Γιάννενα: Οι διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος Γιάννενα: Οι διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Οι διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος

Γιάννενα: Οι διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος
Οι πραγματικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, που λίγο απέχουν από το να χαρακτηριστούν εφιαλτικές, οι αιτίες για την πρόκλησή του, αλλά και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΓΕ, το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Το δημογραφικό αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα για την μελλοντική πορεία της χώρας, που σε αυτή τη φάση δείχνει έτοιμη να εκραγεί, χωρίς καν να έχουν τεθεί οι βάσεις για την εφαρμογή πολιτικών ανάσχεσης αυτής της κατάστασης, Το φυσικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων είναι αρνητικό τα τελευταία χρόνια, με τεράστιες επιπτώσεις και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δραματική εικόνα με το δημογραφικό παρουσίασε η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΓΕ, Θεοδώρα Παναγιωτοπούλου.
Το 1977 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 143.739 γεννήσεις, ενώ το 2017 μόλις 88.553. 
Συναφής με τις γεννήσεις είναι και η κατηγορία των γάμων, με τους αριθμούς επίσης να έχουν μειωθεί σημαντικά και σε επίπεδο Ηπείρου και σε επίπεδο Ιωαννίνων.
Το 2015 τελέστηκαν στην Ήπειρο 1385 γάμοι (θρησκευτικοί και πολιτικοί), ενώ το 2017 τελέστηκαν 1175. Στα Ιωάννινα το ίδιο διάστημα τελέστηκαν 715 γάμοι το 2015 και 574 το 2017.
Το 2015 όμως τελέστηκαν 4788 γάμοι μεταξύ ελλήνων στο εξωτερικό, ενώ το 2017 ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στους 5383, παράμετρος που δίνει ακόμη μία διάσταση του φαινομένου brain drain και των επιπτώσεων στην Ελλάδα και σε άλλους δείκτες της κοινωνικής ζωής και όχι μόνο στην οικονομία και την απασχόληση.
Ο Θεοχάρης Ευαγγέλου, επιμελητής Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, μίλησε για τη γυναικεία υπογονιμότητα, ενώ ο Κίμων Τσουκανέλης, ουρολόγος – ανδρολόγος για την ανδρική υπογονιμότητα. 
Η Αικατερίνη Σοσώνη, μαία στο ΠΓΝΙ, αναφέρθηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στους τρόπους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 
Η Κλεοπάτρα Παπακίτσου, συντονίστρια του ΚΕΑΝ, ανέπτυξε την ομιλία της με θέμα το κατά πόσον είναι εφικτή η ενσωμάτωση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ελληνική κοινωνία, ενώ η Σταυρούλα Βέλλη, ψυχολόγος, μίλησε για τα ψυχολογικά αίτια της υπογονιμότητας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Γοργόλης και η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Οίκου Ευγηρίας Ντίνα Μπακόλα.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Οι διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3220325762670284597
Σχόλια
item