Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί τον λαό της Βενεζουέλας ο Γκουαϊδό

Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί τον λαό της Βενεζουέλας ο Γκουαϊδό

Σε νέες κινητοποιήσεις για αύριο Σάββατο, κάλεσε τους υποστηρικτές του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, χθες Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης Έντγκαρ Σαμπράνο.

Παράλληλα, ο Γκουαϊδό άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ζητήσει να υπάρξει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση για να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Νικολάς Μαδούρο.

«Το Σάββατο θα επιστρέψουμε στους δρόμους σε όλες τις επαρχίες της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από βουλευτές της αντιπολίτευσης.


Είπε επίσης ότι θα ζητήσει να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για να συζητηθεί ο «διωγμός» μελών της Εθνοσυνέλευσης.

 Ακόμη ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν αποκλείει το να ζητήσει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την ανατροπή του Μαδούρο, υπογράμμισε πως η αντιπολίτευση χρειάζεται να «αποτιμήσει όλες τις επιλογές της με υπεύθυνο τρόπο».
 
«Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια, ο Μπολίβαρ (Απελευθερωτής της χώρας) ενέκρινε την είσοδο 5.000 βρετανών λεγεωνάριων στον αγώνα για την ανεξαρτησία», είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από αυτούς «που συνεργάζονται» με το στρατόπεδό του.

Οι αρχές της Βενεζουέλας κατηγορούν τον Σαμπράνο ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην απόπειρα «πραξικοπήματος» της 30ής Απριλίου, όταν ο Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να στασιάσει και να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο ομόλογός του της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου συζήτησαν για την κρίση στη Βενεζουέλα τηλεφωνικά χθες Πέμπτη, γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

Εξέφρασαν «την υποστήριξη» των κυβερνήσεών τους «στον μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, στη δημοκρατικά εκλεγμένη εθνοσυνέλευση και στον λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του για να αποκατασταθεί η δημοκρατία και η ευημερία στη χώρα του», κατά την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ορτέιγκους.

epirusblog.gr
5 of 5
Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί τον λαό της Βενεζουέλας ο Γκουαϊδό
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7015791709816850768
item