Γιάννενα: Σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα στον Δήμο Ζίτσας Γιάννενα: Σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα στον Δήμο Ζίτσας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα στον Δήμο Ζίτσας

Γιάννενα: Σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα στον Δήμο Ζίτσας
Ο Δήμος Ζίτσας, επενδύει σε ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις και προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή της υποδομής  Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS). 
Πρόκειται για ένα σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα που αποθηκεύει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει σε διαδραστικούς χάρτες γεω-χωρικά δεδομένα υψηλής αξίας. 
Οι πολίτες μπορούν πλέον να βλέπουν και να παίρνουν πληροφορίες που χρειάζονται, ακόμη και να υποβάλουν αιτήσεις για πολεοδομικές βεβαιώσεις από τον υπολογιστή τους αρκεί να συνδεθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://gis.zitsa.gov.gr/.
Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε το απόγευμα της Πέμπτης αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα.
«Σημαντικό εργαλείο δουλειάς που αποτελεί ένα βήμα στο μέλλον»  χαρακτήρισε το GIS  στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε:  «ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία, επενδύουμε σε καινοτόμες εφαρμογές που από τη μια βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουμε καθιστώντας το Δήμο μια σύγχρονη «έξυπνη» πόλη διαθέτοντας δωρεάν εφαρμογές και ανοιχτά δεδομένα στους κατοίκους, τους επαγγελματίες, αλλά και τους επισκέπτες». 
Κλείνοντας, ευχαρίστησε και έδωσε συγχαρητήρια τόσο στα στελέχη της εταιρείας όσο και στους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου γιατί η μέχρι τώρα συνεργασία έχει ουσιαστικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα και προανήγγειλε τη διεύρυνση της εφαρμογής με καινούργια δεδομένα και για άλλες υπηρεσίες όπως αυτή της ύδρευσης.
Στους λόγους που οδήγησαν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να αναζητήσει τη δημιουργία ενός συστήματος που θα καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών και φορέων που καλείται να εξυπηρετήσει αναφέρθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χαρά Γούνη.
Οι υπηρεσίες
Ο τεχνικός υπεύθυνος της εταιρείας Θεόδωρος Βάκκας παρουσίασε αναλυτικά και ανά θεματική κατηγορία τις πληροφορίες που μπορούν να αντλήσουν από την εφαρμογή του GIS οι ενδιαφερόμενοι. 
Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση αναφορικά με την πολεοδομική οργάνωση, τις υποδομές και το περιβάλλον. Η εφαρμογή περιλαμβάνει πάνω από 300 τεκμήρια τα οποία στην παρούσα φάση καλύπτουν 10 Θεματικές Κατηγορίες. 
Αναλυτικότερα, τα δεδομένα αφορούν: Πολεοδομικά θέματα, Διανομές, Οριοθετήσεις Οικισμών, Σχέδιο Πόλης – Πολεοδομικές Γραμμές, Χρήσεις Γης (ΣΧΟΟΑΠ), Οδικό Δίκτυο (Ελεούσα), Αρίθμηση, Ονοματοδοσία, Υποδομές, Ύδρευση, Οδοφωτισμός, Περιβάλλον, Υπόβαθρα, Διοικητική Διαίρεση
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι η σύνδεση και τεκμηρίωση των πολεοδομικών δεδομένων με το σχετικό πρωτότυπο υλικό (π.χ. διαγράμματα, πίνακες). 
Επιπρόσθετα, το σύστημα έχει εμπλουτισθεί με δύο νέες εφαρμογές εξυπηρέτησης του Δημότη: Αίτηση Έκδοσης βεβαίωσης εντός/εκτός ορίων οικισμού και αναγγελία βλάβης ηλεκτροφωτισμού.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα στον Δήμο Ζίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1335637429570110979
Σχόλια
item