Γιάννενα: Επίκεντρο Και Φέτος Το Ζαγόρι Για Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας Από 1 Έως 7 Απριλίου

Γιάννενα: Επίκεντρο Και Φέτος Το Ζαγόρι Για Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας Από 1 Έως 7 Απριλίου

«Χειροτεχνικά επαγγέλματα, τοπικές ταυτότητες» είναι ο τίτλος του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας που πραγματοποιείται από 1 έως 7 Απριλίου.

Ο Δήμος Ζαγορίου συμμετέχει και στηρίζει έμπρακτα (σχετική δαπάνη ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο) τη διοργάνωση που ξεκίνησε από  τη Γαλλία ( τελεί φέτος υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν) και για τη χώρα μας είχε αφετηρία και επίκεντρο το Ζαγόρι. 


Πλέον η διοργάνωση εξαπλώνεται  σε άλλες περιοχές του νομού με τη συμβολή, και φέτος,  της Περιφέρειας Ηπείρου.

Εκτός του Δήμου Ζαγορίου στη διοργάνωση συμμετέχουν, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίου, ο Σύλλογος του Ιστορικού Κέντρου Ιωαννίνων «Τα παλιά Γιάννινα», το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και το Μέκειο Οικοτροφείο.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, εκτός των άλλων δράσεων,  θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η τέχνη της ξερολιθιάς ως έκφραση της τοπικής ταυτότητας» την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο με ώρα έναρξης 11.πμ.

Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα ξεκινούν τη Δευτέρα 1 Απριλίου από τα Γιάννινα με τη «Γιορτή του δρόμου» σε συνεργασία με το Σύλλογο «Τα παλιά Γιάννινα». Στην οδό Ανεξαρτησίας που θα είναι πεζόδρομος από 10 π.μ.-1 μ.μ. θα παρουσιαστούν εργαστήρια δημιουργών. 


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή πολλών εργαστηρίων και τεχνιτών τόσο από το Ζαγόρι, όσο και από άλλες περιοχές που συμμετέχουν. 

Από 1-5 Απριλίου θα γίνουν ενημερώσεις και προβολές για μαθητές στο κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Ασπραγγέλους με θέμα τα παραδοσιακά επαγγέλματα εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Το Σάββατο 6 Απριλίου στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίου και στο κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου στελέχη του Φορέα Διαχείρισης θα παρουσιάζουν στο κοινό τα παραδοσιακά χειροτεχνικά επαγγέλματα εντός του Πάρκου. 


Στη Ριζάρειο Πολιτεία, στα Γιάννινα, η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή θα υλοποιήσει σεμινάριο υφαντικής, ενώ τα έργα που θα παραχθούν θα εκτεθούν στο Χειροτεχνικό Κέντρο στο Μονοδένδρι.

Εκδηλώσεις και δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο ΚΕΠΑΒΙ, στους Καλαρρύτες (διήμερο σεμινάριο), «Κυνήγι θησαυρού» από το Ίδρυμα «Εγνατία» στο Μέτσοβο, αλλά και σε διάφορα εργαστήρια που συμμετέχουν.

Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση που εκτός του γεγονότος ότι αναδεικνύει  παραδοσιακά χειροτεχνικά επαγγέλματα που στηρίζουν την τοπική οικονομία, προβάλλει και το Ζαγόρι.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επίκεντρο Και Φέτος Το Ζαγόρι Για Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας Από 1 Έως 7 Απριλίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2915727747960266856
item