Ήπειρος: Κτηματογράφηση...ώρα μηδέν! Συμβολαιογράφοι Ηπείρου....Δώστε άμεσα παράταση τουλάχιστον 6 μηνών…

Ήπειρος: Κτηματογράφηση...ώρα μηδέν! Συμβολαιογράφοι Ηπείρου....Δώστε άμεσα παράταση τουλάχιστον 6 μηνών…

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ήπειρο, οι οποίοι καλούνται μέχρι μεθαύριο Δευτέρα να έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο, καθώς λήγει επίσημα η προθεσμία για τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας. 

Η όλη διαδικασία στην περιοχή μας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με τους τίτλους κυριότητας και τον εντοπισμό των ακινήτων! 


Οι δυσκολίες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά εμπρόθεσμα, γεγονός που επισημαίνει σε επιστολή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ιωαννίνων (την υπογράφει ο Πρόεδρος Ιωάννης Παππάς) προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ζητώντας να δοθεί άμεσα παράταση τουλάχιστον έξι μηνών! 


Ας σημειωθεί ότι αίτημα για παράταση έχει υποβάλλει προ ημερών και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει και από τη μη λειτουργία για ένα 20ημερο των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων, λόγω των εκλογών.

Το πιο πιθανό βέβαια είναι η παράταση να ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή, όμως μέχρι να συμβεί αυτό οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να είναι ήσυχοι…


Μόλις το 30%!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου περίπου μόνο το 30% από το σύνολο των δηλώσεων που αναμένει το Κτηματολόγιο έχει διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα στα Γραφεία Κτηματογράφησης Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας!


«Ζούμε και εργαζόμαστε σε μία περιοχή, στην οποία, όπως είναι τοις πάσι γνωστό, υφίστανται άπειρα προβλήματα, αναφορικά με τους τίτλους κυριότητας και τον εντοπισμό των ακινήτων. 


Τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ένα καθημερινό άγχος και μία έκδηλη αγωνία για τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς και σε μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, την οποία πρώτοι από όλους εμείς, οι Συμβολαιογράφοι, υφιστάμεθα και νοιώθουμε καθημερινά στα γραφεία μας, όπου επικρατεί, στην κυριολεξία, το αδιαχώρητο. 

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, να ανταποκριθούμε στα στενά χρονικά όρια που έχουν τεθεί για την Κτηματογράφηση», τονίζεται ακόμη. 

Αναγκαία η παράταση
Στην επιστολή τους οι Συμβολαιογράφοι απευθυνόμενοι στον Υπουργό ζητούν επιτακτικά παράταση της προθεσμίας «επειδή θεωρούμε ότι ο σκοπός της Κτηματογράφησης, την οποία πρώτοι εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε, γνωρίζοντας τη σημασία της, δεν είναι να γίνει συνώνυμο της ταλαιπωρίας, του άγχους και της οικονομικής αιμορραγίας τόσο των πολιτών, όσο και ημών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία αυτή.


»Επειδή η απειλή προστίμων, για μία διαδικασία τόσο απαιτητική και χρονοβόρα, δεν θα οδηγήσει στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, παρά μόνον στη σαθρή αποτύπωση των δικαιωμάτων των πολιτών και στην τελική απαξίωση των τίτλων κτήσεως.


»Επειδή, συνυπολογίζοντας τόσο τις πρόσφατες, όσο και τις ήδη αναγγελθείσες, επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, με τα Δικαστήρια να παραμένουν κλειστά από τις 22-5 και μέχρι τις 10-6 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας), τα Υποθηκοφυλακεία να υπολειτουργούν, τις εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες να μην έχουν επανέλθει στην κανονικότητα και το γεγονός ότι τα φαινόμενα αυτά θα επαναληφθούν ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου».


Και η Ένωση Περιφερειών…
«Γενναία» χρονικά και «καθολική» - για όλες τις εντασσόμενες περιοχές της χώρας - παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, ζητά από την Κυβέρνηση και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με επιστολή του Προέδρου της, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία κοινοποιεί και στη διοίκηση «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (ΕΚΧΑ Α.Ε.).


Συγκεκριμένα η ΕΝΠΕ ζητά παράταση τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου 2019 γιατί «η υποβολή δηλώσεων, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσχέρειες καθώς αφορά, σε πληθώρα περιπτώσεων, δήλωση δικαιωμάτων με αιτία κτήσης την κληρονομιά, όπου οι δικαιούχοι που έχουν αποκτήσει με κληρονομιά από τους προγόνους τους ακίνητα, δεν έχουν συντάξει και μεταγράψει πράξη αποδοχής κληρονομιάς οι ίδιοι ή και οι απώτεροι δικαιοπάροχοι - γονείς τους αλλά και δήλωση δικαιωμάτων με αιτία κτήσης τη χρησικτησία, καθώς μεγάλο μέρος της ελληνικής γης έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, η οποία θα πρέπει να αποδειχθεί κατά την υποβολή δηλώσεων, με στοιχεία ή έγγραφα, από το οποία να προκύπτει συνεχόμενη και αδιάλειπτη νομή των ακινήτων επί εικοσαετία».


Για ακίνητα από κληρονομιά
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενόψει της λήξης των προθεσμιών προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε σειρά διευκρινίσεων σχετικά με την υποβολή δηλώσεων. 


Πολλές δυσκολίες εντοπίζονται και στην περιοχή μας στην δήλωση ακινήτων που κυρίως προέρχονται από κληρονομιές. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι δικαιούχοι που έχουν αποκτήσει με κληρονομιά ακίνητα για τα οποία δεν έχουν συντάξει και μεταγράψει πράξη αποδοχής κληρονομιάς οι ίδιοι ή και οι γονείς τους, μπορούν να υποβάλουν δήλωση στο κτηματολόγιο, συνυποβάλλοντας τα έγγραφα με τα οποία στοιχειοθετείται το κληρονομικό τους δικαίωμα, ακόμα και πριν τη σύνταξη της πράξης αποδοχής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα απαιτούνται: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης, ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος, εφόσον υφίσταται, και α) Στην περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης, ή β) στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.


Επειδή η έκδοση κάποιων από τα έγγραφα αυτά ενδεχομένως να καθυστερεί λόγω φόρτου των αρμόδιων υπηρεσιών, οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν τη δήλωσή τους, συνυποβάλλοντας οποιασδήποτε μορφής αποδεικτικό υποβολής της σχετικής αίτησης, όπως π.χ. μια απλή φωτοτυπία της πρωτοκολλημένης αίτησης. 


Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προσκομίσουν το απαραίτητο έγγραφο αμέσως μόλις αυτό εκδοθεί.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Κτηματογράφηση...ώρα μηδέν! Συμβολαιογράφοι Ηπείρου....Δώστε άμεσα παράταση τουλάχιστον 6 μηνών…
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4492589240692766992
item