Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 5% ζητούν οι ξενοδόχοι

Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 5% ζητούν οι ξενοδόχοι
Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 5% ζητούν οι ξενοδόχοι με νέα τους επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου
Οπως επισημαίνεται στην επστολή «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού κατάφεραν κατά τη διάρκεια της κρίσης να κρατήσουν ζωντανή τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας,της μεγαλύτερης, δηλαδή, κλαδικής σσε που διασώθηκε στα χρόνια των μνημονίων. 
Η σύμβαση αυτή ήταν και από τις πρώτες και η μεγαλύτερη, από άποψη καλυπτόμενων εργαζομένων (150.000 εργαζόμενοι στο peak της σαιζόν), που επεκτάθηκε, επιφέροντας σημαντική βελτίωση στις αποδοχές πολλών εργαζομένων, αλλά και στα έσοδα του ΕΦΚΑ. 
Η επέκταση της ανωτέρω ΣΣΕ προκάλεσε σημαντική αύξηση του κόστους μισθοδοσίας αρκετών επιχειρήσεων που δεν εφάρμοζαν εν όλω ή εν μέρει την ανωτέρω ΣΣΕ, πράγμα που άλλωστε επιτρεπόταν βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας. 
Η μη εφαρμογή εν όλω ή εν μέρει της παραπάνω σσε οφειλόταν σε πολλές των περιπτώσεων στο γεγονός πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλήρως σε όλους τους όρους της».
Οπως έχουν επισημαίνει και άλλη φορά οι ξενοδόχοι, ο κλάδος τους παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις σε μεγέθη επιχειρήσεων και γεωγραφική διασπορά. «Υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και άλλες, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, καθώς και σε μικρές πόλεις της ηπειρωτικής χώρας, που δεν έχουν κατορθώσει να ανακάμψουν οικονομικά, ιδίως λόγω του γεγονότος πως απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και σε εμπορικούς επισκέπτες. 
Τέλος υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανεξάρτητα του προορισμού που βρίσκονται αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης (τραπεζικό σύστημα, ανυπαρξία δανειοδότησης κλπ). 
Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την άποψη πως προϋπόθεση για τη διατήρηση σε ισχύ της ανωτέρω σσε και την ανανέωση της στο μέλλον είναι και η πιο αδύναμη επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο πιο απόμακρο σημείο της ελληνικής επικράτειας, να μπορέσει να είναι συνεπής στην εφαρμογή της, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία της».
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω προτείνονται ξανά τα εξής μέτρα, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας:
-Μείωση κατά 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και για επιχειρήσεις άλλων κλάδων της οικονομίας στους οποίους υπάρχει σε ισχύ κλαδική ΣΣΕ, η οποία έχει επεκταθεί και εφαρμόζεται οριζόντια - για να έχει νόημα η συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή νέων ΣΣΕε. 
«Σημειώνουμε πως το κόστος που μια τέτοια μείωση θα επιφέρει, εύκολα αντισταθμίζεται από την πολλαπλάσια αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ που έχει προκαλέσει ήδη η αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών», αναφέρουν οι ξενοδόχοι
- Πρόβλεψη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, της δυνατότητας απόκλισης (ενδεχομένως με τη μέθοδο opt out - κατά το πρότυπο όσων ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) από όρους της ΣΣΕ σε περιοχές – επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα-παρουσιάζουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.
Η ΠΟΞ θεωρεί ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα βοηθήσουν άμεσα και ουσιαστικά, ενόψει και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στους όρους της παραπάνω ΣΣΕ.
Η ΠΟΞ θέτει επίσης κι επιπλέον ζητήματα που ομοίως χρήζουν επίλυσης, π.χ. σχετικά με τον εξορθολογισμό των εξοντωτικών, όπως τα χαρακτηρίζουν, προστίμων για παραβάσεις, όπως αλλαγές ωραρίου και ρεπό: «Αντιλαμβάνεστε και εσείς πως τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα λόγω των διαρκών αυξομειώσεων του όγκου εργασίας τους (πληρότητες - εκδηλώσεις), αλλά και εξαιτίας τυχαίων γεγονότων που δεν μπορούν να προβλεφθούν (για παράδειγμα καθυστέρηση άφιξης ενός γκρουπ πελατών, καθυστέρηση ολοκλήρωσης μιας εκδήλωσης) να πραγματοποιούν αλλαγές στα προγράμματα εργασίας.
Με βάση τους ισχύοντες συντελεστές προστίμων και την κατηγοριοποίηση που προβλέπεται, για μια επιχείρηση που απασχολεί 130 εργαζόμενους το πρόστιμο για τη μη έγκαιρη αναγγελία μιας απλής αλλαγής ρεπό η ωραρίου υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ για δε μια μικρότερη επιχείρηση τις 3.000 Ευρώ. Πρόκειται για πρόστιμα άδικα και εξοντωτικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
epirusblog.gr
5 of 5
Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 5% ζητούν οι ξενοδόχοι
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4309425793135779594
item