Γιάννενα: Η ΔΕΥΑΙ απέκτησε για πρώτη φορά κανονισμό εργασίας

Γιάννενα: Η ΔΕΥΑΙ απέκτησε για πρώτη φορά κανονισμό εργασίας
Στην ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά-Λακκωμάτων μέσω του προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2017-2018 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Πράσινου ταμείου θα προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την έγκριση της πρότασης ύψους 900.000 ευρώ που είχε υποβάλει στο σχετικό πρόγραμμα. 
Η χρηματοδότηση από το Πράσινο ταμείο αφορά το 60% του συνόλου του έργου και θα φτάσει τις 500.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφτεί από ίδιους πόρους.
«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της συστηματικής προσπάθειας που κάνει η Δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και των κοινόχρηστων χώρων. 
Μάλιστα η επιλογή της Δημοτικής Αρχής για το πάρκο Κουραμπά - Λακκωμάτων δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί μέρος μια συνολικότερης παρέμβασης για την αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης περιοχής της πόλης. 
Με σχέδιο, όραμα και προοπτική παρεμβαίνουμε για την ποιοτική αναβάθμιση κάθε γειτονιάς αλλά και των δημόσιων χώρων του Δήμου μας. 
Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση για το καλό όλων των δημοτών», σημείωσε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ευχαριστώντας όλες τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊστάμενους τους οι οποίοι εργάστηκαν γι’ αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα.
Τι θα γίνει
Οι προβλεπόμενες εργασίες και χρήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος και εγκρίθηκαν είναι οι εξής:
Πάρκο Μολοσσών
• Οριοθετημένο πάρκο σκύλων: Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο. Θα αποτελέσει τον πρώτο οριοθετημένο χώρο για σκύλους στην πόλη, μια χρήση η οποία κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη και αναμένεται να προσελκύει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων στο χώρο.
• Υπαίθριο καθιστικό: Η οργάνωση ενός υπαίθριου καθιστικού με φυσικό υλικό (ξύλο) το οποίο θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάσης από τις νεαρότερες ηλικίες θεωρείται πως θα αναβαθμίσει ποιοτικά την περιοχή του πάρκου και θα αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του χώρου.
• Μικρό αναψυκτήριο με υπαίθριο χώρο: Ένας μικρός χώρος αναψυκτήριου μέσα σε πράσινο είναι μια χρήση που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.
• Υπαίθριο αμφιθέατρο: Η χωροθέτηση της χρήσης αυτής κρίνεται ενισχυτική για τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής.
• Συνδέσεις:
-Επί της οδού Μολοσσών προτείνεται: η κατεδάφιση του υφιστάμενου πέτρινου τοίχου και η κατασκευή περίφραξης στη θέση του με διαπλάτυνση της υφιστάμενης εισόδου, καθώς αυτή είναι περιορισμένη και μοναδική και αποκόπτει λειτουργικά το πάρκο από τη γειτονική περιοχή των Λακκωμάτων.
-Αποκατάσταση της σύνδεσης του πάρκου με την άνω περιοχή, δηλαδή το χώρο μπροστά από το κτίριο της Φιλαρμονικής και του χορευτικού με σκάλα η οποία θα συνδέει αποτελεσματικά τα δύο τμήματα.
Πάρκο Κουραμπά
• Διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς
• Συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων
• Δημιουργία χώρου καθιστικού στο δυτικό κομμάτι που γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Δωδώνης
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, με αφορμή την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που σημειώθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σχεδιασμό και σοβαρή προετοιμασία. Κανένα έργο δεν ανήκει στην εκάστοτε δημοτική αρχή καθώς ο μόνος τελικός δικαιούχος είναι η πόλη μας. 
Αν έχεις ως «οδηγό» αυτή την λογική, το ποιος θα «κόψει την κορδέλα» είναι ήσσονος σημασίας και αφήνουμε να ασχοληθούν με αυτό όσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιληφθούν πως μια πόλη γίνεται σύγχρονη και ανταγωνιστική σε όλους τους τομείς.
Η επόμενη δημοτική αρχή θα κληθεί να υλοποιήσει μια σειρά έργων που είναι ενταγμένα σε διάφορα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα. 
Στην λίστα αυτή, σήμερα προστέθηκε ένα ακόμη καθώς εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, η αίτηση χρηματοδότησης του έργου: «Ανάπλαση πάρκου Κουραμπά –Λακκωμάτων», με προϋπολογισμό 900.000€. Ένα έργο που:
·αναδεικνύει την ταυτότητα και την περιβαλλοντική ποιότητα μιας ιστορικής γειτονιάς
·αναβαθμίζει την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής βελτιώνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών
·προσελκύει νέες δραστηριότητες σε ένα υποβαθμισμένο χώρο
Το σχέδιο μας υλοποιείται βήμα - βήμα και συγκροτεί πλέον το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα με διασφαλισμένους πόρους και έτοιμα έργα. 
Η αποτελεσματική υλοποίηση του, δεν μπορεί παρά να γίνει μόνο από τη νυν Δημοτική αρχή που φέρει και την αποκλειστική ευθύνη σχεδιασμού του».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος έργων, Γιάννης Λιόντος σημείωσε:
«Η παρέμβαση που σχεδιάσαμε για το συγκεκριμένο πάρκο δεν είναι αποσπασματική. 
Εντάσσεται στη φιλοσοφία που έχουμε για όλες τις παρεμβάσεις και τα έργα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. 
Αυτή δεν άλλη από τη συνολική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μας σε κάθε γειτονιά και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του δήμου μας. 
Έτσι και σε μια ιστορική περιοχή για τα Γιάννενα ερχόμαστε να παρέμβουμε σε ένα δημόσιο χώρο που για χρόνια ήταν παραμελημένος. 
Θυμίζω ότι πριν λίγο καιρό ολοκληρώσαμε μια άλλη μεγάλη παρέμβαση ύψους 600.000 ευρώ που αφορούσε 2,5 χιλιόμετρα ασφάλτου και περιελάμβανε τις οδούς Αιακιδών, Ριζάρη, Μολοσσών, Αγ. Κοσμά και ΚΑ Φεβρουαρίου. Αποδεικνύουμε έτσι την συστηματική δουλειά που κάνουμε και το ποιοτικό αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε σε όλο το Δήμο».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η ΔΕΥΑΙ απέκτησε για πρώτη φορά κανονισμό εργασίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2374350526446513163
item