Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την ανοικοδόμηση

Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την ανοικοδόμηση

Tα 600 εκατομμύρια ευρώ ξεπέρασαν οι δωρεές πάμπλουτων Γάλλων και μεγάλων βιομηχανικών ομίλων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης Μακρόν για την αποκατάσταση των ζημιών στον καθεδρικό ναό  της Παναγίας των Παρισίων.  

Ανάμεσα στους χορηγούς είναι η εταιρείας κολοσσός στο χώρο των καλλυντικών,  L'Oreal, η οικογένεια Αρνό με τον διάσημο οίκο μόδας  LVMH και ο πολυεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό .  

Ο Στεφάν Μπερν, διάσημος Γάλλος τηλεπαρουσιαστής και δηλωμένος ομοφυλόφιλος έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων.


Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών.  

«Θα χρειαστούν «από δέκα έως 20 χρόνια τουλάχιστον για την πλήρη αποκατάσταση του καθεδρικού ναού», δήλωσε ο διάσημος παρουσιαστής εκπομπών ιστορικού περιεχομένου Στεφάν Μπερν, στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».


Πριν από ένα χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε αναθέσει στον Μπερν να βρει χρηματ οδότες για την εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.  

Δωρέα 300 εκατ. από δύο οικογένειες

Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη «δωρεά» 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ νωρίτερα η οικογένεια Πινό είχε «υποσχεθεί» ακόμα 100 εκατομμύρια

Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη "δωρεά" 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

"Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της", υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο όμιλος LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ιδρύθηκε το 1987 και είναι διεθνώς η μεγαλύτερη επιχείρηση στην κατασκευή και διανομή από επώνυμα ήδη πολυτελειας. Το όνομα προέρχεται από τον οίκο πολυτελειας Louis Vuitton και τα οινοποιεία Hennessy και Moët et Chandon και έδρα της επιχείρησης είναι το Παρίσι.

Την ίδια ώρα και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της εταιρείας της επενδύσεων Artemis, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

"Η τραγωδία αυτή συγκλονίζει όλους τους Γάλλους και πέραν αυτών όσους ενώνουν οι πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", επισημαίνει ο Πινό σε ανακοίνωσή του.

Ένα ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ αποδεσμεύτηκε "για να μετάσχουμε στην προσπάθεια που θα χρειαστεί για την πλήρη ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ", προσθέτει.

Το εμβληματικό μνημείο στο Παρίσι είχε τυλιχθεί στις φλόγες για 12 ώρες μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς χθες που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη δομή του και προκάλεσε την κατάρρευση του βέλους του από ύψος 93 μέτρων.

Ο όμιλος Kering -προηγουμένως Pinault-Printemps-Redoute (PPR)- είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος σε είδη πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει κυρίως τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent και Boucheron.
epirusblog.gr
5 of 5
Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την ανοικοδόμηση
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4081163722594788406
item