Γιάννενα: Ευκαιρία για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων

Γιάννενα: Ευκαιρία για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων
Τη δυνατότητα για παρεμβάσεις που θα φέρουν και την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων, άνοιξε η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με την απάντησή της σε αναφορά του βουλευτή Γ. Καραγιάννη για το Μέκκειο Οικοτροφείου.
Αυτό αναγνωρίζει και η Περιφέρεια Ηπείρου που «εκτιμά ως θετικό βήμα» την απάντηση της υπουργού για επικείμενη ρύθμιση, με την οποία θα καταστεί δυνατή η εξεύρεση χρηματοδότησης  για την  αποκατάσταση και διάσωση του διατηρητέου κτηρίου του Μέκκειου Οικοτροφείου. 
Η Περιφερειακή Αρχή  εκφράζει την ικανοποίησή της  από την παρέμβαση του βουλευτή, καθώς  εάν τελεσφορήσει η  νομοθετική ρύθμιση, θα αντιμετωπιστούν προβλήματα που  αντιμετωπίζουν και άλλα διατηρητέα κτήρια που ανήκουν σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Ειδικά για τη ρύθμιση τονίζει: 
 «Η θέση της κ. Υπουργού  κινείται στο πλαίσιο της πρότασης που της είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με το υπ. αριθμ. Πρωτ.οικ.152557/1254/15-10-2018 έγγραφό του, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής: 
«Σήμερα υφίστανται πολλά ακίνητα – κτήρια μεγάλης πολιτιστικής αξίας τα οποία όμως παραμένουν αναξιοποίητα χωρίς τη δυνατότητα των ιδιοκτητών αυτών να τα επισκευάσουν, να τα συντηρήσουν ή/ και να τα εκμεταλλευτούν
κατά τον προορισμό τους. Η παρούσα επιστολή αφορά τα κτήρια των οποίων κύριοι ή χρήστες είναι φυσικά πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.Δ. ή σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φορείς οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την πολιτεία. Την ίδια στιγμή, οι Ο.Τ.Α. Β΄ βαθμού έχουν τη δυνατότητα να επισκευάσουν και να αξιοποιήσουν τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται η εξής τροπολογία και ειδικότερα.
Τροποποίηση του Ν. 3869/2010 [Πρόγραμμα Καλλικράτης] και ειδικότερα στο άρθρο 186 με τίτλο ‘’Αρμοδιότητες Περιφερειών’’ να επέλθει η εξής τροποποίηση στην περίπτωση 15 της παρ. Η` [Παιδείας – Πολιτισμού –
Αθλητισμού] του άρθρου αυτού:
Να τροποποιηθεί:
από: ‘’15. Η κοινή οργάνωση με τοπικούς φορείς πολιτιστικών
εκδηλώσεων με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάδοση της στους νέους’’
στο εξής: ‘’15. Η κοινή οργάνωση με τοπικούς φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάδοση της στους νέους. 
Οι περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν με πόρους προερχόμενους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την ανακαίνιση, την επισκευή, την συντήρηση και γενικά κάθε απαιτούμενο τεχνικό έργο, εν όλω ή εν μέρει, παραδοσιακών κτηρίων και κτηρίων πολιτιστικής αξίας, που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε φυσικά πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.Δ. ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ανωτέρω
φορείς μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010. Οι περιφέρειες μπορούν επίσης να επιχορηγούν με πόρους προερχόμενους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φορείς
εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου όπου εδρεύουν».
Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφερειακή Αρχή «είναι πρόθυμη  να συμβάλλει και μέσω της Ένωσης Περιφερειών, όπως ήδη έχει πράξει και για περιπτώσεις συνδρομής των δομών Υγείας, των ΤΟΕΒ κ.α.», καταλήγει. 
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ευκαιρία για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2831015969792084832
item