Spiegel: Το Κίνημα των πέντε αστέρων στην Ιταλία καταρρέει

Spiegel: Το Κίνημα των πέντε αστέρων στην Ιταλία καταρρέει

Ο Λουίτζι ντι Μάιο μετρά απώλειες: οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από το Κινημα των πέντε αστέρων

«Ο ίδιος πρέπει να φοβάται για τη δουλειά του, ενώ ο συνεργάτης του στον κυβερνητικό συνασπισμό Ματέο Σαλβίνι γίνεται όλο και πιο ισχυρός» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Kαι ομως! Το πρώην Κίνημα διαμαρτυρίας ήταν το ισχυρότερο κόμμα στην Ιταλία στις προηγουμενες εκλογες - το 33% των Ιταλών είχε ψηφίσει το Κίνημα των Πέντε Αστερων στις τελευταιες βουλευτικές εκλογές.

Η απόφαση του ντι Μαγιο να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά εθνικιστική Λεγκα του στοιχίζει ακριβά

"Η Ιταλία κυβερνάται από μια συμμορία που είναι μισοί φασίστες και οι άλλοι ηλίθιοι" λέει ο Τζίνο Στράδα που ήταν υποψηφιος των Πεντε Αστερων στις προεδρικες εκλογές το 2013.

Από τετοιες επικρίσεις μπορεί να μην ιδρώνει το αυτί του Σαλβίνι αφου ο ηγετης της ακροδεξιάς Λεγκα αλιεύει ψηφους από την Ακροδεξιά πτέρυγα των ψηφοφόρων, με την πολιτική του «έξω οι μεταναστες» και "πρώτα η Ιταλία" .


Αλλά για τον Λουίτζι ντι Μάιο, τον πρόεδρο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που προβάλλεται ως η αναβάθμιση του κόμματός του μετά την ηγετική περίοδο του ιδρυτή του Μπέπε Γκρίλο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Γεννημένος στο Αβελίνο πριν 32 χρόνια ο Ντι Μάιο τοποθετήθηκε από τον Γκριλο στην ηγεσία του κινήματος το 2017. Ευπαρουσίαστος, πάντα καλοντυμένος, με μετρημένες κινήσεις και μετριοπαθέστερο λόγο, ο ντι Μάιο φροντιζει να κρατά αποστάσεις από τις ακροδεξιές λαϊκίστικες κορώνες του Σαλβινι.

Στο κόμμα του ντι Μάιο συναντώνται αριστεροί, φιλελεύθεροι αλλά και κεντροδεξιοι. Μέλη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι και οικολόγοι που διαδηλώνουν ενάντια στα τρένα υψηλής ταχύτητας και τα βιομηχανικά απόβλητα. 

Ένα άλλο μέρος προέρχεται από τα συνδικάτα και απαιτεί πολλές νέες θέσεις εργασίας από την κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα όμως, το κόμμα του ντι Μάιο χάνει παντού. Στις περιφερειακές εκλογές έχασε από το Νότιο Τιρόλο ως στη Σαρδηνία παρά πολλους ψηφοφορους. 


Αντιθετα, η Λέγκα σε συνεργασία συνηθως με τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το νεο-φασιστικό κόμμα Fratelli d'Italia ( «Αδελφοί της Ιταλίας») συνεχώς αυξάνει τη δύναμη της.

Στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου, οι δημοσκοπησεις προβλέπουν ότι το κόμμα του Ντι Μαιο θα πέσει κάτω από το όριο του 20% σε εθνικό επίπεδο.

Μπερδεμένη πολιτική

Ο ηγέτης του κόμματος των Πέντε Αστερων προφανώς, δεν ξέρει τι να κάνει για να σταματήσει την αρνητική τάση. 


Όλο και περισσότερο επιδιώκει τη σωτηρία του σε επιθέσεις κατά του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμο: η Λέγκα είναι «τυφλωμένη από την εξουσια κι ο ο Σαλβίνι θέλει να σφετεριστεί τα πάντα » είπε πρόσφατα ο Ντι Μάιο.

Οι ψηφοφόροι δεν πείθονται όμως, αφού ο ντι Μαιο βοηθάει τη Λεγκα στην εφαρμογή της πολιτικής της.

«Το κίνημα των πέντε αστέρων έχει χάσει την πυξίδα του. Και αυτό οι ψηφοφόροι το συνειδητοποιούν και τιμωρούν» γράφει το Spiegel.

ΑΠΕ - ΜΠΕ 
epirusblog.gr
5 of 5
Spiegel: Το Κίνημα των πέντε αστέρων στην Ιταλία καταρρέει
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8692893998733733056
item