Γιάννενα: Αναζητούνται οι εκτάσεις για τα αρωματικά φυτά Γιάννενα: Αναζητούνται οι εκτάσεις για τα αρωματικά φυτά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αναζητούνται οι εκτάσεις για τα αρωματικά φυτά

Γιάννενα: Αναζητούνται οι εκτάσεις για τα αρωματικά φυτά
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία για την καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών σε εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, που είχε ανακοινωθεί πρόσφατα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε χτες συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα και της αντιδημάρχου, Βάσως Μέγα, με τον επίτιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», Νίκο Κρημνιανιώτη, και στελέχη του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Στη συνάντηση όπως ανακοινώθηκε, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας η οποία έχει στόχο την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών ώστε να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στον πρωτογενή τομέα όσο και στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας. 
Πρώτη επιλογή
Όπως ενημέρωσε τον Δήμαρχο ο κ. Κρημνιανιώτης, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών, αλλά και καρπών.
Το Τμήμα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών έχει αποστείλει ήδη λίστα με τις δημοτικές εκτάσεις στον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και έχει γίνει μια πρώτη επιλογή πιθανών εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων.
Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη του μήνα, έμπειροι επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής. 
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Κρημνιανιώτης, «τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τις εκτάσεις και τις κατάλληλες καλλιέργειες για την κάθε μια, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος».
Στη συνέχεια, ο στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων να εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται και έπειτα να διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά. 
«Ξεκινήσαμε πριν από ένα περίπου μήνα τη συνεργασία μας με τον ΕΟΕΣ ‘’Εύξεινη Πόλη’’ και το ΕΛΓΟ Δήμητρα για μια καινοτόμα πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου που έχει ο Δήμος Ιωαννιτών. 
Ο τόπος μας εξαιρετικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, πρέπει όμως να δώσουμε βάση και στην  οργανωμένη παραγωγή και μεταποίησή τους. Μέσα από την δράση μας αυτή θα υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία.
Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ ‘’Εύξεινη Πόλη’’ θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», τόνισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας. 
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα, από τη μεριά της επισήμανε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα διότι πιστεύει ότι είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής. 
Στη συνάντηση εκτός του επίτιμου προέδρου του ΕΟΕΣ, παρέστησαν η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, η Δρ. Κατερίνα Γεωργιάδου, εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Μαρίνα Παναγιωτίδου, γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου, οι οποίες αποτελούν μέρος της ερευνητικής ομάδας η οποία θα συντάξει τις τελικές προτάσεις της για τις κατάλληλες εκτάσεις και καλλιέργειες σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναζητούνται οι εκτάσεις για τα αρωματικά φυτά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1284117313035658467
Σχόλια
item