Άρτα: Με λαμπρότητα και έντονο το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Άρτα

Άρτα: Με λαμπρότητα και έντονο το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Άρτα
Η 25η Μαρτίου, ημέρα διπλής εορτής με θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα, εορτάστηκε στην πόλη μας με τη λαμπρότητα που της αρμόζει. 

Με έντονο το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας οι μαθητές των σχολείων παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία, ενώ ένα αίσθημα συγκίνησης πλημμύρισε τις καρδιές των πολιτών μόλις ακούστηκε το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα». 

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα σχολεία και ο στρατός παρέλασαν με ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, ενώ ο κόσμος τους ενθάρρυνε με ένα δυνατό χειροκρότημα. 

Φυσικά, τις εντυπώσεις έκλεψαν για ακόμη μία χρονιά οι μικροί μαθητές που παρέλασαν γεμάτοι χαμόγελα και υπερηφάνεια στέλνοντας με ένα γλυκό παιδικό τρόπο το μήνυμα ότι η νέα γενιά θα πάρει με τη σειρά της τη σκυτάλη και θα αγωνιστεί με δύναμη και απαράμιλλο θάρρος για τα ιδανικά της πατρίδας μας! 

Πριν την παρέλαση τελέστηκε στον Ι.Ν. Παρηγορήτισσας η καθιερωμένη δοξολογία για την εθνική εορτή, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στο Ηρώο της πλατείας Ελευθερίας για τους υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντες. 

Ακολούθησε η παρέλαση, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το παρών έδωσαν -μεταξύ άλλων- στην εξέδρα των επισήμων ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, ο Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούμας. 

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος δήλωσε με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου «Χρόνια πολλά και ευλογημένα. 

Ημέρα του Ευαγγελισμού η σημερινή και το χαρούμενο άγγελμα είναι ότι όταν υπάρχει ενότητα, ο άνθρωπος μεγαλουργεί. Ημέρα σαν τη σημερινή, ενώθηκε ο ουρανός με τη γη, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ είπε στην Παρθένο ότι θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί που θα είναι Υιός του Θεού. 

Επίσης, αυτήν την ημέρα γιορτάζουμε το γεγονός ότι οι Έλληνες ενώθηκαν εναντίον του κατακτητή, κι έτσι και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος έφτασε στην μεγαλουργία του, ο άνθρωπος έκανε κάτι το θαυμαστό: στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος γίνεται Θεός και στη δεύτερη περίπτωση οι Έλληνες γίνονται πρότυπο ηρωισμού όταν είναι ενωμένοι».

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη τόνισε «Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή. Μία μέρα όπου ο καθένας από μας θα πρέπει μέσα του να κρατήσει ενός λεπτού σιγή και να σκεφτούμε την παρακαταθήκη της χώρας μας και των ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους για τον αγώνα, για την ανεξαρτησία, για την ελευθερία. 

Με παρακαταθήκη αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να αγωνιστούμε με τα σύγχρονα προτάγματα της ιστορίας, να ανασυνταχθούμε, όπως ανασυνταχθήκαμε μέσα από τα συντρίμμια το 1821. Με αυτές τις αξίες θα προχωρήσουμε για δημοκρατία, ισονομία, ελευθερία, ειρήνη και ασφάλεια». 

Ο Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας δήλωσε «Η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος για την ελληνική επανάσταση που γέννησε τη σύγχρονη Ελλάδα, ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, για λαϊκή κυριαρχία ενέπνευσε και κινητοποίησε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον αγώνα των λαών για αυτοδιάθεση, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη κυριαρχούταν από απολυταρχικά καθεστώτα. 

Και ιδιαίτερα σήμερα που εμφανίζονται ξανά σύννεφα του ρατσισμού, του φασισμού, οφείλουμε να εμπνεόμαστε, να κινητοποιούμαστε από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία». 

Ο Βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος δήλωσε «Σήμερα είναι μια μέρα εθνικής υπερηφάνειας. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και το έθνος. Το 1821 οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν ενάντια στον τούρκικο ζυγό και σήμερα μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. 

Παράλληλα τιμούμε την ορθόδοξή μας πίστη εορτάζοντας την αναγγελία της γέννησης του Κυρίου Ιησού Χριστού. Η διπλή αυτή γιορτή μας δίνει δύναμη, τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα. Είναι υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την εθνική μας παληγκενεσία απέναντι σε οποιεσδήποτε τάσεις αμφισβήτησης που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς δήλωσε τα εξής«Μια διπλή γιορτή για τον ελληνισμό, μια γιορτή με θρησκευτικό συναίσθημα όσον αφορά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και μια εθνική γιορτή αφού μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες με θάρρος και παρρησία αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας τους. 

Πρέπει τους ανθρώπους αυτούς να τους τιμάμε και να είναι φωτεινό παράδειγμα για τον καθημερινό μας αγώνα και την αγάπη για τον τόπο μας και την πατρίδα μας».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης δήλωσε «Σήμερα είναι διπλή γιορτή, γιορτάζει το έθνος μας, γιορτάζει η ορθοδοξία μας. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, αυτοθυσία και πίστη για τα ιδανικά της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. 

Οφείλουμε κι εμείς να διδαχτούμε από εκείνους και όλοι μαζί να συνεργαστούμε με επιμονή και υπομονή ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα και την Άρτα μπροστά». 
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Με λαμπρότητα και έντονο το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4239479630848090977
item