Μητσοτάκης: Ο «μεγάλος συμβιβασμός» που θα προτείνω για τα πλεονάσματα

Μητσοτάκης: Ο «μεγάλος συμβιβασμός» που θα προτείνω για τα πλεονάσματα

Την πρόθεσή του να προτείνει στους Ευρωπαίους έναν μεγάλο συμβιβασμό που θα προβλέπει μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα με αντάλλαγμα δομικές μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τόνισε ωστόσο πως δεν θα θέσει αμέσως τα αιτήματά του στους εταίρους, αλλά θα περιμένει να κερδίσει πόντους αξιοπιστίας μέσω αγαστής διακυβέρνησης και ορθών μεταρρυθμίσεων.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, δίνοντας προεκλογικά δώρα και προσλαμβάνοντας αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στο Δημόσιο. "Επαναφέρουν το παλιό πελατειακό σύστημα" είπε.

Ερωτηθείς τι θα κάνει εάν οι Ευρωπαίοι απορρίψουν τις θέσεις του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να πετυχαίνει. 


Σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξέλεξε λαϊκιστική κυβέρνηση και συνεπώς μία νίκη σε βάρος του λαϊκισμού θα έχει βαρύνουσα ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως η ΝΔ δεν θα ανεχτεί φαινόμενα λαϊκισμού και απαξίωση των κοινοτικών αρχών, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιστολή με την οποία θα ζητά αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν.




Όσον αφορά τα σχέδιά του για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως μέσω μείωσης των συντελεστών για εταιρείες και ακίνητη περιουσία.

Υπογράμμισε όμως ότι ο μεγάλος συμβιβασμός θα αφορά και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς με αντάλλαγμα την μείωση της φορολογίας το κράτος θα περιμένει από όλους να πληρώνουν με διαφάνεια ό,τι τους αναλογεί.

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα σε φοροελαφρύνσεις και δημοσιονομικούς στόχους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα ήδη υπερβαίνει τους στόχους λόγω υπερφορολόγησης. Στάθηκε και στα οφέλη του εξορθολογισμού δαπανών στο Δημόσιο, όπως στις προμήθειες των νοσοκομείων.

"Υποστηρίζω μία λογική που βασίζεται σε καρότο και μαστίγιο", προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις κατηγορίες πως ορισμένα στελέχη της ΝΔ έχουν ακραίες ή υπερβολικά συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ διαβεβαίωσε πως στην επιλογή κυβερνητικού δυναμικού θα εφαρμόσει απόλυτη αξιοκρατία.

Όσον αφορά το ποτέ θα γίνουν γενικές εκλογές είπε πως όσο ταχύτερα τόσο το καλύτερο, αν και δεν εμφανίστηκε βέβαιος πως οι κάλπες θα στηθούν με τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Τόνισε πάντως πως δεν θα επιστρέψει εφησυχασμό στα στελέχη της ΝΔ ή συμβιβασμό με την ιδέα εκλογών τον Οκτώβριο.

epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης: Ο «μεγάλος συμβιβασμός» που θα προτείνω για τα πλεονάσματα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5766833262567532566
item