Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Μάιο

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Μάιο

Επανάσταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων, που η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Μάιο, με στόχο να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μετά.

Οι ανατροπές που θα επιφέρει είναι τεράστιες. Μέχρι σήμερα η διαδικασία γίνεται στις ΔΟΥ όπου ανήκει το ακίνητο. Θα πρέπει δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι, αφού υπογράψουν πρώτα τα συμβόλαια στο γραφείο του συμβολαιογράφου, να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ταλαιπωρίας για να ολοκληρώσουν την μεταβίβαση πχ ενός εξοχικού που βρίσκεται σε άλλη περιοχή, νομό ή νησί από εκεί όπου ζουν, ψάχνοντας σε ποια εφορία θα πρέπει να πάνε να τα καταθέσουν και να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης (ή κληρονομιάς, γονικής παροχής κλπ) ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Το βάσανο αυτό από φέτος καταργείται, καθώς όλη η διαδικασία της δήλωσης, υπολογισμού και έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί, θα γίνεται επιτόπου στο γραφείο του συμβολαιογράφου

Μπαίνει τέλος έτσι στα έξοδα, την ταλαιπωρία, αλλά και στο «χαρτοβασίλειο» που επικρατεί στις ΔΟΥ της χώρας, με κούτες και ντουλάπια ολόκληρα γεμάτα δηλώσεις φόρου μεταβίβασης –που θεωρούνται επίσης πηγή αδιαφάνειας και διαφθοράς ενδεχομένως καθώς ουδείς μπορεί να ελέγξει κεντρικά αν όλα δηλώθηκαν και πληρώθηκαν σωστά ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαφές μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των συμβολαιογράφων έχουν ήδη υπάρξει, «σε πολύ καλό κλίμα κατ’αρχήν» όπως λέγεται μάλιστα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα και σε μια άλλη κατεύθυνση ακόμη. Σε επόμενο στάδιο, από το 2020 ενδεχομένως, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβίβασης (ή δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών) θα καταργήσουν και την ανάγκη για δηλώσεις ακινήτων Ε9 που υποχρεωτικά πρέπει να καταθέτουν (εντός αυστηρής διορίας και με την απειλή προστίμου) όλοι όσοι έχουν συναλλαγές σε ακίνητα. 

Τότε όλες οι αλλαγές που θα δηλώνονται ηλεκτρονικά σε ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο, θα ενημερώνουν άμεσα και την μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων με βάση τα οποία εκδίδεται ο ΕΝΦΙΑ.
epirusblog.gr
5 of 5
Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Μάιο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7169689451655953363
item