Γιάννενα: Φεστιβάλ Βωβούσας Με Ανανεωμένο Πρόγραμμα 13-20 Ιουλίου!



Το Φεστιβάλ Βωβούσας επιστρέφει δυναμικά στις 13- 20 Ιουλίου 2019 με ανανεωμένο πρόγραμμα για εκείνες και εκείνους που επιλέγουν την ορεινή δροσιά εν μέσω καλοκαιριού.

Με την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου το φετινό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε (και παραθέτουμε μέρος του) περιλαμβάνει πολύ μουσική, αφιέρωμα στη Γαλλίδα ανθρωπολόγο-σκηνοθέτη Colette Piault με προβολή ταινιών που γύρισε στην Ήπειρο, παρουσία της ίδιας στη Βωβούσα, ομιλία του αμερικανού μουσικολόγου Κρίστοφερ Κίνγκ (ως γνωστόν συνεργάζεται με το Δήμο Ζαγορίου και δωρίζει την σπάνια συλλογή του για το Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά) και προβολή του ντοκιμαντέρ «Όσον Ζης, Φαίνου», συναυλία με τον Χρίστο Τζιτζιμίκα και άλλα σχήματα, εργαστήρια, κουκλοθέατρο και φυσικά δράσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο τον Αώο.

Έναρξη με Χρίστο Τζιτζιμίκα
Η φετινή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 13 Ιουλίου με τη συναυλία του Χρήστου Τζιτζιμίκα, ο οποίος και έρχεται στη Βωβούσα με έναν και μόνο σκοπό: Να ξεφαντώσετε μέχρι πρωίας!

Στο line-up του φεστιβάλ συμμετέχουν και άλλα ονόματα της εγχώριας και ξένης μουσικής σκηνής όπως οι: Hairetis-Harper, Melentini, Θοδωρής Ζιάρκας, Γιάννης Σαξώνης, Κομπανία Φώτη Καραβιώτη και Γιάννη Λίτσιου, Αδελφοί Zeqiri (AL) και Constellation Chor (USA).

Αφιέρωμα στην Colette Piault
Στην αίθουσα προβολών «Ζήσης» θα παρακολουθήσετε το αφιέρωμα στη Γαλλίδα ανθρωπολόγο-σκηνοθέτη, Επίτιμη διευθύντρια ερευνών στο C.N.R.S Colette Piault που θα τιμήσει το Φεστιβάλ με τη συμμετοχή της και θα παρουσιάσει μια σειρά από ντοκιμαντέρ που δημιούργησε τη δεκαετία του ‘80 στο γειτονικό χωριό Άνω Ραβένια. 

Η Colette Piault, εργάστηκε στη Δυτική Αφρική (Νίγηρας και Ακτή του Ελεφαντοστού), στη Γαλλία (Pas de Calais) και στην Ελλάδα (Ήπειρος).

Θα προβληθούν οι ταινίες:
–> Κυριακή 14.07 (δύο ταινίες): Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ, 1986, 75′ | ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, 1982, 22′
–> Δευτέρα 15.07: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΧΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, 1980, 110′
–> Τετάρτη 17.07 (δύο ταινίες): ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, 1980, 30′ | ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΖΩΗ, 1983, 55′
–> Πέμπτη 18.07 (δύο ταινίες): ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.., 1992, 40′ | ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, 1992, 15′

Αώος, το ποτάμι της καρδιάς μας

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο «κύριος υπαίτιος» για τη ίδρυση του μοναδικού ελληνικού ορεινού φεστιβάλ! Έκθεση φωτογραφίας του Nick St.Oegger, «Kuçedra» και του Γιώργου Δέτση, «Aøos, don’t touch» με φωτογραφίες από την Ελλάδα και την Αλβανία, αφιερωμένη στο ποτάμι που διασχίζει τη Βωβούσα.

Κατάβαση της κοιλάδας του Αώου από το Φράγμα Πηγών, όπως και άλλες πεζοπορικές διαδρομές και παρατήρηση πουλιών, ενημερωτική ημερίδα για τη δημιουργία Διακρατικού Πάρκου Αώου / Vjosa και μια παράσταση κουκλοθεάτρου από τη ΜΑΡΜΙΤΑ που θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο μαγικό με θέμα τι άλλο… το νερό! 

Highlight των εκδηλώσεων η συναυλία ελληνικών και αλβανικών παραδοσιακών ακουσμάτων της περιοχής του Αώου / Vjosa. Όλα τα παραπάνω γίνονται με τη συνεργασία της Πίνδος Περιβαλλοντική και Save the Blue Heart

Ομιλία Κρίστοφερ Κινγκ και προβολή
Α, ναι! Θα είναι κι ο Κρίστοφερ Κινγκ, ο οποίος και θα συνομιλήσει με τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο για την Ηπειρωτική Μουσική, ενώ ενδιάμεσα θα «γυρίζει» δίσκους 78 στροφών από την πολύτιμη συλλογή του των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο Αμερικανός μουσικολόγος Christopher King είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες δίσκων 78 στροφών στον κόσμο. 

Ανάμεσα στις απαντήσεις που καλείται να δώσει στον οικοδεσπότη-ανακριτή και επίτιμο Βωβουσιώτη Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο, θα παίξει δίσκους 78 στροφών (σίγουρα όχι σε γραμμόφωνο) από την πολύτιμη συλλογή του η οποία αποτελείται από 350 δίσκους παραγωγής πριν από το 1930.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του για να ολοκληρωθεί αυτή η συλλογή ηπειρωτικής μουσικής εκείνης της εποχής, πρέπει να βρεθούν άλλοι δύο δίσκοι..

Στις 19 Ιουλίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Όσον Ζης, Φαίνου» | While You Live, Shine του Paul Duane | 80′ | 2018 | Ιρλανδία, Ελλάδα, Η.Π.Α., το οποίο είχε προβληθεί για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2017 στο υπαίθριο θέατρο Μονοδενδρίου και εξυμνεί την ζωή και την μουσική παράδοση του Ζαγορίου.

Μη ξεχνάτε και τα εργαστήριά μας!
Εργαστήριο ντοκιμαντέρ με τον Βασίλη Λουλέ, βοτανολογίας με την Κωνσταντίνα Λίτσα, ντιζάιν με τους 3dots, χαρακτικής με τους IRAK, δημιουργικής γραφής με τη Βιβιάννα Μηλιαρέση, ξύλινης δόμησης με την ομάδα ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ, κλασσικής ζωγραφικής με την Ελένη Νταλαμπέκη κουκλοθεάτρου με τη ΜΑΡΜΙΤΑ… 

Διαλέξτε κάποιο από τα παραπάνω εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων για εσάς και τα παιδιά σας, γιατί πάνω απ’ όλα η Βωβούσα είναι και Kids Friendly!
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Φεστιβάλ Βωβούσας Με Ανανεωμένο Πρόγραμμα 13-20 Ιουλίου!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5603535599621373133
item