Πρέβεζα: Η Πρέβεζα προετοιμάζεται ήδη για την Μ.Εβδομάδα και την Ανάσταση

Πρέβεζα: Η Πρέβεζα προετοιμάζεται ήδη για την Μ.Εβδομάδα και την Ανάσταση

Οι Πασχαλιές, οι φρέζες και οι βιολέτες άνθισαν στις γραφικές γειτονιές και τα παραδοσιακά στενά της Πρέβεζας και η πόλη ξεκίνησε ήδη να προετοιμάζεται για την γιορτή του Πάσχα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τα ξενοδοχεία η πληρότητα για τις ημέρες της Ανάστασης φτάνει στο 100% κυρίως από γκρουπ αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια "κατακλύζουν" την πόλη καθιστώντας την ως ένα αγαπημένο γιορτινό προορισμό. 

"Σημείο" αναφοράς είναι αναμφίβολα η πρώτη Ανάσταση , έθιμο το οποίο διατηρήθηκε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τις μέρες μας χάρη στους καταστηματάρχες του Σαϊτάν Παζάρ και τα τελευταία χρόνια "επεκτάθηκε" με μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο. 

Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους σημάνει στις 9.30 το πρωί του Μ.Σαββάτου την πρώτη Ανάσταση, πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες, σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν Παζάρ και της κεντρικής αγοράς εκατοντάδες πήλινα κανάτια, συμβολίζοντας τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο. 

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Πρεβεζιάνοι έφτιαχναν αυτοσχέδιες κροτίδες, ώστε να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους τις άγιες ημέρες του Πάσχα. 

Αμέσως μετά το σπάσιμο των κανατιών (τα οποία θα δοθούν και φέτος δωρεάν στον κόσμο από το Δήμο της Πρέβεζας και τον Εμπορικό Σύλλογο του Ιστορικού Κέντρου), σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί παραδοσιακό τζουτζούκι. 

Η πρώτη Ανάσταση είναι αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα στην περιοχή όμως οι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Πρέβεζα τις γιορτινές αυτές μέρες είναι πολλοί. 

Η περιφορά των Επιταφίων στην πόλη και η συνάντησή τους στην Πλατεία Ανδρούτσου το βράδυ της Μ.Παρασκευής, η κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου και η τελετή της Ανάστασης στο κοιμητήριο, οι ακολουθίες της Μ.Εβδομάδας στα γραφικά ξωκλήσια κάνουν την Πρέβεζα έναν τόπο μαγικό που "βιώνει" μοναδικά την εναλλαγή των συναισθημάτων των Παθών και της Ανάστασης. 

Έτσι κι αλλιώς η Πρέβεζα είναι μια πόλη στην οποία μπορεί κανείς να δει τις νοικοκυρές να ασβεστώνουν ήδη τις γλάστρες και τις αυλές προετοιμάζοντας έτσι με το δικό τους απλό και συνάμα τόσο "μυστηριακό" τρόπο τα σπίτια τους και πάνω απ' όλα τις καρδιές τους για το κορυφαίο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού.

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η Πρέβεζα προετοιμάζεται ήδη για την Μ.Εβδομάδα και την Ανάσταση
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 5264947324461164785
item