Γιάννενα: Η Πρώτη Ανοικτή Συζήτηση Για Τη Μείωση Των Ενεργειακών Δαπανών Των Νοικοκυριών Στο Μέτσοβο

Γιάννενα: Η Πρώτη Ανοικτή Συζήτηση Για Τη Μείωση Των Ενεργειακών Δαπανών Των Νοικοκυριών Στο Μέτσοβο

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία και την παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής, ανοικτή εκδήλωση στο ΜΕ.Κ.Δ.Ε., στο Μέτσοβο με στόχο την παροχή συμβουλών στα νοικοκυριά για θέματα ενέργειας.

Στόχος της συζήτησης, που έχει την ονομασία “energy café”, ήταν η μείωση των ενεργειακών δαπανών και η καλύτερη κατανόηση οικονομικών και τεχνικών θεμάτων γύρω από τον ηλεκτρισμό και τη θέρμανση. 

Το Ε.Μ.Π. έχει αναδείξει το μείζον πρόβλημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους στις ορεινές περιοχές εδώ και πολλά χρόνια και στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του Μετσόβου και άλλων ορεινών οικισμών της Ηπείρου, προκειμένου να συμβάλλει με έμπρακτο τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος “STEP-IN”, στο οποίο συμμετέχει το Ε.Μ.Π. και το ΜΕ.Κ.Δ.Ε., και αποτελεί την πρώτη από τις τρεις ανοιχτές συναντήσεις με τους κατοίκους της περιοχής. 

Το πρόγραμμα STEP-IN στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών δαπανών των νοικοκυριών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσα από ήπιες και προσιτές στο κοινό δράσεις. 

Οι τρεις κύριες περιοχές δραστηριοποίησης του STEP-IN είναι: To Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αστικό κέντρο, το Μέτσοβο στην Ελλάδα, ως ορεινή πόλη, και μία ομάδα αγροτικών χωριών στην Ουγγαρία.

Ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Δαμίγος καλωσόρισε τους κατοίκους του Μετσόβου στο ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και άνοιξε την εκδήλωση με μια εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ερευνητικού έργου STEP-IN. 

Στη συνέχεια ο ερευνητής του Ε.Μ.Π. Νίκος Κατσουλάκος και οι ερευνητές του Ε.Μ.Π. και στελέχη της Ρ.Α.Ε. Λευκή Παπαδά και Ηλίας Δούλος παρουσίασαν τρόπους μείωσης των ενεργειακών δαπανών, πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

Κατανόηση των λογαριασμών και χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος - σημεία προσοχής στην περίπτωση αλλαγής παρόχου
Εύκολοι, χαμηλού κόστους, τρόποι μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση
Συλλογικές δράσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες

Οι κάτοικοι του Μετσόβου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις, οι οποίες τροφοδότησαν μια πλούσια συζήτηση και ήταν προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση των ενεργειακών ζητημάτων στην πράξη. 

Αναλύθηκαν πολλά επιμέρους θέματα τόσο σε επίπεδο τεχνικών λύσεων, όσο και σχετικά με τις δυνατότητες σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, οι δράσεις του STEP-IN θα συνεχιστούν με την έναρξη της λειτουργίας ενός ενεργειακού γραφείου στο ΜΕ.Κ.Δ.Ε., την παροχή συμβουλών για ενεργειακά θέματα με κατ’ οίκον επισκέψεις σε νοικοκυριά και την εγκατάσταση μετρητικών διατάξεων σε ορισμένο αριθμό σπιτιών για την καταγραφή κρίσιμων παραμέτρων που θα επιτρέψουν την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και του σχετικού κόστους.

epirus-tv-news.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Πρώτη Ανοικτή Συζήτηση Για Τη Μείωση Των Ενεργειακών Δαπανών Των Νοικοκυριών Στο Μέτσοβο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4210076882864561290
item