Γιάννενα: ΜΕΚΔΕ - «Θωρακίζει» το Μέτσοβο από φυσικές καταστροφές Γιάννενα: ΜΕΚΔΕ - «Θωρακίζει» το Μέτσοβο από φυσικές καταστροφές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΜΕΚΔΕ - «Θωρακίζει» το Μέτσοβο από φυσικές καταστροφές

Γιάννενα: ΜΕΚΔΕ - «Θωρακίζει» το Μέτσοβο από φυσικές καταστροφές
Προχωρά, από το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και πρόληψης φυσικών καταστροφών για την προσαρμογή του Δήμου στην κλιματική αλλαγή. 
H δεύτερη κατά σειρά ημερίδα, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και πρόληψης φυσικών καταστροφών για την προσαρμογή του Δήμου Μετσόβου στην κλιματική αλλαγή», πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (Μ.Ε.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Μέτσοβο, σήμερα το απόγευμα, στις 17.30, με τη συνεργασία του Δήμου Μετσόβου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να θωρακίσει το Δήμο Μετσόβου έναντι φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι που μελετώνται είναι οι δασικές πυρκαγιές και η επιταχυνόμενη διάβρωση του εδάφους. Από τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος φαίνεται ότι η περιοχή του Δήμου Μετσόβου είναι ευάλωτη στους κινδύνους αυτούς.
Υπάρχουν, δηλαδή, πιθανά σενάρια κλιματικής αλλαγής που ενισχύουν σοβαρά το ενδεχόμενο πρόκλησης καταστροφών στην περιοχή, όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές και στην απώλεια ζωτικής σημασίας εδαφικού υλικού.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα μοντέλα επικινδυνότητας που σχετίζονται με τους υπό ανάλυση κινδύνους, με στόχο την έγκαιρη συνειδητοποίηση των κινδύνων αυτών. Στη συνέχεια, το ερευνητικό πρόγραμμα θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη του συστήματος πρόληψης, καθώς και με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των φυσικών κινδύνων, πριν αυτοί εξελιχθούν σε φυσικές καταστροφές.
Τα αποτελέσματα θα παρουσιάσουν ερευνητές του ΕΜΠ, υπό το συντονισμό του Καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, Επιστημονικού Υπευθύνου του Προγράμματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΜΕΚΔΕ - «Θωρακίζει» το Μέτσοβο από φυσικές καταστροφές
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3487840697008233666
Σχόλια
item