Ελληνικά Τεθωρακισμένα: Πρωτοπορία, Καινοτομία, Δημιουργικό Πνεύμα

Ελληνικά Τεθωρακισμένα: Πρωτοπορία, Καινοτομία, Δημιουργικό Πνεύμα
Στην έδρα της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εξομοιωτών, στο Στρατόπεδο «Κανδυλάπτη» στην Αλεξανδρούπολη συντελούνται θαύματα. 
Δεν αποτελεί υπερβολή η παραπάνω διατύπωση καθότι διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πως τα Ελληνικά τεθωρακισμένα βάζουν όλο και υψηλότερο τον πήχη. 
Με το defencereview.gr επισκεφθήκαμε το Κέντρο Εξομοιωτών και πραγματοποιήσαμε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ για το Όπλο των Ελληνικών Τεθωρακισμένων.
Εξομοιωτής άρματος μάχης Leo 2. Ο εξομοιωτής έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει πληθώρα σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.
Μας υποδέχθηκε ο τότε Ταξίαρχος της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κ. Μπούφης Χρήστος και ειδικότερα οι αξιωματικοί τεθωρακισμένων Επίλαρχος Μπακιρτζής Ηρακλής και Αντισυνταγματάρχης Kολώνιας Γεώργιος διοικητής της 24ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων. 
Το ρητό «το καλύτερο άρμα είναι αυτό που διαθέτει το καλύτερο πλήρωμα» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, στο Κέντρο Εξομοιωτών. Εκεί όπου σμιλεύονται οι χαλύβδινοι πολεμιστές του Δ’ Σώματος.
Με γνώμονα τη ρεαλιστική εκπαίδευση οι Έλληνες μαυροσκούφηδες εκπαιδεύονται όπως ακριβώς θα κληθούν να πολεμήσουν σε πραγματικές επιχειρήσεις. Ακονίζουν τις ικανότητες τους στο Κέντρο Εξομοιωτών σε άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2 μέσα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και άκρως ρεαλιστικά εκπαιδευτικά βοηθήματα πολλά εκ των οποίων αποτελούν εκ των ενόντων προσπάθειες που ευόδωσαν καρπούς.
Η θέση εκπαίδευσης του οδηγού άρματος.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο κυρίες προσπάθειες με την αμέριστη στήριξη από το ΓΕΣ και τον πρώην Αρχηγό Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή έχουν πραγματοποιηθεί.
Η πρώτη αφορά την εκ του μηδενός κατασκευή ενός εξομοιωτή αντιαρματικού όπλου TOW ITV που είναι εφοδιασμένες οι Επιλαρχίες Αναγνωρίσεως και τα Μηχανοκίνητα Τάγματα στη Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος. 
Με σύμμαχο το φιλότιμο και το μεράκι του προσωπικού του Κέντρου Εξομοιωτών οι Έλληνες αρματιστές κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν εξομοιωτή ώστε να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των πληρωμάτων Μ901 ITV τόσο σε σύνθετα σενάρια μαζί με φίλια άρματα μάχης επιπέδου ουλαμού ή ίλης όσο και εναντίων των παραπάνω ώστε αμφότεροι να εκπαιδευτούν σε ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό περιβάλλον με μηδενικό κόστος. 
Ο εξομοιωτής του ITV που βρίσκεται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης αποτελεί ένα ακόμα δημιούργημα του Κέντρου Εξομοιωτών εκεί όπου το τρίπτυχο Πρωτοπορία, Καινοτομία και Δημιουργικότητα βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.
Σε καθένα από τα γραφεία κάθεται ένα μέλος του άρματος μάχης.
Το κύριο εργαλείο εκπαίδευσης είναι ο εξομοιωτής αρμάτων Steelbeasts Pro
Στο Κέντρο Εξομοιωτών χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των αρματιστών το παίγνιο Steelbeasts Pro το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εξομοίωσης όλους τους τύπους των αρμάτων μάχης που υπηρετούν στον Ε.Σ. 
Το Κέντρο Εξομοιωτών παράλληλα με την ανάπτυξη σταθμών Leo 1 A5 και με τη τεχνογνωσία που απέκτησε μέσω αυτής, μελέτησε και διερεύνησε τρόπους για τη δημιουργία και άλλων μέσων του Ε.Σ για τα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν εξομοιωτές. 
Το προσωπικό του ΚΕΞ κατάφερε να τροποποιήσει χειριστήριο σκοπευτή M901 ITV για την αξιοποίηση του από το Steelbeasts Pro.
Στη συνέχεια υποβλήθηκε μελέτη για την αξιοποίηση του στην εκπαίδευση των σκοπευτών του M901 ITV με τη δημιουργία δύο σταθμών. 
Τη παρούσα χρονική περίοδο έχει διατεθεί στο ΚΕΞ και δεύτερο χειριστήριο προς τροποποίηση καθώς και το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την ανάπτυξη δύο σταθμών σκοπευτή M901 ITV. 
Εντός του 2018 αναμένεται η διάθεση επιπλέον πιστώσεων για τη δημιουργία άλλων τεσσάρων σταθμών M901 ITV εκ των οποίων δύο σταθμοί για τον Αρχηγό Πληρώματος του στοιχείου M901 ITV και δύο σταθμοί για τον οδηγό M901 ITV).
Όλα τα παραπάνω γίναν εκ του μηδενός από τα ίδια τα στελέχη του ΚΕΞ που με κόπο και διαρκή δουλειά πέτυχαν τα παραπάνω αποτελέσματα.
Θεωρητική εκπαίδευση περί της αξίας του εδάφους στα τακτικά συγκροτήματα ίλης αρμάτων μηχανοκίνητου πεζικού.
Αντικειμενικός σκοπός του ΓΕΣ είναι η διαρκής βελτίωση της εκπαίδευσης και η εντεινόμενη χρήση εξομοιωτών με ρεαλισμό και μηδενικό κόστος.
Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ήταν πως τον Ιούλιο του 2018 οι Έλληνες αρματιστές της 24ης ΕΜΑ ενέταξαν τον προηγμένο ΗΝΙΟΧΟ. Πλέον ο ΗΝΙΟΧΟΣ αποτελεί ένα πολύτιμο και κρίσιμο εργαλείο για τη διαχείριση των δυνάμεων επί του πεδίου της μάχης.
Να τονιστεί πως ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ βρίσκεται εγκατεστημένος επί οχημάτων Μ577 και τροχοφόρων M/S 240 GD. 
Ο εφοδιασμός με τον ΗΝΙΟΧΟ νέας γενιάς της 24ης ΕΜΑ ήδη έφερε άριστα αποτελέσματα και πλέον και οι υπόλοιπες τρεις ΕΜΑ της 25ης και 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας αναμένεται να εφοδιαστούν με ανάλογα συστήματα και εγκατάσταση επί οχημάτων.
Ο Ηνίοχος αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο διοίκησης και ελέγχου. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση ΙΙ.
Ο προηγμένος ΗΝΙΟΧΟΣ απογειώνει τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου των ιλών και ουλαμών μιας ΕΜΑ αφού παρέχει σε πραγματικό χρόνο άμεση και έγκαιρη μετάδοση όλων των απαραίτητων πληροφοριών για την εκτέλεση της αποστολής. 
Για τη μετάδοση αυτών των δεδομένων ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ διαθέτει μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και είναι ακόμα πιο ασφαλής σε παρεμβολές και ηλεκτρονικό πόλεμο. Να σημειωθεί πως για τη μετάδοση των δεδομένων χρησιμοποιούνται ασύρματοι της σειράς DRC-9200 αναπειδούμενης συχνότητας.
Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα διοίκησης και ελέγχου.
Ο ΗΝΙΟΧΟΣ είναι ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα Διοίκησης Ελέγχου, Επικοινωνίας και Πληροφοριών που έχει εγκατασταθεί από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας στα άρματα της Leo 2 Hel και υποστηρίζει τον Αρχηγό πληρώματος στις παραπάνω διαδικασίες: σχεδιασμό, επιτήρηση και εκτέλεση επιχειρήσεων, αναγνώριση και επίγνωση τακτικής κατάστασης και διοικητικής μέριμνας, αποστολή και λήψη διαταγών, αιτήσεων και μηνυμάτων κατά τη διάρκεια αποστολών, εποπτείας τεχνικής κατάστασης του άρματος και των σταθμών ασυρμάτων.
Επιπροσθέτως, υποστηρίζει τον Αρχηγό Πληρώματος στα παρακάτω επίπεδα διοίκησης:
  1. Άρμα Μάχης
  2. Ουλαμός
  3. Διοικητής Ίλης
  4. Διοικητής Επιλαρχίας
Πρόκειται για ένα κορυφαίο σύστημα με δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου για τα άρματα μάχης στο Επίπεδο Επιλαρχίας. Ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ που πρόσφατα παραλήφθηκε και εγκαταστάθηκε στα άρματα της 24ης ΕΜΑ απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αφού:
  1. Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ φιλικό προς τον χρήστη.
  2. Διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης (situational awareness) με απεικόνιση του εχθρού σε διανυσματικούς ή μη χάρτες.
  3. Επεξεργάζεται πληθώρα αποστολών και στοιχείων που μέχρι πρότεινος παρείχε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στα πληρώματα
  4. Δίνει εικόνα της Διοικητικής Μέριμνας με στοιχεία των υφιστάμενων πυρομαχικών, των καυσίμων κτλ.
Με τον νέο ΗΝΙΟΧΟ ένα απλό USB μπορεί να πάρει όλα τα στοιχεία της αποστολής με γρήγορη αντιγραφή δεδομένων και πληροφοριών όπως χάρτες, σχεδιαγράμματα επιχειρήσεων και να διαμοιραστούν στο σύνολο των αρμάτων. 
Παράλληλα, παρέχει επικοινωνία με το ΣΔΕΕΠ της Ταξιαρχίας ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο άσκηση διοίκησης με λήψη διαταγών, πληροφοριών ή σχεδιαγραμμάτων επιχειρήσεων.
Ο ΗΝΙΟΧΟΣ ΙΙ που φέρεται σε οχήματα Μ577 ήδη είναι σε προχωρημένο επίπεδο από πλευράς ολοκλήρωσης και εγκατάστασης υλικού στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Ε.Σ.
Κάθε ΕΜΑ διαθέτει ένα όχημα M577 εκ των οποίων ένα για το 2ο-3ο επιτελικό γραφείο και τρία τροχοφόρα M/S 240 GD εκ των οποίων ένα για τον διοικητή, ένα για τον υποδιοικητή και ένα για το 1ο και 4ο γραφείο της ΕΜΑ. 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η άρτια επικοινωνία και ο έλεγχος των αρμάτων μάχης της ΕΜΑ και κατ’ επέκταση των δύο ΕΜΑ που διαθέτει μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.
Επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως υπήρξε επιτυχημένη διασύνδεση του ΗΝΙΟΧΟΣ με το ΣΤΕΕΠ ΔΙΑΣ του Πυροβολικού σε επίπεδο Κέντρο Συντονισμού Πυρών της ΕΜΑ και πλέον βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης η περαιτέρω ανάπτυξη και διασύνδεση. 
Ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ τόσο ως software όσο και ως hardware ανήκει ως σχεδίαση και κατασκευή στη Γερμανική εταιρεία Rheimentall.
Πρόκειται για ένα σύστημα υψηλής αξίας που επιτρέπει στους τακτικούς διοικητής από ουλαμό έως και ΕΜΑ την επιτυχημένη διοίκηση των αρμάτων τους παρέχοντας πολλαπλές πληροφορίες όπως δρομολόγια κίνησης, τακτική κατάσταση κτλ.
Όλα τα παραπάνω φανερώνουν και αποτελούν δείγματα της σκληρής δουλειάς που καταβάλλεται σε καθημερινό επίπεδο τόσο σε επίπεδο μονάδων όσο σε επίπεδο σχηματισμών και ΓΕΣ με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος.
Το επίπεδο των Ελληνικών Τεθωρακισμένων δεν είναι τυχαίο και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στη νατοϊκή άσκηση Saber Guardian  που πέρσι έλαβε χώρα στη Βουλγαρία όπου ο Ε.Σ συμμετείχε με ουλαμό αρμάτων Leo 2 Hel. 
Επιπλέον αξίζει να τονιστεί το διεθνούς επιπέδου κύρος και ποιότητας εκπαίδευση που προσφέρει το ΚΕΞ αρχής γενομένης από τη συνεργασία του Ε.Σ με τον Στρατό του Κατάρ. 
Οι άριστες εντυπώσεις των στελεχών του Κατάρ δεν ήταν τυχαίες αφού το προσωπικό του ΚΕΞ απέδειξε και εκτός των τειχών ότι το επίπεδο εκπαίδευσης βρίσκεται σε άριστο επίπεδο.
Εκπαιδευτής στο ΚΕΞ παρακολουθεί την εκπαίδευση πληρώματος άρματος μάχης.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις βολές που πέτυχαν σε περσινή άσκηση τα ελληνικά Leo 2hel σε απόσταση 6000 μέτρων με απόλυτη ακρίβεια αποδεικνύοντας τόσο την ποιοτική υπεροχή των Leo 2 Hel όσο και των πληρωμάτων.
Η διαρκής ποιοτική υπεροχή των Ελλήνων αρματιστών αποδείχθηκε και στο πρόσφατο διαγωνισμό εκεί όπου αγωνίστηκαν οι καλύτεροι των καλύτεροι.  Όλα αυτά δείχνουν πως το Όπλο των Τεθωρακισμένων παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο μαχητικής ισχύος αφού εκπαίδευση, υλικό και τακτικές διαρκώς εμβαθύνονται και ισχυροποιούνται καθιστώντας την Ελληνική αποτροπή στο Δ’ Σώμα κυριολεκτικά χαλύβδινη.
Εκ μέρους του defencereview.gr εκφράζουμε τις ευχαριστίες στον πρώην Διοικητή της 23ης ΤΘΤ Ταξίαρχο Μπούφη Χρήστο, στον Διοικητή του ΚΕΞ Αντισυνταγματάρχη Σαραφίδη Παντελεήμων, στον Διοικητή της 24ης ΕΜΑ Αντισυνταγματάρχη Kολώνια Γεώργιο, στον Υποδιοικητή του ΚΕΞ Επίλαρχο Μπακιρτζή Ηρακλή καθώς και στο σύνολο του προσωπικού των παραπάνω μονάδων για τη διενέργεια του παρόντος άρθρου που στόχο έχει να προβάλλει και να αναδείξει τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού με μέριμνα και σύμμαχο την στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ.
Οι εξομοιωτές προσφέρουν μεγάλη αληθοφάνεια με μηδενικό κόστος. Στη φωτογραφία εξομοιωτής Leo 2. 
Πηγή: defencereview.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνικά Τεθωρακισμένα: Πρωτοπορία, Καινοτομία, Δημιουργικό Πνεύμα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7514541166962440528
item