Γιάννενα: Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Γιάννενα: Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» και στη λήξη της περιοδικής έκθεσης, του Ιταλού εικαστικού Beppe Labianca με τίτλο: «Μεσόγειος, η θάλασσά μας» παρουσίασαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας παρουσίασαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου. 
Το Σάββατο 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν από τις 7 το απόγευμα θεματικές ξεναγήσεις από τις αρχαιολόγους Πολυξένη Μπάρκα και Αθηνά Κωνσταντάκη, αρχικά στην περιοδική έκθεση «Μεσόγειος, η θάλασσά μας» και ακόλουθα στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, διασαφηνίζοντας τη θέση της Νικόπολης, ως εμπορικό κόμβο της Μεσογείου μέσα από τα ευρήματα και το εποπτικό υλικό της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. 
Ακολούθησε στον αύλειο χώρο του μουσείου η μουσική παράσταση του Δημήτρη Μυστακίδη με τίτλο «Amerika». 
Ο Δημήτρης Μυστακίδης, σε μια σόλο παράσταση, διασκεύασε και ερμήνευσε με την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής κιθάρας» ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες μουσικούς. 
Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και την προσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σαν κινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια της παράστασης. 
Η μουσική τους, δωρική αλλά υφασμένη με μαεστρία, συλλαβίζει καημούς, ανακαλεί μνήμες και γεννά συγκινήσεις. Το οπτικοακουστικό υλικό που συνόδευσε την παράσταση υπενθυμίζει την ιστορία που επαναλαμβάνεται. 
Υπογραμμίζει τα βιώματα και τα συναισθήματα που γεννιούνται σε κάθε μετανάστευση, σε όλους τους λαούς. Τη μουσική εκδήλωση πλαισίωσαν έργα τέχνης των μεταναστών του Beppe Labianca. 
Την Κυριακή 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της λήξης της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Μεσόγειος, η θάλασσά μας», αλλά και των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, παρουσιάστηκε το μονόπρακτο με τίτλο «Μικρό Ανθολόγιο», το οποίο αποτελούσε μέρος της ομώνυμης θεατρικής  παράστασης των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας. 
Η δράση, ενταγμένη στο σχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Ζωγράφοι, ποιητές, γλύπτες: εκφραστές ζωής», φιλόξενο περιβάλλον στο χώρο του μουσείου, καθώς ως καλλιτεχνικό φόντο λειτούργησαν τα έργα τέχνης του Ιταλού εικαστικού, θίγοντας καταστάσεις της επικαιρότητας που πραγματεύονταν στο έργο. 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3728084271256023760
item