Πρέβεζα: Aναβίωσαν το παραδοσιακό «Καγκελάρι» οι Παπαδιώτες

Πρέβεζα: Aναβίωσαν το παραδοσιακό «Καγκελάρι» οι Παπαδιώτες
Ο «Καγκελάρης» το εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο  και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Πασχαλιάς αναβίωσε  και φέτος, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής ,στο χωριό Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού.
Μετά το πέρας του Εσπερινού  στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας και λίγο μετά τις 19.00 σήμερα το απόγευμα ο χορός στήθηκε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας στο κέντρο του χωριού  παρουσία  των κατοίκων του οικισμού αλλά και πλήθους επισκεπτών και εκπροσώπων του Δήμου και της Τ.Κ Παπαδατών, με τον Δήμαρχο Ζηρού κ.Νικόλαο Καλαντζή  αλλά και τον υφυπουργό Εργασίας Κωνσταντίνο Μπάρκα να  συμμετέχουν στο χορό, στον οποίο φέτος  συνολικά πήραν μέρος 400  άτομα, μεταξύ των οποίων υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Σημειώνεται ότι ο «καγκελάρης»  που χορεύεται   πάνω σε ένα τραγούδι χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων με τους χορευτές  να είναι πιασμένοι μεταξύ τους θηλυκωτά  οφείλει το όνομά  του στα «καγκέλια» το δίπλωμα  δηλαδή του χορού.
Οι στίχοι του τραγουδιού   χάνονται στα βάθη   των χρόνων και σε αυτούς αποτυπώνονται η Ανάσταση του Κυρίου, οι αγώνες  για τη λευτεριά, η αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη, η  αγάπη, η ξενιτιά, ο  πόλεμος των Σουλιωτών με τους Τούρκους αλλά  και η προσδοκία για την απελευθέρωση του γένους από τον Τουρκικό ζυγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο συγκεκριμένος χορός ήταν ένα πρόσχημα για να συναντηθούν  οι σκλαβωμένοι κάτοικοι χωρίς να τους υποψιαστούν οι Τούρκοι και με τα λόγια του τραγουδιού αντάλλασσαν μηνύματα, μάθαιναν ειδήσεις και σχεδίαζαν τον αγώνα τους για τη λευτεριά.

Tους στίχους  του συγκεκριμένου τραγουδιού σύμφωνα με την παράδοση  τραγουδούν οι πρώτοι μισοί και στην συνέχεια τους επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι,ενώ περνούν από γενιά σε γενιά αναλλοίωτοι.

Οι χορευτές ντυμένοι με εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές πιασμένοι θηλυκωτά από το μπράτσο και με διάταξη αυστηρά προκαθορισμένη με τους γεροντότερους να βρίσκονται μπροστά και να ακολουθούν οι νεότεροι , οι γυναίκες   επίσης κατά ηλικία καθώς και τα παιδιά  ,ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους και φέτος στους Παπαδάτες.

Με το τέλος του χορού  η καμπάνα της εκκλησιάς σήμανε χαρμόσυνα με τους παρευρισκομένους να ανανεώνουν το ραντεβού τους   για το επόμενο Πάσχα και το  επόμενο «καγκέλι»  .
epirus-tv-news.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Aναβίωσαν το παραδοσιακό «Καγκελάρι» οι Παπαδιώτες
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 4717022247277658872
item