«Ώρα μηδέν» για το Brexit - Το απόγευμα η ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία

«Ώρα μηδέν» για το Brexit - Το απόγευμα η ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία

Το τελευταίο της χαρτί παίζει σήμερα η Τερέζα Μέι σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει την συμφωνία του Brexit που συνήψε στο παρά πέντε με τον πρόεδρο της Κομισιόν. 

Eπιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες έχοντας στη φαρέτρα της μία νέα συμφωνία για το Brexit κι έχοντας δώσει τα... χέρια με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Βρετανή πρωθυπουργός σηκώνει τα μανίκια για τη διεξαγωγή της σημερινής, κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής διαμηνύει στους Βρετανούς ότι... αυτή είναι η συμφωνία, άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει.

Σήμερα στις 19.00 ώρα Βρετανίας, η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να ψηφίσει επί της νέας συμφωνίας για την αποχώρηση του Λονδίνου από την ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν αποσπάσει -και σήμερα- τη συναίνεση των βουλευτών, τότε αύριο οι Βρετανοί θα κληθούν να ψηφίσουν για το αν θέλουν αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία.

Εάν, πάλι, οι βουλευτές απορρίψουν και αυτή την πρόταση, τότε, μεθαύριο, στις 14 Μαρτίου, θα κληθούν να ψηφίσουν εάν επιθυμούν μία σύντομη και περιορισμένη επέκταση του άρθρου 50. Εάν οι βουλευτές υπερψηφίσουν την πρόταση, τότε η κυβέρνηση του Λονδίνου θα επιδιώξει την καθυστέρηση του Brexit.

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος, οι σκληροπυρηνικοί Τόρις και το Βορειοιρλανδικό (DUP) ...χτενίζουν τις τελευταίες ώρες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που έκαναν χθες Μέι και Γιούνκερ. 

H πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε στους Βρετανούς «νομικά δεσμευτικές αλλαγές» για το αμφιλεγόμενο ιρλανδικό σύστημα ασφάλειας των συνόρων μετά από μια δραματική νύχτα στο Στρασβούργο και τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής που είχε με τον επικεφαλής της Κομισιόν . 

Σήμερα κρίνεται η τύχη του Brexit 

Στις 13.00 μ.μ, ώρα Βρετανίας, ξεκινά στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση για τη συμφωνία του Brexit με τη Μέι να προσπαθεί για μίαν ακόμη φορά να πείσει τους βουλευτές ότι η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας. 

Στις 19.00 μ.μ., ώρα Βρετανίας θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία. 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, η Μέι θα κληθεί να πείσει και τους δέκα βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP , τους 65 αντάρτες του κόμματός της, των Συντηρητικών και τουλάχιστον 40 Εργατικούς Brexiteers προκειμένου να αποφευχθεί η προηγούμενη πανωλεθρία στη βουλή. 

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του έτους, η συμφωνία για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ είχε καταψηφιστεί πανηγυρικά , με ψήφους 432 κατά και 202 υπέρ.

Από τους 317 συνολικά Συντηρητικούς βουλευτές, οι 118 «μαύρισαν» τη συμφωνία, όπως και 248 Εργατικοί, 35 του σκοτσέζικου SNP, 11 των Ελεύθερων Δημοκρατών και οι 10 βουλευτές από το βορειο-ιρλαδικό DUP, το κοινοβουλευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέι. Η πρωθυπουργός χρειαζόταν 318 θετικές ψήφους σε σύνολο 650 εδρών.
epirusblog.gr
5 of 5
«Ώρα μηδέν» για το Brexit - Το απόγευμα η ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3773947642378602334
item