Σταθερή η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις -Ο Τσίπρας παλεύει για μικρή διαφορά

Σταθερή η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις -Ο Τσίπρας παλεύει για μικρή διαφορά

Απομένουν μόλις 5 ημέρες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερή πρωτιά για τη ΝΔ και ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, έστω κι αν υπάρχουν ανάμεσα στις έρευνες μεγάλες διαφορές στα ποσοστά.

Η επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές φαίνεται να αποτελεί κοινή παραδοχή στα κομματικά επιτελεία, παρά τους αισιόδοξους τόνους που επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν η έρευνα της Alco για το κανάλι Open, όπου η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα -γιατί εκεί θα δοθεί το παιχνίδι των εντυπώσεων- βρίσκεται στις 5,6 μονάδες και με την αναγωγή ανεβαίνει στις 6,3 μονάδες. Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,4% έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με την αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 29,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6%.

Τα αποτελέσματα της Alco έρχονται να επιβεβαιώσουν ανάλογα ευρήματα από τις άλλες εταιρείες. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα» έδειξε -το Σάββατο- τη διαφορά των ευρωεκλογών στις 6,5 μονάδες, η Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» ανεβάζει τη διαφορά στις 6,7 μονάδες, ενώ η Marc, στην έρευνα που έκανε για το «Πρώτο Θέμα», έφθασε τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7,5 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα είναι πρωτοφανής για τα εκλογικά δεδομένα, αφού ακόμα και το 2014, που η ορμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή και όλοι περίμεναν τη νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν, η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ήταν μόλις 3,8 μονάδες, ενώ και το 2009, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή έδειχνε σημάδια κατάρρευσης και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου έδειχνε εκρηκτική, η διαφορά επίσης δεν ξεπέρασε τις 4,3 μονάδες.

Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα

Το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα
Για τον πρωθυπουργό, το να μειώσει τη διαφορά είναι ζήτημα «πολιτικής ζωής ή θανάτου», αφού τυχόν εντυπωσιακή διαφορά πέραν των συνηθισμένων ορίων θα θέσει σε δοκιμασία την επιβίωση της κυβέρνησης και θα υπονομεύσει το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές τον Οκτώβριο.

Θα επαναφέρει, δε, στο προσκήνιο σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ώστε να αποφευχθεί μια στρατηγικού χαρακτήρα ήττα του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πόσω μάλλον που τα τελευταία χρόνια η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές υπερδιπλασιάζεται στις εθνικές εκλογές, ενώ τα προγνωστικά για τις επιδόσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές και στις εκλογές στους μεγάλους δήμους είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για το κυβερνών κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, σε περίπτωση που η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι μεγάλη θα ζητά διαρκώς την παραίτηση της κυβέρνησης και θα επισημαίνει, όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στη βούληση του εκλογικού σώματος και τη διακυβέρνηση.

Έτσι, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να τα «δώσει όλα» και να προσδώσει στην αντιπαράθεση χαρακτήρα ντέρμπι, αφού όλες οι πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώνει από το μπαλκόνι των προεκλογικών συγκεντρώσεων ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ σημαίνει ότι θα κοπούν οι συντάξεις και οι παροχές!

Το βαρύ χαρτί που έριξε στη μάχη των εκλογών ήταν το πακέτο των παροχών, που δοκιμάζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και τους εταίρους, ενώ έπεται και συνέχεια, παρά τον εκνευρισμό που προκαλεί η παροχολογία στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα κόψει τις παροχές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει στο προσκήνιο την παλαιά αντιπαράθεση «των πολλών», του λαού, των μισθωτών και των συνταξιούχων, με τους προνομιούχους και τις ελίτ, και προσπαθεί να αναβιώσει τα γνωστά «αντιδεξιά αντανακλαστικά» του κόσμου της Αριστεράς και του Κέντρου. Ταυτίζοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Παράλληλα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν διαρκείς επιθέσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρώντας να παρουσιάσουν τις ανοιχτές συγκεντρώσεις που κάνει σε πόλεις της περιφέρειας ως αποτυχία (μια τακτική στην οποία μεγάλο ρόλο παίζει και η επίσημη εφημερίδα του κόμματος, η «Αυγή»), «ερμηνεύουν» κατά το δοκούν τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι υποκρύπτουν ένα σκληρό, δεξιό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο περικοπής επιδομάτων, μισθών και συντάξεων, και ταυτόχρονα διακινούν την άποψη ότι όπου κι αν εμφανίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει χαμηλά νούμερα τηλεθέασης, γεγονός αναληθές.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Αγρίνιο

Ολα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος…
Ολες οι τελευταίες καμπάνιες όμως δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, αφού ναι μεν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν κάποια σημάδια συσπείρωσης, αλλά στην κόπωση, την απογοήτευση και τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος έρχονται να προστεθούν αφενός μεν οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα με το κότερο, που προκάλεσαν τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, αφετέρου η κουτσουρεμένη «13η σύνταξη» που δόθηκε στους συνταξιούχους και που τους εξόργισε, αφού το θεώρησαν κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι βαθιές πληγές που έχει αφήσει η Συμφωνία των Πρεσπών και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη φωτιά στο Μάτι έχουν συσσωρεύσει σταδιακά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ απογοήτευσης, που αναμένεται -όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι- να εκδηλωθεί στις κάλπες της Κυριακής. 

Αλλωστε, θα είναι η πρώτη φορά που οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν, έχοντας υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

epirusblog.gr
5 of 5
Σταθερή η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις -Ο Τσίπρας παλεύει για μικρή διαφορά
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3246458648495557647
item