Γιάννενα: Οι δωρεές…γιατρεύουν την υγεία! Στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων νέα χορηγία από το Ίδρυμα Νιάρχου 4 εκ. ευρώ

Γιάννενα: Οι δωρεές…γιατρεύουν  την υγεία! Στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων νέα χορηγία από το Ίδρυμα Νιάρχου 4 εκ. ευρώ
Μπορεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παθαίνει… αλλεργία σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται, ωστόσο εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι τις περισσότερες φορές αυτή λειτουργεί σαν… από μηχανής Θεός, καλύπτοντας τις σοβαρές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, σε πολύ ευαίσθητους τομείς!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολύπαθος κλάδος της Υγείας. Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους κι αν ακόμη καταφέρνουν να… επιβιώνουν, οφείλεται κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις δωρεές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, καθώς η κρατική χρηματοδότηση, που βαίνει συνεχώς μειούμενη, εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, ειδικά σε μια περίοδο που ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν αυξάνεται κατακόρυφα χρόνο με το χρόνο. 
Το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων το 2018 δέχθηκε 400.000 ασθενείς (άνοδος 12,93% σε σχέση με το 2017), όμως δεν είχε και την ανάλογη χρηματοδότηση, ούτε φυσικά το απαιτούμενο προσωπικό, θέματα τα οποία συχνά οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν προς το Υπ. Υγείας.
Σημαντική δωρεά…
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με μια πολύ σημαντική δωρεά έρχεται να ενισχύσει το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 
Τη Δευτέρα υπεγράφη από τον αναπλ. Διοικητή του ΠΓΝΙ, τον Υπουργό και αναπλ. Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών καθώς και από τους εκπροσώπους του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η σύμβαση του έργου προμήθειας και εγκατάστασης ενός συγκροτήματος ιατρικού εξοπλισμού PET/CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) και μιας μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον), προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στις ειδικότητες της Ογκολογίας και της Νευρολογίας, καθώς ο εξοπλισμός αυτός αποτελεί τεχνολογία αιχμής για το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου. 
Οι πολίτες της περιοχής που μέχρι σήμερα αναζητούσαν τις υπηρεσίες αυτές σε Νοσοκομεία των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης, πλέον θα είναι σε θέση να εξυπηρετούνται στον τόπο τους. 
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, με ανακοίνωσή της εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της τόσο προς το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο σταθερά ενισχύει το Νοσοκομείο με σημαντικές παρεμβάσεις και δωρεές, όσο και προς το Υπουργείο Υγείας που το ενέταξε στο συγκεκριμένο έργο της δωρεάς.
Ενεργειακή αναβάθμιση μέσω ΕΣΠΑ
Εξίσου σημαντικά όμως αποδεικνύονται και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Μόλις χθες ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Περιβάλλοντος η χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 14 νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ, για παρεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 45, 6 εκατ. ευρώ.
Στην λίστα των νοσοκομείων περιλαμβάνεται και το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 4.436.904 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων τα νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν τουλάχιστον κατά δύο ενεργειακές κατηγορίες κατά ΚΕΝΑΚ, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό έως 40% με επακόλουθη σημαντική μείωση του λειτουργικού τους κόστους, τη μείωση των εκπομπών του CO2, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Υψηλό το επίπεδο!
Την ίδια ώρα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα των Ιωαννίνων, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα, εξακολουθούν να παρέχουν υψηλό επίπεδο ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, ενώ συνεχείς είναι και οι επιστημονικές διακρίσεις που λαμβάνουν οι Κλινικές τους. 
Αυτό όμως ταυτόχρονα αυξάνει και την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να εκτοξεύσει επιστημονικά την περιοχή μας. 
Τα ιατρικά συνέδρια που πραγματοποιούνται στα Γιάννενα έχουν ανεβάσει τον πήχυ ψηλά, καθώς σ’ αυτά συχνά συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, ενώ συχνά περνούν και τα στενά όρια της Ηπείρου, διοργανώνοντας ημερίδες σε γειτονικές περιοχές.
Επιμόρφωση ιατρών…
Μια τέτοια αξιόλογη εκπαιδευτική προσπάθεια του Ινστιτούτου Εσωτερικής Παθολογίας και Ηπατο-Γαστρεντερολογίας (ΙνΕΠΗΓ), σε συνεργασία με τη Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η 11η Ηπατο-Γαστρεντερολογική Εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Λευκάδα. 
Στόχο έχει, την επιμόρφωση των ιατρών στις σύγχρονες επιστημονικές και κλινικές εξελίξεις στο αντικείμενο της Ηπατολογίας και Γαστρεντερολογίας.
Οι εργασίες της εκδήλωσης θα λάβουν χώρα από αύριο και έως την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Ionian Blue» στη Λευκάδα. 
Στο επιστημονικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, κλινικά φροντιστήρια και στρογγυλά τραπέζια, που στόχο έχουν, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, διακεκριμένο καθηγητή του ΠΓΝΙ Δημ. Χριστοδούλου, να ενισχύσουν το επιστημονικό υπόβαθρο και τις ικανότητες επί του ασθενή στους νοσοκομειακούς και ιδιώτες ιατρούς, ιδίως της περιφέρειας και των μικρότερων νοσοκομείων.
Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή και ώρα 20.00 – 20.30 με προσκεκλημένο ομιλητή τον ομότιμο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Ι. Κυριόπουλο.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Οι δωρεές…γιατρεύουν την υγεία! Στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων νέα χορηγία από το Ίδρυμα Νιάρχου 4 εκ. ευρώ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 9201340185177924625
item