Γιάννενα: Το νέο τοπίο για τις ΒΙ.ΠΕ. συζητήθηκε στα Γιάννενα

Γιάννενα: Το νέο τοπίο για τις ΒΙ.ΠΕ. συζητήθηκε στα Γιάννενα

Ένα νέο τοπίο δημιουργείται για τις εγκατεστημένες στις Βιομηχανικές Περιοχές επιχειρήσεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών και Επιχειρηματικών Πάρκων. 

Αυτά τα νέα δεδομένα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει στα Γιάννενα το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.) μεταξύ και των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. 

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.), ο οποίος φιλοξένησε το κεντρικό όργανο, σε μία συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε πανηγυρική από τον πρόεδρο του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. Λευτέρη Αραμπατζή. 

Κι αυτό γιατί το νέο νομικό καθεστώς δίνει τη δυνατότητα αλλαγών στο διαχειριστικό πλαίσιο και επαναπροσδιορισμού των κανονισμών λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ. 

Οι ισχύοντες κανονισμοί έχουν θεσπιστεί μονομερώς και λειτουργούν αποτρεπτικά στην εγκατάσταση και παραμονή νέων επιχειρήσεων στις ΒΙ.ΠΕ.

«Οι ΒΙ.ΠΕ. δημιουργήθηκαν για να είναι οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριότητας, έτσι ώστε και το περιβάλλον να προστατεύουν και να δημιουργούν ανάπτυξη. 

Φτάσαμε, όμως, στο αντίθετο άκρο, αντί να υπάρχουν κίνητρα για την εγκατάσταση σε μία ΒΙ.ΠΕ., να υπάρχουν αντικίνητρα, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία, με τα δυσβάσταχτα τέλη και κοινόχρηστες δαπάνες», τόνισε ο κ. Αραμπατζής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει. 

Την πίστη του ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αλλάξει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ., εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. Πέτρος Μαντάς, λέγοντας εισαγωγικά πως, όταν δημιουργήθηκαν οι ΒΙ.ΠΕ. τη δεκαετία του ’60, παρείχαν φθηνή γη και τις απαραίτητες υποδομές (δρόμοι, φωτισμό, βιολογικούς), που δεν υπήρχαν στην υπόλοιπη χώρα. 

Σήμερα, όμως η γη είναι ακριβή, η παροχή των υπηρεσιών επίσης, ενώ η ποιότητα και το είδος των υπηρεσιών απέχουν από το να χαρακτηριστούν πλήρεις. Οι διατάξεις που αφορούν τις ΒΙ.ΠΕ. και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, είναι κυρίως δύο. 

Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα του 20% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων να ζητήσουν να δημιουργηθεί μία επιτροπή διαβούλευσης, η οποία εκ νέου και από μηδενική βάση θα σχεδιάσει τους κανονισμούς λειτουργίας. 

Σε αυτές τις επιτροπές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της αρμόδιας διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ο εκάστοτε διαχειριστής, ο Σύνδεσμος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και το τοπικό Επιμελητήριο. 

Η δεύτερη αφορά την δυνατότητα των εγκατεστημένων να «απαιτήσουν» από τον οικείο ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με τον οποίο γειτνιάζουν, την υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών φωτισμού, καθαριότητας σε ανταποδοτικές τιμές και σε περίπτωση που αυτό δε γίνει δεκτό, να αναζητήσουν αλλού αυτές τις υπηρεσίες, καταβάλλοντας το 80% των δημοτικών τελών σε ειδικό λογαριασμό για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. 

«Στo πλαίσιο των νέων διαδικασιών που θεσμοθετήθηκαν από τον νέο νόμο, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ θα προσπαθήσει να εντάξει πράγματα που έλειπαν, ώστε να δημιουργηθεί στην ουσία ένα θερμοκήπιο επιχειρηματικότητας. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ΒΙ.ΠΕ. είναι η ύπαρξη τόσων πολλών επιχειρήσεων σε γειτνίαση, κατά συνέπεια θα πρέπει να επιδιώξουμε να δημιουργηθούν συνέργειες (cluster). 

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων σε τομείς, όπως ο ενεργειακός, ο περιβαλλοντικός, η ανακύκλωση. 

Ακόμη, θα διεκδικήσουμε φορολογικά κίνητρα, ώστε να υπάρχουν λόγοι μετακίνησης σε οργανωμένους υποδοχείς», ανέφερε ο κ. Μαντάς, δίνοντας μια πρόγευση των επόμενων βημάτων, και προσέθεσε πως ο μοναδικός λόγος εγκατάστασης σήμερα σε μια ΒΙ.ΠΕ. είναι η ασφάλεια ότι δε θα αντιμετωπίσεις προβλήματα στους τίτλους και στην αδειοδότηση. 

Αλλά και αυτός θα εκλείψει σύντομα με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τον σχεδιασμό των χρήσεων γης, καθώς, όπως είπε, ο καθένας θα ξέρει που επιτρέπεται και που όχι η εγκατάστασή του. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αποτελεί επιδίωξη η αυτοδιαχείριση των ΒΙ.ΠΕ. ή ήταν ένα «όπλο» στη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Μαντάς ξεκαθάρισε πως αυτό που ενδιαφέρει κύρια τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις είναι να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες στις καλύτερες δυνατές τιμές. 

«Οι εγκατεστημένοι δεν έχουν λόγο να κινηθούν στην αυτοδιαχείριση, αν από τρίτους έχουν ένα ανταγωνιστικό κοστολόγιο. Από την άλλη, όμως, όπως ήταν η κατάσταση μέχρι σήμερα, που το καθεστώς ήταν μονοπωλιακό, εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε όποια υπηρεσία μας παρεχόταν σε όποιο κοστολόγιο προσφερόταν. 

Δεν είχαμε επιλογή, με αποτέλεσμα να είμαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με ομοειδείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις εκτός ΒΙ.ΠΕ.», υπογράμμισε, καταλήγοντας πως η αυτοδιαχείριση ήταν και παραμένει ένα από τα όπλα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων για να βελτιώσουν το κόστος. 

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πάρης Γραβουνιώτης ανέφερε ότι με τον νέο νόμο αίρεται μια στρέβλωση, που υπάρχει μόνο στη χώρα μας και αφορά το ότι ένα μικρό ποσοστό των βιομηχανιών βρίσκονται σε οργανωμένους υποδοχείς .

 «Ο δρόμος που ανοίγει μπροστά μας, θα έχει πολλές δυσκολίες και καλούμαστε όλοι μαζί να τον διανύσουμε ενωμένοι, για να φτιάξουμε κανονισμούς, που θα λειτουργούν προς όφελος και των επιχειρήσεων και των διαχειριστών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

epirusgate.blogspot.com

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το νέο τοπίο για τις ΒΙ.ΠΕ. συζητήθηκε στα Γιάννενα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3018912918945984747
item