Οι πολίτες «σκούπισαν» ό,τι θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ – Κουμουνδούρου: «Φταίει η αποχή για την ήττα!» – 12 περιφέρειες στη ΝΔ

Οι πολίτες «σκούπισαν» ό,τι θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ – Κουμουνδούρου: «Φταίει η αποχή για την ήττα!» – 12 περιφέρειες στη ΝΔ
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη σε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής αλλά πανηγυρίζει που Ηλιόπουλος και Δούρου αύξησαν τα ποσοστά τους

Με δικαιολογία την αποχή στον δεύτερο γύρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει αποστάσεις από το να βγάλει συμπεράσματα!
Σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν».
Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014».
Αναφορικά με την περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. 
Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.

Τέλος σημειώνουν πως «είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. 
Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές».
«Ό,τι θύμιζε ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες το σκούπισαν» ανέφερε πολιτικός αναλυτής και δεν είχε άδικο. 
Μέχρι και στο δήμο Αιγάλεω, που χρόνια θεωρείτο προνομιακή περιοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος, Δημ. Μπίρμπας, που αποθέωσε μάλιστα προεκλογικά τον κ. Τσίπρα έχασε κατά κράτος από τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, υποψήφιο Γιάννη Γκίκα.
Πλέον, μετά και τα αποτελέσματα της δεύτερη Κυριακής, αναμένεται να κριθεί στις επικείμενες εθνικές εκλογές του Ιουλίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του πολιτικού συστήματος, μετά τη ΝΔ, ή θα «κατρακυλήσει» σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα που θα αμφισβητήσουν αυτόν τον ρόλο, όπως εκτιμούν ήδη ορισμένοι έμπειροι εκλογολόγοι. 
«Στις επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί αυτό το… σκούπισμα, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται όχι μόνο απογοητευμένοι αλλά και οργισμένοι απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα στις περιφέρειες που κρίθηκαν σε β γύρο:
Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%
Μητσοτάκης: Γαλάζιος ο χάρτης στο χρώμα της πατρίδας μας
Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές, θα είμαστε δίπλα στους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους.
Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος, όχι το χρώμα της ΝΔ, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας, δήλωσε από τα γραφεία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με όλους τους περιφερειάρχες που εκλέγονται, ενώ τηλεφώνησε και στον νικητή του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ. Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Ζέρβας στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή για την ηγεσία της ΝΔ.
ΝΔ για το αποτέλεσμα: Ηχηρό και καθολικό μήνυμα -Ποτέ παράταξη δεν είχε κερδίσει 12 περιφέρειες
«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. 
Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της».
Προσθέτει μάλιστα πως «αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του την συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ».
Επικράτηση σε Δήμους
Η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους Δήμους είναι οδυνηρή, με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας όπου κατ εξοχήν κρίνονται οι εντυπώσεις, και τον Κώστα Μπακογιάννη να προηγείται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με 65,2%. 
Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου δεν κατάφερε καν να περάσει στον β γύρο, ενώ ναί μεν ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί, χάνοντας την μάχη απέναντι στον αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά στην Πειραιώς δεν φαίνεται να τα έχουν βάψει μαύρα, αφού ο νέος Δήμαρχος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ. 
Το ίδιο και στον Πειραιά όπου ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ κ.Βλαχάκος χάνει απέναντι στον ανεξάρτητο Γιάννη Μώραλη, αλλά είναι γνωστό οτι μεγάλο μέρος του κόμματος της ΝΔ στήριζε τον επανεκλεγέντα Δήμαρχος.
Νίκη της ΝΔ στους μεγάλους Δήμους:
Δήμος Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης 65,2%
Δήμος Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,8%
ΔήμοςΠατραίων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 71,4%
Δήμος Ηρακλείου: Βασίλειος-Γεώργιος Λαμπρινός 51,3%
Δήμος Πειραιώς: Γιάννης Μώραλης 57,6%
Δήμος Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,3%
Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται απο την ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 Δήμους μεταξύ των οποίων Αθήνας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου, Ρόδου κ.α.
Προερχόμενοι ή με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ επικρατούν οι υποψήφιοι σε 5 δήμους: Ν. Σμύρνης, Ρεθύμνου, Παλλήνης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
Με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται σε Βύρωνα, Κερατσίνη και Χαλάνδρι.
Θρίαμβος Μπακογιάννη στην Αθήνα
Ξεκάθαρη είναι η νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων με ποσοστό μεγαλύτερο του 65%.
Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 96,7% (912 από 943 εκλογικά τμήματα) ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει ποσοστό 65,25%.
Ο αντίπαλός του και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, συγκεντρώνει αντίστοιχα 34,75%.
Στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη έφτασε λίγο πριν τις 9 το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη ευχόμενη στον νέο δήμαρχο της Αθήνας «να δουλέψει σκληρά και να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι Αθηναίοι».
«Του εύχομαι να είναι ο εαυτός του και να δουλέψει. Ξέρει τη δουλειά του και είναι σεμνός. Η αλήθεια είναι πως περίμενα τη νίκη του» συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη.

epirusblog.gr
5 of 5
Οι πολίτες «σκούπισαν» ό,τι θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ – Κουμουνδούρου: «Φταίει η αποχή για την ήττα!» – 12 περιφέρειες στη ΝΔ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4410200312055011436
item