Ερευνα-σοκ: Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων περιμένουν κατάρρευση της ΕΕ τα επόμενα 20 χρόνια

Ερευνα-σοκ: Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων περιμένουν κατάρρευση της ΕΕ τα επόμενα 20 χρόνια

Μπορεί η υποστήριξη των Ευρωπαίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας, αλλά περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι είναι πιθανόν η επόμενη γενιά να γίνει μάρτυρας της κατάρρευσης της Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα της YouGov για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης European Council on Foreign Relations η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα δέκα με 20 χρόνια θεωρείται «ρεαλιστική πιθανότητα» από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 11 χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία. 

Από τις 14 χώρες της ΕΕ, όπου διεξήχθη η έρευνα και που διαθέτουν το 80% των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο, μόνον στη Σουηδία , τη Δανία και την Ισπανία πέφτει κάτω από το μισό το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν κατάρρευση εκ των έσω της Ένωσης.

Τρεις στους δέκα θεωρούν πιθανό έναν πόλεμο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ
Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι τρεις στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ρεαλιστική πιθανότητα μια πολεμική σύρραξη μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ εκείνων που σκέφτονται να απέχουν από τις ευρωεκλογές ή να ψηφίσουν ακραίες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. 

Έτερη πηγή ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ είναι η πτώση της αγοραστικής τους δύναμης. Σύμφωνα με την έρευνα μόλις ένας στους τρεις Γερμανούς και ένας στους τέσσερις Γάλλους και Ιταλούς μπορούν να βάλουν κάποιο ποσό στην άκρη στο τέλος του μήνα.

Τα ευρήματα της έρευνας αντανακλούν μια διαδεδομένη ανησυχία ενόψει των ευρωεκλογών, που προκλήθηκε εν μέρει από τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να μη χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας, την ανάρρηση στην εξουσία λαϊκιστικών κυβερνήσεων σε κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δημοσκοπήσεις που προβλέπουν άνοδο των ακραίων δυνάμεων, προοπτική που εγείρει τον κίνδυνο παράλυσης στο ευρωκοινοβούλιο.

Με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου να δείχνει ότι δύο στους τρεις Ευρωπαίους έχουν θετικά αισθήματα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μπαλάκι, σύμφωνα με τον διευθυντή του ECFR Μαρκ Λέοναρντ, βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των ευρωπαϊστών, προκειμένου να αφυπνίσουν τη «σιωπηλή πλειοψηφία».

epirusblog.gr
5 of 5
Ερευνα-σοκ: Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων περιμένουν κατάρρευση της ΕΕ τα επόμενα 20 χρόνια
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1012710377232447554
item