ESM: Η Αθήνα έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022

ESM: Η Αθήνα έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022

Με την υπενθύμιση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα  
ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 σχολίασε εκπρόσωπος του ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας) στο Bloomberg την εξαγγελία του σχεδίου της κυβέρνησης να δεσμεύσει ποσό 5,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό ώστε να εγγυηθεί έτσι στους δανειστές πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1% του στόχου.

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη: Ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι 3,% του ΑΕΠ» δηλώνει συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό και ως τέτοιο θα το συζητήσουμε με τους πιστωτές αλλά είναι μια ιδέα win-win» δηλώνει στο Bloomberg κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα «η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 έως το 2022, αμφισβητώντας τη συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ που ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

Το Bloomberg παραθέτει και τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο ότι «υποσχεθήκαμε να πετύχουμε 3,5% του ΑΠΕ για την εξυπηρέτηση του χρέους μας και αυτό θα πάρουν οι δανειστές».

«Η Ελλάδα μένει να παρουσιάσει το σχέδιό της στους δανειστές» προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι τα 5,5 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας θα προέλθουν από το απόθεμα ασφαλείας (cash buffer) που με βάση απόφαση του Eurogroup απαγορεύεται να διατεθούν για άλλους σκοπούς, επειδή αποτελούν πρόσθετη εγγύηση για τους υποψήφιους επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως ως το 2022 θα διασφαλίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η συναίνεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε αλλαγή της χρήσης του «αποθέματος ασφαλείας» δεν πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη –ιδιαίτερα όταν περάσουν οι ευρωεκλογές και τελειώσει η πανευρωπαϊκή προεκλογική χαλάρωση. 


Αν και ερωτήθη επισταμένως, ο πρωθυπουργός απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι έχει επέλθει συμφωνία τους θεσμούς για τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
epirusblog.gr
5 of 5
ESM: Η Αθήνα έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5873939302102422002
item