Γιάννενα: Παράσταση Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου

Γιάννενα: Παράσταση Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου
Μια υπέροχη και ολοκληρωμένη θεματική παράσταση χορού, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών με τίτλο «Δώσ’ μου το μαντήλι και κράτα τα φλουριά» στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» την Κυριακή 12 Μαΐου 2019.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι 250 χορευτές και χορεύτριες  κάθε ηλικίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, παρουσιάζοντας μια παράσταση αντάξια της πολύχρονης ιστορίας του τμήματος του Πνευματικού Κέντρου.
Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το έργο που παράγεται από τους μαθητές και τους δασκάλους του Τμήματος, που αποτελεί σταθερή προσφορά στον τομέα του Λαϊκού Πολιτισμού της Ηπείρου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Κώστας Γκόγκος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Με  ιδιαίτερη χαρά σήμερα θα παρακολουθήσουμε μια ακόμα εκδήλωσή του Πνευματικού Κέντρου, με αφετηρία και άξονα την παράδοση και τον χορό.
«Δώσ’ μου το μαντήλι και κράτα τα φλουριά» είναι ο τίτλος και το θέμα της φετινής μας εκδήλωσης.
Μουσικές, τραγούδια και φυσικά χοροί από περιοχές της Ηπείρου και της Ελλάδας, από  300 περίπου χορευτές και χορεύτριες του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Να σημειώσουμε ότι φέτος είναι η 21η συνεχόμενη θεματική Ετήσια Μουσικοχορευτική εκδήλωση του Τμήματος Παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου.
Είναι σημαντικό εδώ να κάνουμε μια μικρή αναφορά στο τμήμα μας αυτό, ένα από τα πλέον δημιουργικά κύτταρα πολιτισμού, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και όλης της Ελλάδας.
Με πολυετή ιστορία και συνεπή διαδρομή, το χορευτικό μας είναι πάντα παρών και πάντα δημιουργικό.
Στα τμήματά του δεν καλλιεργείται μόνο η παράδοση και ο χορός.
Διδάσκεται το ήθος και η σωστή περπατησιά στη ζωή.
Και την έχουμε ανάγκη αυτή την λεβέντικη και περήφανη στάση ζωής.
Τα χρόνια που πέρασαν το Χορευτικό μας πραγματοποίησε δεκάδες εκδηλώσεις, συμμετείχε στις κορυφαίες στιγμές της πόλης και μας εκπροσώπησε επάξια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ήδη προγραμματίζονται και άλλες δύο αποστολές του χορευτικού μας στην Κροατία και στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας, αλλά και πολλές εκδηλώσεις και σεμινάρια.
Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι επισκευές, συντήρηση και ανακαίνιση του κτηρίου του στον Κουραμπά, που ήταν παραμελημένο εδώ και πολλά χρόνια.
Διασφαλίσαμε έτσι καλές και ασφαλείς προϋποθέσεις για τους δασκάλους και τα παιδιά μας.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους άξιους δασκάλους του χορευτικού μας, αλλά και όλα τα παιδιά για την προσπάθεια, το ήθος και το παράδειγμά τους», κατέληξε ο κ. Γκόγκος
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στην σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
Με χαρά σήμερα θα παρακολουθήσουμε άλλη μια σπουδαία εκδήλωση του Χορευτικού τμήματος του Πνευματικού Κέντρου.
Ένα τμήμα που κρατά ζωντανή και ακμαία τη φλόγα και τον παλμό της παράδοσης και αποτελεί και άξιο πρεσβευτή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου στο εξωτερικό
Είναι βασική μας προτεραιότητα η στήριξη των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητά μας και η ανάδειξή τους.
Γιατί σε μια πόλη που αλλάζει προσανατολισμό και γίνεται εξωστρεφής και ανοικτή, η παράδοσή μας παίζει καθοριστικό ρόλο.
Μιας παράδοσης που δεν αποτελεί φολκλορική φωτογραφία, αλλά ζωντανή δημιουργία.
Μαζί με το δημοτικό μας τραγούδι, αποτελούν την κιβωτό της παράδοσης και της κοινής μας μνήμης και προοπτικής.
Είναι ένα από τα στοιχεία που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Δημοτική Αρχή, μέσω του Πνευματικού Κέντρου στήριξε και στηρίζει ένα τμήμα που ξεχειλίζει υγεία και μας κάνει πάντα περήφανους
Ο χορός  αποτελεί ένα κορυφαίο όχημα για την διατήρηση της συλλογικής μνήμης και, ίσως, την πιο έμπρακτη απόδειξη της κοινής έκφρασης της ανάγκης των ανθρώπων να ζουν, να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να αγωνίζονται, μαζί.
Τα βήματα των χορευτών μας έρχονται να προστεθούν σε έναν περήφανο ελληνικό κύκλο, που γράφει την δική του ιστορία.
Το σημερινό αφιέρωμα αποτελεί ένα ακόμα βήμα, μια ακόμα δήλωση.
Ότι είμαστε όλοι εδώ, να ανταμώνουμε, να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε.
Πριν ξεκινήσουμε νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε όλοι το πιο θερμό μας χειροκρότημα στα κορίτσια και τα αγόρια του χορευτικού, αλλά και στους δασκάλους τους.» κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Η συγκεκριμένη μουσικοχορευτική παραγωγή του Συγκροτήματος, είναι η 4η για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά μετά τη βράβευση του Σάββα Σιάτρα, το 4ο Φεστιβάλ Παιδικών Παραδοσιακών Συγκροτημάτων και την Γιορτή Απόσταξης Τσίπουρου.
Την μουσική συνοδεία είχαν οι: Βέρδης Κώστας (κλαρίνο), Πατσούρας Γιώργος (τραγούδι), Παπαναστασίου Διαμαντής  (κρουστά), Τσίκας  Βασίλης (λαούτο), Καραμπάς Φώτης (βιολί), Σαράντης Δράμαλης (τρομπέτα), Δούγαλης Αποστόλης (τρομπέτα), Παπαδόπουλος Περικλής(κλαρίνο), Κιάκου Μαρία (τραγούδι-νταϊρές)  Βαγενάς  Χάρης (γκάϊντα), Σίσκος  Νίκος (λύρα), Ταντσίνης  Γιώργος (λύρα-γκάϊντα).
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Παράσταση Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4590251293063333963
item