Προεκλογικό νομοσχέδιο: Ευνοϊκές διατάξεις για στρατεύσιμους, θητεία, αντιρρησίες συνείδησης

Προεκλογικό νομοσχέδιο: Ευνοϊκές διατάξεις για στρατεύσιμους, θητεία, αντιρρησίες συνείδησης
Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με πλήθος θετικών διατάξεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για στρατεύσιμους κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη
Σύμφωνα με τις διατάξεις ο διορισμός σε κλάδους του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων συγγενικών προσώπων ιδιώτη που απεβίωσε η κατέστη ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 67% ως συνέπεια ατυχήματος που οφείλεται σε υλικό ή σε μέσο των ενόπλων δυνάμεων εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την ημερομηνία που συνέβη το ατύχημα. 
Η μέχρι τώρα διάταξη όριζε ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της διάταξης την 1η Ιανουαρίου 2000. Με δεδομένο ότι ο νόμος είναι του 1990 η δυνατότητα διορισμού επεκτείνεται μέχρι 10 χρόνια.

Για ποιους ισχύει μειωμένη θητεία

Μεταξύ των διατάξεων που περιλαμβάνονται είναι και η μειωμένη θητεία έξι μηνών με τέσσερα αντί για έξι αδέρφια που ίσχυε μέχρι σήμερα και εννέα μηνών με τρία αδέλφια. 
Ακόμη όσοι διατέλεσαν οποτεδήποτε η διατελούν σε ανυποταξία με την απαλλαγή τους από την στράτευση εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται και αίρονται όλες οι έννομες συνέπειες. 
Ακόμη διαγράφονται στο σύνολό τους οι διοικητικές συνέπειες και τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους διατελέσαντες η διατελούντες σε ανυποταξία.

Ρυθμίσεις για τους πληγέντες στο Μάτι

Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την αναβολή κατάταξης για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας κατόχων διδακτορικού διπλώματος που διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες η έρευνες. Αναβάλλεται η κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις των στρατευσίμων που υποβάλλουν υποψηφιότητα για την εκλογή τους ως περιφερειαρχών.
Ρυθμίσεις υπάρχουν και για όσους επλήγησαν από τη φωτιά στο Μάτι και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής. 
Σύμφωνα με αυτές όσον αφορά τις στρατιωτικές σχολές προβλέπεται εισαγωγή με τις οριζόμενες προϋποθέσεις και καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019 2020 των μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018 2019 και είναι τέκνα θανόντων η πρόσωπο των οποίων είτε η πρώτη κατοικία είτε η εμπορική επιχείρηση καταστράφηκε από τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές της περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου στο Μάτι. 
Των μαθητών της τελευταίας τάξης και των αποφοίτων γενικών και επαγγελματικών λυκείων της δημοτικής ενότητας Μάνδρα και της δημοτικής ενότητας νέας Περάμου του Δήμου Μεγάρων της περιφέρειας Αττικής οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και θέματα αντιρρησιών συνείδησης και ειδικότερα μειώνεται στα 33 χρόνια από τα 35 το ηλικιακό όριο εξαγοράς του υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης εφόσον έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν σε φορείς του Δημοσίου τομέα αφού εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία 20 ημερών αντί 40 που ισχύει σήμερα.
Καταργείται η υποχρεωτική δίμηνη παραμονή επιπλέον της πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης στην εναλλακτική υπηρεσία πριν την οριστική τους απόλυση.
epirusblog.gr
5 of 5
Προεκλογικό νομοσχέδιο: Ευνοϊκές διατάξεις για στρατεύσιμους, θητεία, αντιρρησίες συνείδησης
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 9107520511578214967
item