Γιάννενα: Πού θα «μετακομίσει» το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων

Γιάννενα: Πού θα «μετακομίσει» το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων
Στο χώρο που ανήκει στο υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, παραπλεύρως του εργοταξίου του δήμου Ιωαννιτών, εντοπίζεται το πιθανότερο σημείο μετεγκατάστασης του ΕΚΑΒ. 
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει μέσα από τις ανεπίσημες συζητήσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων του παραρτήματος ΕΚΑΒ της τοπικής 7ης Περιφέρειας, των υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Υγείας και φυσικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. 
Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να μη συζήτησε το θέμα στην παρουσία του στα Γιάννενα τη Δευτέρα, ωστόσο πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν πως αυτό έχει ήδη γίνει σε αρκετές συναντήσεις και επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες, που έχουν θέσει υπόψιν του κ. Ξανθού την δύσκολη καθημερινότητα για το ΕΚΑΒ που φιλοξενείται στο παλιό Χατζηκώστα.
Η υπόθεση άλλωστε της αναζήτησης είτε κτηριακών εγκαταστάσεων είτε χώρου, στον οποίο μπορεί να ανεγερθεί ένα κτήριο για τη φιλοξενία του κέντρου διοίκησης, του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ και της βάσης των ασθενοφόρων στην πόλη, δεν είναι καινούργια. 
Έχει υποβληθεί μάλιστα ως αίτημα από την τοπική διεύθυνση του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συζήτησης για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μονάδων αυτών.
Από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών, εκείνο που προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απόλυτα θετική διάθεση της 6ης ΥΠΕ που έχει εισηγηθεί επίσης θετικά στο υπουργείο, για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή της Λιμνοπούλας, μεταξύ του εργοταξίου του δήμου Ιωαννιτών και του ΚΕΚΩΠ.
Η έκταση αυτή ανήκει στο υπουργείο Υγείας, καθώς ουδέποτε είχε παραχωρηθεί στο δήμο Ιωαννιτών, (επί θητείας Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας), στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Υπολογίζεται μάλιστα, ότι στο χώρο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και ένα παλαιό πέτρινο οίκημα, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό, αφού εκείνο που απασχολεί τη διοίκηση είναι να εξυπηρετεί η συγκεκριμένη θέση τις ανάγκες της ταχείας πρόσβασης σε κάθε σημείο της πόλης.
Το σημείο αυτό κρίνεται ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ως βάση των ασθενοφόρων, αφού η απόσταση αφενός από το κέντρο της πόλης είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ βρίσκεται πλησίον της παράκαμψης της πόλης.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για την εκπόνηση μίας σχετικής μελέτης, με την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. 
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα ο κ. Ξανθός συζήτησε επιδερμικά το θέμα με επιτελείς της ΥΠΕ και του ΕΚΑΒ και έδωσε εντολή, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η μελέτη. 
Άτυπη πρόταση από το δήμο Ιωαννιτών
Με αφορμή πάντως τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναζήτηση χώρου μεταστέγασης του ΕΚΑΒ, αλλά και στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταστέγαση δομών προσχολικής αγωγής στο παλιό Χατζηκώστα, έχει κατατεθεί και μία άλλη πρόταση για το ΕΚΑΒ, αυτή τη φορά από το δήμο Ιωαννιτών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε μία από τις συναντήσεις που έγιναν για τη μεταφορά των νηπιαγωγείων από την Παπαζόγλειο Σχολή στο παλιό Χατζηκώστα, τέθηκε το θέμα της μεταστέγασης του ΕΚΑΒ με επιτελείς του δήμου Ιωαννιτών, να προτείνουν την παραχώρηση μίας δημοτικής έκτασης στο Κ. Νεοχωρόπουλο. 
Πρόκειται για τμήμα της δημοτικής έκτασης που παραχωρήθηκε προς χρήση πριν από ενάμιση χρόνο σε ιδιώτη, που είχε αιτηθεί σχετικά προς το δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα τένις). 
Η πρόταση όμως δεν προχώρησε, η απόφαση εκμίσθωσης της έκτασης από το δημ. συμβούλιο ανακλήθηκε και κατατέθηκε η πρόταση στην τοπική διεύθυνση του ΕΚΑΒ, να εξεταστεί η παραχώρηση της έκτασης, η οποία σύμφωνα με το δήμο Ιωαννιτών καλύπτει ως θέση τους βασικούς όρους κεντροβαρικότητας για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. 
Η θέση βρίσκεται πλησίον του ΠΓΝΙ, πολύ κοντά στην παράκαμψη της πόλης, αλλά επίσης στους άξονες της Ιόνιας και της Εγνατίας οδού.
Από την άλλη βέβαια υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα, που ίσως δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. 
Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι πρόκειται για έκταση που «ακουμπά» στη λεωφ. Νιάρχου, το έργο ανακατασκευής – αναβάθμισης της οποίας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. 
Το δεύτερο είναι πως, όπως έχει διαπιστωθεί, το σημείο εμφανίζει σημαντικά γεωλογικά προβλήματα, με το έδαφος να «συγκρατεί» μεγάλες ποσότητες ομβρίων, κάτι που σημαίνει πως θα απαιτηθεί μία τεχνική παρέμβαση μεγάλης αξίας, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πού θα «μετακομίσει» το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4518467716331481067
item