Εκπαίδευση μάχης σε κατοικημένες περιοχές και οι… «αστάθμητοι παράγοντες»

Εκπαίδευση μάχης σε κατοικημένες περιοχές και οι… «αστάθμητοι παράγοντες»
εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν στην όλη διαδικασία εισέρχονται και «αστάθμητοι παράγοντες». 
Αυτό διαπίστωσαν οι επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USOCOM) μετά από άσκηση που διεξήχθη σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στο Raleigh της Βορείου Καρολίνας, το οποίο όμως βρισκόταν πλησίον κατοικημένων περιοχών.
Η επιλογή της περιοχής έγινε με κριτήριο την μοναδική δυνατότητα εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσέφερε το ακατοίκητο κτιριακό συγκρότημα εντός αστικού ιστού (που ήταν και το επιθυμητό στην προκειμένη περίπτωση).
Η συγκεκριμένη άσκηση, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, είχε σκοπό την εκπαίδευση προσωπικού σε επιχειρήσεις Urban Warfare με την υποστήριξη ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση αβολίδοτων πυρομαχικών ενώ σημειώθηκαν και ελεγχόμενες εκρήξεις για διάνοιξη θυρών. 
Είχε προηγηθεί η ενημέρωση των κατοίκων γειτονικών κοινοτήτων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες 24 ώρες πριν την έναρξη της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε νυκτερινές ώρες μέχρι τα ξημερώματα της επομένης, με σκοπό την επίτευξη μέγιστου ρεαλισμού.
Φαίνεται όμως ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε από τα ελικόπτερα και τις εκρήξεις, ήταν παραπάνω του αναμενόμενου με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση -παρά την πρότερη ενημέρωση- και τελικά οι κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών να διαμαρτυρηθούν έντονα την επόμενη μέρα.
Πάντως παραμένει αδιευκρίνιστο το κατά πόσον ενημερώθηκαν επαρκώς οι πολίτες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και αυτό διότι είναι γνωστό ότι σύμφωνα με πάγια τακτική του Αμερικανικού Στρατού, αποφεύγεται η μαζική προειδοποίηση πολιτών για οποιαδήποτε δραστηριότητα, προκειμένου να αποτραπεί η συγκέντρωση πλήθους που επιδιώκει να παρακολουθήσει από περιέργεια τα τεκταινόμενα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην απενημέρωση μετά το πέρας της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας, διαπιστώθηκε ότι ανάλογες επιχειρήσεις αυτής της κλίμακας δεν είναι αποδοτικό να πραγματοποιούνται κοντά σε ιδιαίτερα κατοικημένες περιοχές. Γι’ αυτό και θα αποφεύγεται η επιλογή ανάλογων τοποθεσιών εντός αστικού ιστού κατοικημένων περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κοινότητα στην οποία έγινε η εν λόγω άσκηση και άλλες πόλεις στη Βόρειο Καρολίνα των ΗΠΑ, έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ καθώς στην Πολιτεία αυτή εδρεύει μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και αεροπορικών βάσεων. 
Ανάμεσά τους το αεροδρόμιο Pope, το φημισμένο Fort Bragg που είναι η έδρα των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού και το Camp Lejeune μια από τις μεγαλύτερες βάσεις του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Πάντως παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στο Raleigh, η USOCOMανακοίνωσε ότι η διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα συνεχιστεί σε άλλες κατάλληλες περιοχές καθώς οι ασκήσεις αυτού του είδους είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση της ετοιμότητας του προσωπικού.
Για το σκοπό αυτό συχνά χρησιμοποιούνται εκγκαταλελειμμένα κτήρια για ρεαλιστική εξομοίωση των συνθηκών που θα συναντήσει το προσωπικό σε επιχειρήσεις, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα εντός περιμέτρου των μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πεδίων εκπαίδευσης.
Φυσικά η απαίτηση αυτή υπάρχει και για τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες δυστυχώς στερούνται ρεαλιστικών πεδίων εκπαίδευσης για μάχη εντός κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα η εκπαίδευση να περιορίζεται σε πρόχειρες κατασκευές εντός πεδίων βολής που προσφέρουν υποτυπώδεις συνθήκες
Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με έλλειψη πρόθεσης εξεύρεσης νέων τοποθεσιών, συντελούν στην μειωμένη διαθεσιμότητα πραγματικών ευκαιριών για ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού σε αντικείμενα CQB.
Είναι προφανές ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει με την επιλογή θέσεων που εξασφαλίζουν τις επιθυμητές συνθήκες, προκειμένου να προστεθεί ο απαραίτητος ρεαλισμός μέσα από μεταφορά δυνάμεων σε διαφορετικό περιβάλλον από το τυποποιημένο «πεδίο βολής» με αποκλειστικό στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Αναγκαιότητα που ασφαλώς αντιλαμβάνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις χωρών που έχουν εμπλακεί σε πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις και επιδιώκουν να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους με το μέγιστο δυνατό ρεαλισμό, προκειμένου να το προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα για το πραγματικό πεδίο μάχης.   
doureios.com
epirusblog.gr
5 of 5
Εκπαίδευση μάχης σε κατοικημένες περιοχές και οι… «αστάθμητοι παράγοντες»
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5700466999509915497
item