Η Τερέζα Μέι με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της

Η Τερέζα Μέι με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου, αμέσως μετά την απόρριψη του σχεδίου της για το Brexit από το υπουργικό συμβούλιο. 

«H Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό το καλοκαίρι», δήλωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, με δάκρυα στα μάτια, επισημαίνοντας ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου.

Κατά συνέπεια, παραμένει μέχρι τότε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, όπως διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Η Μέι τόνισε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις. 

Mετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπράντλει, η Μέι, υπό το άγρυπνο βλέμμα του συζύγου της, τόνισε ότι θα πρέπει τώρα κάποιος άλλος να αναλάβει το Brexit. 

«Σε μια δημοκρατία, εάν δίνεις στους ανθρώπους την επιλογή, έχεις καθήκον να εφαρμόσεις αυτό που αποφασίζουν. Έκανα το παν για να το κάνω... Έχω κάνει ότι μπορώ για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν αυτή τη συμφωνία. 

Δυστυχώς δεν κατάφερα να το κάνω. Δοκίμασα τρεις φορές. Πιστεύω ότι ήταν σωστό να επιμείνουμε ακόμη... αλλά είναι τώρα σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, ένας νέος πρωθυπουργός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.


»Με λυπεί το γεγονός ότι δεν κατάφερα να οδηγήσω τη χώρα στο Brexit. Ο διάδοχός μου θα πρέπει να αναζητήσει έναν δρόμο προς τα εμπρός που θα τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Για να επιτύχει, αυτός ή αυτή θα πρέπει να βρει συναίνεση στο κοινοβούλιο, κάτι όπου εγώ δεν μπόρεσα να κάνω.


»Γνωρίζω ότι το Συντηρητικό κόμμα μπορεί να ανανεωθεί τα επόμενα χρόνια», είπε η Μέι και κλείνοντας το διάγγελμά της, είπε: «Φεύγω αφού υπηρέτησα αυτή τη θέση, που ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. 

Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Το κάνω χωρίς πικρία, αλλά με τεράστια ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ», ενώ ένας λυγμός έπνιγε τη φωνή της.




Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμενόταν από χθες να προβεί στην ανακοίνωση αυτή. Νωρίς το πρωί σήμερα επισκέφθηκε τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών Σερ Γκράχαμ Μπρέιντ και αμέσως μετά σε δήλωσή της αποκάλυψε πως αποχωρεί.

theresa_may_resignation

Παραμένει υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του νέου ηγέτη των Συντηρητικών.
Ανακοινώνοντας τη παραίτησή της από την ηγεσία των Τόρις, η πρωθυπουργός τηες Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα είναι γι΄αυτήν πάντοτε πηγή μεγάλης λύπης το ότι δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

Η Τερέζα Μέι παραιτείται από τη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, 7 Ιουνίου και την εβδομάδα που θα ακολουθήσει θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Τόρις.

Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός κατά την μεταβατική περίοδο και κατά συνέπεια ο εκπρόσωπός της ακριβολογούσε ανακοινώνοντας χθες ότι η Μέι «ανυπομονεί» να υποδεχθεί ως πρωθυπουργός τον αμερικανό πρόεδρο, καθώς αρχές Ιουνίου επισκέπτεται την Μεγάλη Βρετανία ο Ντόναλντ Τραμπ.
epirusblog.gr
5 of 5
Η Τερέζα Μέι με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8702609278642855129
item