Στοιχειώνει την κυβέρνηση το Μακεδονικό -Γιούχα και προσαγωγές στις παρελάσεις

Στοιχειώνει την κυβέρνηση το Μακεδονικό -Γιούχα και προσαγωγές στις παρελάσεις
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το νέο κύμα διαμαρτυριών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως φάνηκε από τα χθεσινά γιουχαΐσματα και τα «απρόοπτα» στη μαθητική παρέλαση, αλλά και τις οργισμένες αντιδράσεις των ομογενών στην Αυστραλία. 
Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό όμως προκαλεί στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα το ενδεχόμενο οι αντιδράσεις αυτές να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις σήμερα, στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, και γι' αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται επί ποδός. 
Υπολογίζεται ότι 1.600 αστυνομικοί θα αναλάβουν να προστατεύσουν την ασφάλεια της στρατιωτικής παρέλασης, ενώ ενισχυμένα θα είναι και τα μέτρα γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα γίνει η δοξολογία, παρουσία μελών της κυβέρνησης. Σε επιφυλακή θα είναι η ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλες περιφέρειες, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα, η Κατερίνη, η Βέροια, η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.
Όπως αναγνωρίζουν και στο επιτελείο Τσίπρα, οι αντιδράσεις δείχνουν ότι διαψεύδονται όσοι εξ αυτών πίστευαν ότι ο θυμός για τον συμβιβασμό θα εκτονωθεί με τον χρόνο, ενώ αντιλαμβάνονται ότι το κόστος των χειρισμών -ενόψει εκλογών- θα είναι υψηλό.
Κι αυτό γιατί φαίνεται να διαψεύδεται και η εκτίμηση πολλών στο επιτελείο Τσίπρα ότι οι διαμαρτυρίες περιορίζονται αυστηρά στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες δεν θα είναι μεγάλο. 
Γιατί μπορεί τα «ακραία» συνθήματα που ακούστηκαν, για παράδειγμα, στην ομιλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου στη Μελβούρνη, να αντικατοπτρίζουν μια «δεξιά» πολιτική τοποθέτηση, όμως οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες στο Σύνταγμα, λίγο πριν από τη μαθητική παρέλαση, δεν ανήκαν στους συνήθεις ύποπτους. 
Απώθηση διαδηλωτών και προσαγωγές
Όπως προέκυψε από τις προσαγωγές που ακολούθησαν την απώθηση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ήταν στελέχη της ΛΑΕ και του ΔΗΚΚΙ. Εξ ου και η οργισμένη αντίδραση της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που κατήγγειλε «τον νέο αυταρχισμό της κυβέρνησης».
Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν όμως και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται στο εκλογικό σώμα από τις αντιδράσεις, που υπονομεύουν το κύρος και τη λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα. 
Οι διαδηλώσεις και οι αντισυγκεντρώσεις που προκαλεί η παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, αλλά όχι μόνο εκεί, δημιουργούν στην κοινή γνώμη, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, την αίσθηση μιας κυβέρνησης σε αποδρομή
Μιας κυβέρνησης μειωμένης λαϊκής νομιμοποίησης και αποδοχής, που ενισχύει την «παράσταση νίκης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την εντύπωση αυτή ενίσχυσε και η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά να μην εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην παρέλαση στη Λάρισα, υποτίθεται για προσωπικούς λόγους, αλλά στην πραγματικότητα για να αποφύγει τη γιούχα, που χωρίς καμία αμφιβολία θα δεχόταν.
Η πολιτική εξίσωση για την κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικά δύσκολη, γιατί την ίδια στιγμή που υφίσταται την αποδοκιμασία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη απογοήτευση του εκλογικού σώματος, αυτή είναι και το μόνο μεγάλο «επίτευγμα» που μπορεί να παρουσιάσει στα πεπραγμένα της ενόψει εκλογών. 
Αφού η περίφημη έξοδος από τα μνημόνια, όπως δείχνουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την πρώτη κατοικία και τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, έχει ξεθωριάσει, αν όχι τελείως ξεχαστεί. 
Και ταυτόχρονα η Συμφωνία για το ονοματολογικό είναι και το όχημα για την περίφημη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με τις κινήσεις τύπου «Γέφυρα», που είναι και ο μόνος χώρος από τον οποίο μπορεί να προσδοκά κάποια εκλογικά οφέλη, έστω οριακά, η κυβέρνηση.
Η ρήση του Πάνου Καμμένου ότι σε περίπτωση υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ψήφισής της από τη Βουλή η κυβέρνηση «δεν θα μπορέσει να κάνει παρέλαση» διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων. Σίγουρα πάντως δεν είναι εύκολες πλέον οι παρελάσεις για την κυβέρνηση.

epirusblog.gr
5 of 5
Στοιχειώνει την κυβέρνηση το Μακεδονικό -Γιούχα και προσαγωγές στις παρελάσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4429854338839812649
item