Θεσπρωτία: Νεκρός πελαργός από ηλεκτροπληξία στο Γαρδίκι

Θεσπρωτία: Νεκρός πελαργός από ηλεκτροπληξία στο Γαρδίκι
Μετά από επικοινωνία του αντιδημάρχου Δ.Ε. Αχέροντα κ. Ντάγκα Ε., ο Φορέας Διαχείρισης πληροφορήθηκε για ένα νεκρό πελαργό στο Γαρδίκι.
Η αιτία ήταν ηλεκτροπληξία, μετά από πρόσκρουση σε καλώδια ηλεκτροδότησης έπειτα από διαμάχη για τη διεκδίκηση φωλιάς με έναν άλλο πελαργό. Δυστυχώς, αρκετές φορές πολεμούν για τις φωλιές και τυχαίνει να χάνουν τη μάχη με τέτοιο άσχημο τρόπο.
Ο πελαργός έφερε δακτυλίδι τύπου ELSA με κωδικό σε δράση δακτυλίωσης που είχε γίνει από την κ. Λίλα Κάρτα (ΦΔ Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής) και τον κ. Άρη Χρηστίδη (ΕΚΠΑΖ) σε συνεργασία με το κέντρο περίθαλψης Θεσσαλονίκης «Δράση για την Άγρια Ζωή». 
Την ίδια μέρα έγινε και απελευθέρωση 18 λευκοπελαργών, που είχαν νοσηλευτεί στο ΕΚΠΑΖ.
Η απόσταση επανεύρεσής του από τον τόπο δακτυλίωσης (Κορώνεια-Λαγκαδάς, Θεσσαλονίκη) είναι στα 263,84km και ο χρόνος από την δακτυλίωσή του 1036 ημέρες (2 έτη, 10 μήνες, 2 ημέρες). 
Τα χαρακτηριστικά του κατά την απελευθέρωση του ήταν: Μήκος του ράμφους: 193,84mm, μήκος ράμφος & κεφάλι: 209,48mm, βάρος του σώματος: 3,19kg.
Ο πελαργός κατά την δακτυλίωση ήταν ώριμος. Άγνωστης ηλικίας, όμως από το 2016 όταν δακτυλιώθηκε μέχρι το 2019 θα είχε φτάσει στη αναπαραγωγική ηλικία. Πιθανά η προέλευση του να ήταν από την περιοχή που σκοτώθηκε (δεν είναι γνωστό από πού προήλθε στο ΕΚΠΑΖ).
Η συγκεκριμένη φωλιά είναι ενεργή από το 2010 σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποιεί ετησίως ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας. 
Ωστόσο, με την εύρεση του πελαργού πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη ταυτοποίησή του μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επανεύρεσης (Κέντρο Δακτυλίωσης).
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Νεκρός πελαργός από ηλεκτροπληξία στο Γαρδίκι
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 6807837448019759979
item