Πρέβεζα: Η Πρέβεζα τιμά την 25η Μαρτίου- Σημείο αναφοράς ο "δικός μας" ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος Πρέβεζα: Η Πρέβεζα τιμά την 25η Μαρτίου- Σημείο αναφοράς ο "δικός μας" ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Η Πρέβεζα τιμά την 25η Μαρτίου- Σημείο αναφοράς ο "δικός μας" ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος

Πρέβεζα: Η Πρέβεζα τιμά την 25η Μαρτίου- Σημείο αναφοράς ο "δικός μας" ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος

Την έναρξη της Επανάστασης του 1821 τιμά παράλληλα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η χώρα μας τη Δευτέρα 25 Μαρτίου και σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπου υπάρχουν Έλληνες, η συγκεκριμένη μέρα τιμάται με λαμπρότητα.

Ο εορτασμός στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή με ομιλίες για την Εθνική Επέτειο, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων, στο Μνημείο Πεσόντων Πολεμικού Ναυτικού καθώς και στον Ανδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου εκεί όπου στις 15 Ιουλίου 1967 ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, τέως Διοικητής της Ελληνικής Ταξιαρχίας του Ρίμινι και επικεφαλής του Εθνικού Στρατού στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1947-1949, μετέφερε με πολεμικό σκάφος στην Πρέβεζα μεταλλικό κουτί με τα οστά του αγωνιστή από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. 

Τα οστά τοποθετήθηκαν στη βάση του αγάλματος που υπάρχει στην ομώνυμη πλατεία του, και του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν με μεγαλοπρεπή τελετή την ίδια ημέρα. Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν το ελληνικό βασιλικό ζεύγος, ο μητροπολίτης Πρεβέζης Στυλιανός Κορνάρος και ο αρχιεπίσκοπος Καναδά. 

Η Πρέβεζα είναι τόπος καταγωγής της μητέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου Ακριβής Τσαρλαμπά και σύμφωνα με την επικρατέστερη ιστορική εκδοχή (αφού η άλλη αναφέρει την Ιθάκη) τόπος γέννησης του εθνικού μας ήρωα. 

Έως πριν λίγα χρόνια εξάλλου στην οδό Χρήστου Κοντού (περιοχή Ανδρουτσέϊκα) υπήρχε το σπίτι του Οδυσσέα Ανδρούτσου το οποίο γκρεμίστηκε τον Απρίλιο του 2010 και στην οικοδομή όπου ανεγέρθηκε στην συνέχεια τοποθετήθηκε μια αναμνηστική πλάκα. 

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους θα τελεστεί Δοξολογία στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ .Χρυσόστομος. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Ελένη Κεχαγιά Δ/ντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας. 

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, ενώ στις 12 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση ( μαθητών, συλλόγων κλπ) στην παραλιακή οδό Σπηλιάδου.

Image may contain: one or more people, people standing, sky and outdoor

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η Πρέβεζα τιμά την 25η Μαρτίου- Σημείο αναφοράς ο "δικός μας" ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 2134196885402385912
Σχόλια
item