Το ΔΝΤ αποδοκιμάζει το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα

Το ΔΝΤ αποδοκιμάζει το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα

Την έντονη αντίθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, μιλώντας στο 3ο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

Ο κ. Ντόλμαν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, και όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα, ενώ αποδοκίμασε την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, τις μειώσεις ΦΠΑ και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, κάτι που, όπως είπε, θα γινόταν μέσω του δημοσιονομικού χώρου τον οποίο θα δημιουργούσε η μείωση του αφορολογήτου ορίου. 


Καυτηρίασε ακόμα τις πολύ χαμηλές επενδύσεις της χώρας στις επενδύσεις και την απουσία προληπτικού σχεδιασμού για τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επισήμανε ότι μπορεί να έχουν δημοσιονομικό κόστος έως 9 δισ. ευρώ.

«Η εικόνα για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα είναι ανάμεικτη. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι απαράδεκτα μικρή για μια χώρα που βγαίνει από τεράστια πτώση εισοδήματος», σχολίασε ο κ. Ντόλμαν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έγινε με κόστος για την ανάπτυξη και υποεκτέλεση επενδύσεων. 

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ο πιο αδύναμος στην ευρωζώνη, λόγω του πολύ υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αγορές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν τη μεικτή εικόνα στην Ελλάδα, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η χώρα είναι ουραγός της ευρωζώνης. 

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, που αντανακλούν τον κίνδυνο της χώρας (country risk), παραμένουν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη και τα δημογραφικά στοιχεία είναι αντίξοα, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, την ώρα που 470.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης».

Εστιάζοντας στην ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, ο υψηλόβαθμος τεχνοκράτης του ΔΝΤ δήλωσε: «Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί, οι κοινωνικές δαπάνες και οι επενδύσεις πολύ χαμηλές. 


Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο. Για να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος, η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα και να διευρύνει τη φορολογική βάση. 

Δυστυχώς, οι πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακυρώνοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2020 και εξαιρώντας μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο ειοσδήματος. 

Επίσης, η δημιουργία νέων εξαιρέσεων στον ΦΠΑ (με τις μειώσεις που εξαγγέλθηκαν) δημιουργεί ανησυχία. Κατά τη γνώμη μας, προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η μείωση άμεσων φόρων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε επίσης ότι η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων βάζει σε κίνδυνο τη φορολογική συμμόρφωση και συνεχίζει το κακό προηγούμενο των 50 διαφορετικών ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από το 1997 έως το 2015, επηρεάζοντας αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, επανέλαβε τις συστάσεις του Ταμείου να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη συμβολή της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας προληπτικών κεφαλαιακών μαξιλαριών.

Επιπλέον, ο κ. Ντόλμαν εκτίμησε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, σχολιάζοντας ότι «λίγα επιτεύχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη ανολοκλήρωτη μεταρρυθμιστική ατζέντα», ενώ απαιτείται να κάνει «περαιτέρω βήματα για να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες και για την πρόληψη μελλοντικών σοκ».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε, πάντως, ότι το Ταμείο περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο, εκδίδοντας δύο εκθέσεις για την Ελλάδα σε ετήσια βάση, καθώς δεν έχει πλέον πρόγραμμα για τη χώρα μας.

Στο σημερινό συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επρόκειτο να τοποθετηθεί και ο μόνιμος εκπρόσωπος των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Κρις Άλεν, ο οποίος ωστόσο απουσίασε λόγω ασθενείας.
epirusblog.gr
5 of 5
Το ΔΝΤ αποδοκιμάζει το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8485420084677669962
item