Άρτα: ΦΙΑΣΚΟ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "ΠΑΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ" ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ FOLLOW GREEN ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ;



Άρτα: ΦΙΑΣΚΟ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "ΠΑΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ" ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ FOLLOW GREEN ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ;
Σε ένα μεγάλο φιάσκο δείχνει ότι θα καταλήξει ο σχολικός διαγωνισμός «Πάμε ανακύκλωση» που τρέχει στα πλαίσια του προγράμματος ανακύκλωσης Follow Green στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν τα δημοτικά σχολεία της πόλης της Άρτας...

Σχολικός Διαγωνισμός υλοποιείται από τον Δήμο Αρταίων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, την ΕΕΑΑ, την ΑΦΗΣ Α.Ε. και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου "Κάθε Κουτί Μετράει".Μαθητές και εκπαιδευτικοί ανακυκλώνουν σε ειδικούς κάδους που τοποθετήθηκαν στα σχολεία, χαρτί, αλουμίνιο και μπαταρίες.

Όταν γεμίσουν οι κάδοι, τα υλικά συλλέγονται και το σχολείο λαμβάνει πόντους επιβράβευσης ανάλογα με την ποσότητα των υλικών.

Οι γονείς εκφράζοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και ενισχύοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια του σχολείου (έχοντας κάνει εγγραφή στο followgreen.gr/arta), μπορούν να δωρίσουν έως και 150 πόντους στο σχολείο μηνιαίως.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός του διαγωνισμού, ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2019 και τα υλικά ανακύκλωσης έχουν συλλεχθεί, σε χρονικό διάστημα 3 μηνών, μόνο μία φορά από τα σχολεία, με αποτέλεσμα οι τάξεις να έχουν μετατραπεί σε χωματερές με βουνά από χαρτί.

Η βαθμολογία των σχολείων δεν προκύπτει μέσα από την προσπάθεια και τη συλλογή που κάνει το κάθε σχολείο, αλλά μέσα από τη δωρεά πόντων που κάνουν οι διαδικτυακοί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Τι θα έρθει λοιπόν να επιβραβεύσει ο Δήμος στο τέλος του διαγωνισμού;

- Πόσο ενεργοί είναι οι γονείς μέσα από τα κινητά και το internet;
- Πώς μαθαίνουν οι μαθητές να ανακυκλώνουν και πώς αναπτύσσεται η οικολογική συνείδηση;
- Πού είναι η πράξη;
Δυστυχώς ωραία σχεδιασμένα προγράμματα και πρωτοβουλίες μένουν μόνο στην επιφάνεια και δεν γίνονται ποτέ πράξη όπως πρέπει.

Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν στην ιδέα ότι ανακυκλώνοντας μπορούν να προσφέρουν κάτι στο σχολείο τους. Όταν ενημερώθηκαν από τους δασκάλους τους, ήρθαν στο σπίτι και όλο χαρά συγκέντρωναν και διαχώριζαν τα υλικά και έλεγαν «Μάζεψε μαμά να κερδίσει το σχολείο μας». 

Όταν όμως είδαν τις τάξεις τους να γεμίζουν με υλικά, να δημιουργούνται βουνά από χαρτί, ο ενθουσιασμός χάθηκε, η επόμενη αντίδρασή τους ήταν «Άστα ρε μαμά, τι να τα κάνω να τα πάρω, δε χωράει άλλα η τάξη, έχουμε γεμίσει»….και στο τέλος θα έρθει η επιβράβευση του σχολείου, μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τη σύγχυση των παιδιών, όπου τα παιδιά είναι τα μόνα που αν τους δείξεις μια διαδικασία με κανόνες θα την τηρήσουν κατά γράμμα. 

Ας αναρωτηθούμε όλοι ο στόχος του προγράμματος επετεύχθη; Έγινε η ανακύκλωση βίωμα στα παιδιά;

Όταν θα έρθει η επιβράβευση η απορία τους θα είναι μα δεν κάναμε τίποτα, πώς κερδίσαμε; Μα δεν ήρθανε ποτέ να πάρουν αυτά που μαζέψαμε, πώς κερδίσαμε; Ή από την άλλη θα τους μείνει το παράπονο, αν τα συλλέγανε από το σχολείο πιο συχνά, θα μαζεύαμε περισσότερα και θα κερδίζαμε.

Τα συμπεράσματα και τις απαντήσεις στα ερωτήματα τα αφήνω για τους υπευθύνους.

(Οι φωτογραφίες είναι από το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας)
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΦΙΑΣΚΟ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "ΠΑΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ" ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ FOLLOW GREEN ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ;
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 86195951684855554
item