καλοκαίρι έχει ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα «Εμαυτίων», που αφορά στη διαμόρφωση των αθλητικών εγκαταστάσεων των αύλειων χώρων σχολικών μονάδων σε δώδεκα περιφέρειες της χώρας, μια παρέμβαση ύψους 50.000 ευρώ.

Το σχολικό συγκρότημα Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων στεγάζει δύο νηπιαγωγεία (5ο και 16ο), πέντε δημοτικά (1ο-2οΠειραματικό, 8ο και 12ο και 4ο Ειδικό), το 4ο Γενικό Λύκειο, 1 Εσπερινό Λύκειο Δήμου Ιωαννιτών.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ένα μικρό αθλητικό κέντρο στην αυλή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3492136771323676130
item